4p
Simicska Lajosnak saját bevallása szerint nem volt más választása, minthogy eladja cégbirodalmát – erről az egykori oligarcha egyik segítője beszélt egy brit lap szerint. A Guardian azt írja: a miniszterelnök volt szövetségese megadta magát, így belátható időn belül gyakorlatilag semmi sem veszélyezteti itthon Orbán Viktor hatalmát.
Orbán Viktor miniszterelnök előadást tart a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2018. július 28-án. MTI Fotó: Veres Nándor

Terjedelmes riportban foglalkozik a magyar belpolitikai és médiahelyzettel, valamint Orbán Viktor miniszterelnök és egykori szövetségese, Simicska Lajos kapcsolatával a Guardian.

A brit lap budapesti tudósítója, Shaun Walker úgy fogalmaz: a felbátorodott magyar miniszterelnök lesújtott ellenséggé vált barátjára, és lépéseket tett annak érdekében, hogy semlegesítse a médiabirodalma által jelentett veszélyt.

"Nem volt más választásom"

A szerző szerint a Simicska-médiumokat „szisztematikusan lebontották”, az oligarcha pedig július elején szinte az összes cégét eladta. „Azt mondta nekem, hogy nem volt más választása, mint az eladás” – idézte a lap Simicska Lajos egyik, neve elhallgatását kérő segítőjét, aki további részletekbe nem bocsátkozott.         

A Guardian foglalkozik a Simicska-Orbán-szakítás, az úgynevezett G-nap okaival is. A szerző szerint az üzletember köreiben azt beszélik, hogy Simicskának egyre kevésbé tetszett Orbán és Vlagyimir Putyin orosz elnök barátkozása. Mások jóval prózaibb okot sejtenek a háttérben: a két egykori szövetséges azon veszett össze, hogyan osszák fel a tortát, ugyanis Orbánnál „új haverok is bejelentkeztek a jövedelmező kormányzati tenderekre.”

Elmaradt az atombomba

Bármi is volt a szakítás oka, a brit lap szerint az „új Simicska” az ellenzék legfőbb reménye lett 2015 után. Az üzletember „ellenzéki politikusok és az ellenzéki média támogatójává” vált: reklámfelületet biztosított az ellenzéki pártoknak, főleg a Jobbiknak, médiumai pedig nyilvánosan kritizálták Orbánt és politikáját. A liberálisok azt is remélték, hogy az oligarcha ”kiteregeti a szennyest” a választások előtt.

A „várt atombomba” azonban nem érkezett meg, Simicska Lajos pedig megadta magát, így már semmi sem veszélyezteti Orbánt a hazai belpolitikában belátható időn belül, írja a brit lap.

"25 év után befejezem"

A szerző emlékeztet a Magyar Nemzet és a Heti Válasz bezárására, valamint arra, hogy végül a Hír TV is kormányközeli kezekbe került. „25 éve dolgozom újságíróként, de most már elegem van. Nem csinálom tovább, mert nincs értelme többé újságírónak lenni ebben az országban” – idézi a lap Láng Balázst, a Hír TV egykori munkatársát, az Egyenesen című műsor szerkesztőjét, aki felmondott a televízió visszavételének napján.

Mint arról beszámoltunk, Simicska Lajos július elején a kormánnyal jó kapcsolatokat ápoló Nyerges Zsoltnak adta el szinte egész cégbirodalmát, így a Hír Tv-t is. Az új tulajdonos augusztus elején új szakmai vezetést nevezett ki az adó élére, amely így kormánykritikusból gyakorlatilag ismét kormánybarát médium lett. Az új vezetés szerint visszatértek a 2015 előtti állapothoz, a konzervatív értékekhez.             

Haldoklik az őrkutya

A Hír TV kormánypártivá válását a Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró-szervezet is elítélte. Ezzel – mint fogalmaznak – Orbán Viktor és a kormányzó, nemzeti-konzervatív Fidesz újabb lépést tett az ország médiájának átvétele irányába.

„Ez is azt bizonyítja, hogy a kormány szándéka a média kontrollálása. A hatalom egyre jobban szűkíti a sajtó szabadságát és képességét arra, hogy betölthesse a demokrácia őrzőkutyája szerepét” – állítja az újságíró-szervezet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG