TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egyelőre nem mozgatja el szélsőségesen az üzemanyagárakat a Kínából terjedő betegség. Sőt, az ottani gazdaság fékeződése miatt valamelyest enyhül a nyomás az árakon.

Izgalmas hónapokon van túl az olajpiac, ami az átlagfogyasztót nem feltétlen hozza lázba. Ugyanakkor, ha az energiahordozó egy-egy nagyobb megugrását követően az áremelkedés a benzinkutakon is visszaköszön, akkor már többen elkezdik keresni és magyarázni az összefüggéseket. Fontos tudni ugyanakkor azt is, hogy az olajárak ugyan befolyásolják a benzinárakat - csak közvetve, ugyanis a nyersanyag ára mellett figyelembe kell venni a finomítói árréseket is - írja laptársunk, az Mfor.hu.

Ez kvázi az olaj feldolgozásával foglalkozó társaságok haszna, amely időről-időre változik. Sőt esetenként akár az is előfordul, hogy míg az olajár csökken, addig a finomítói margin növekszik, így végül az autósok számára semmiféle előnnyel nem jár az alapanyag változása. De fordított eset is előfordulhat, amikor az áremelést megússzák, mert hiába nő az olajár, a finomítói árrés csökken így kiegyenlítik egymást a változások.

Az előző év vége felé több olyan geopolitikai esemény is volt, amely során nőtt a feszültség a Közel-Keleten, ezek hatására pedig az olaj ára többször megugrott. A történések csúcspontja az volt, amikor az Egyesült Államok likvidálta az Iráni Forradalmi Gárda vezetőjét, majd néhány nappal később Irán (előre bejelentett) válaszcsapásokat hajtott végre Irak területén amerikai katonai bázisok ellen. Érdekesség, hogy az olaj ára ekkor erősen kilengett, és a szakértők már 100 dolláros szinteket vizionáltak, a benzinkutaknál viszont gyakorlatilag semmit sem lehetett ebből észrevenni.

Milyen közterhek vannak az árban?
Nem ismeretlen, de talán nem mindenki számára evidens, hogy Magyarországon akkor sem tankolhatnánk ingyen, ha netán az olajért nem kellene fizetni. Az árak ugyanis úgy képződnek, hogy az olajárra rakódik a finomítói árrés, amelyekből kialakul a termék alapára, ám ez függ a dollár-forint keresztárfolyamtól. Erre rakódik rá előbb a nagykereskedelmi árrés (ez itthon szinte minden esetben a Molnál csapódik le, mert majdnem mindenki tőle vásárol), majd a benzinkutak haszna, vagyis a kiskereskedelmi árrés. A terméket ezután még terheli az üzemanyagokra kivetett jövedéki adó, mely a benzin esetében fix 120 forint literenként, a gázolajnál fix 110,35 forint /liter. (Az összeget félévente felülvizsgálják és az olaj árfolyamának függvényében kis mértékkel lehet módosítani.) Minimális tétel az üzemanyag árában az úgynevezett kőolaj-készletezési díj, mely a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséghez kerül (az elmúlt években 1,4-3,3 forint/liter körül mozgott az értéke). A különböző díjakkal és adókkal megfejelt termékárra pedig a végén rárakódik a 27 százalékos áfa. (Így tulajdonképpen az állam a jövedéki adót is adóztatja.) Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 400 forintos benzin esetében az állam 205 forintot tesz zsebre a jövedéki adó és az áfa révén. A holtankoljak szerint jelenleg egy liter 98-as benzin átlagára 401,1 forint literenként, de van olyan kút, ahol 440,9 forintot kell fizetni. A gázolaj esetében 391,3 forint az átlagár, a csúcs pedig 442,9 forint.

Izgalmasabban alakul viszont az autósok számára a Kínában tomboló koronavírus járvány. A sajnálatos betegség miatt az ázsiai országban nagyon komoly közlekedési korlátozásokat vezettek be, számos várost karanténba zártak, így a személy- és az áruforgalom is drasztikusan visszaesett. Ez pedig az olaj piacán is gyorsan visszaköszönt, a kieső kínai igények miatt számottevően csökkent a fekete arany árfolyama. Igaz itt is láthattunk kilengéseket, hiszen volt arra példa a napokban is, hogy megugrott az árfolyam azt követően, hogy a kínai hatóságok azt jelezték, egy gyógyszerrel sikeresen kezelték a betegséget. (Más kérdés, hogy a WHO ezt nem látta bizonyítottnak.)

Rövid távon az olajpiacon az egyik kérdés, az lesz, hogy Kína bénultsága meddig tart, mikor indul majd újra az élet. Amíg a vírussal küzd az ország, addig az olajárakra ez lefele jelent nyomást. Ráadásul, ha tartós lesz az ottani gazdaság leblokkolása, akkor az a globális ellátási láncok miatt más államokra is kihathat. Az autóipar és az elektronikai gyártók nehézségeiről is írtunk a napokban, mindkét iparág képviselői azt vetítik előre, hogy ha néhány héten belül nem normalizálódik a helyzet, akkor ellátási nehézségeik lesznek, és esetleg tömegesen kell majd gyárakat leállítani. E forgatókönyv alapján pedig a nemzetközi áruforgalom is vissza fog esni. Ami a légijáratok csökkentésével párhuzamosan szintén az alacsonyabb olaj és üzemanyag felhasználás irányába mutat.

Természetesen az sem kizárt, hogy valamilyen gyógymód révén rövid időn belül normalizálódik a helyzet, ami akár hirtelen megugró kereslettel és áremelkedéssel is járhat. Igaz, erre az elemzők most kisebb esélyt látnak. A szakértők úgy becsülik, hogy a koronavírus még mindig terjed, így egy-két hónapon belül aligha lehet feloldani a korlátozásokat. Öröm az ürömben, hogy addig a magyar autósokat nem fogja komolyabb áremelkedés sújtani a benzinkutaknál - ami persze attól is függ, hogy a nagy olajkitermelő országokban nyugalom lesz, vagy újabb konfliktusok törnek ki.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél