Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Nem menekülhettek a tavaly végrehajtott költségvetési megszorítás elől az önkormányzatok sem: 15 százalékkal csökkent a beruházások szintje reálértéken a szektorban. Ez különösen érzékenyen érintette az egészségügyet, ahol leálltak a fejlesztések, felújítások és kifutottak az uniós projektek is.

Semmit sem tudunk róluk

Bár a gazdaságon belül talán az államháztartással és a hiánnyal kapcsolatban alakulnak ki a leghevesebb viták, abban évek óta teljes az egyetértés szakmai berkekben, hogy a költségvetés fekete lova az állami pénzek közel negyedét elköltő önkormányzati szektor. Annak ellenére, hogy eredménye beleszámít az uniós kötelezettségeink szempontjából is kiemelten fontos ESA-hiányba, év közben szinte semmit sem tudni az önkormányzatok gazdálkodásáról, és tárgyévet követően is csupán néhány összefoglaló táblázat kerül nyilvánosságra a szektor működéséről.

Az átláthatóságot és a korábbi évekkel való összehasonlíthatóságot pedig különösen megnehezíti a tavalyi év kapcsán, hogy nagyon sok állami intézmény átkerült a központi kormányzat felügyelete és irányítása alá. Ez utóbbi nehézség kezelésében némi segítséget nyújt a nemrég publikált zárszámadási törvény, amely a 2011-es gazdálkodási adatok korrigálásával (az intézményi átadások kiszűrésével) lehetőséget biztosít, hogy az önkormányzatok 2012-es gazdálkodását az előző évhez viszonyítva értékeljük.

Záródó pénzcsapok

Ebből az derül ki, hogy az önkormányzatok is érdemi részt vállaltak a 2012-ben végrehajtott 750 milliárd forintos kiigazításból. Miközben a szektor egyenlege „csak” mintegy 60 milliárd forinttal (nagyjából a GDP 0,2 százalékával) javult, addig a valódi kiigazítás ennél jelentősebb volt. Az önkormányzatok bevételei ugyanis összességében reálértéken mintegy 210 milliárd forinttal csökkentek, amelyből 60 milliárd a saját (és átengedett) bevételek alakulásával magyarázható, a többi pedig az állami támogatások 9 százalékos lefaragásával.

Ezzel párhuzamosan viszont a kiadási oldal reálértéken nagyjából 150 milliárd forinttal, több mint 5 százalékkal zsugorodott. Ebből mintegy 65 milliárd forint vezethető vissza a személyi kiadások visszafogására, így a szektor hat százalékkal csökkentette a bérköltségeket, ami a tavalyi 5,7 százalékos infláció mellett nagyjából egyet jelent a nominális bérek befagyasztásával. A dologi kiadások 30 milliárd forintos csökkentése 4,2 százalékos megtakarítást jelent.

Az önkormányzatok fontosabb kiadásainak változása reálértéken (2012)
2011 2012 2011-2012 Változás (%)
Személyi kiadások 1090,1 1 025,9 -64,2 -5,9
Dologi kiadások 796,6 763,4 -33,2 -4,2
Beruházások 613,9 525,4 -88,5 -14,4
Támogatások 339,5 352,0 12,5 3,7

Forrás: zárszámadási törvény

A legjelentősebb visszafogás a beruházások területén történt: az e célra fordított kiadásokon megspórolt 90 milliárd forint 15 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Bár pontos adatok nincsenek arról, hogy ez milyen mértékben érintette az egyes területeket, annyi bizonyos, hogy az egészségügy jócskán kivette a részét a megszorításból. Ez részben a fejlesztések, felújítások leállításával, részben pedig az uniós projektek kifutásával magyarázható. Az egyetlen terület, amelyre reálértéken is többet tudtak költeni az önkormányzatok, az a támogatás jellegű kifizetés volt: az e célra fordított összeg 13 milliárd forinttal (3,7 százalékkal) emelkedett 2012-ben az előző évhez képest.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mennyire fertőzött Budapest? Ezt mutatták a tesztek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:48
Majdnem négyszer annyi a pozitív tesztek aránya, mint decemberben – derült ki a főváros ingyenes tesztelési programjából.
Makro / Külgazdaság „Feltételeink vannak Orbán Viktor számára” – Nagyon érik a Fidesz-Néppárt szakítás
Wéber Balázs | 2021. március 1. 17:16
Eldurvulni látszik a két éve húzódó konfliktus a magyar kormánypárt és a jobbközép pártcsalád között: a Néppárt az összes fideszes képviselő tagságát felfüggesztené az EP-frakcióban. A lapunknak nyilatkozó szakértő szerint a pártcsaládot domináló német CDU/CSU-ban olyan változások történtek, amelyek nem előnyösek a Fidesz számára. Emiatt a Néppárton belüli erők egy része elérkezettnek láthatja az időt arra, hogy megszabaduljon a magyar kormánypárttól.
Makro / Külgazdaság Putyin új nukleáris csodafegyverei – norvég riasztás
Káncz Csaba | 2021. március 1. 15:37
A norvég hírszerzés szerint Moszkva olyan új generációs nukleáris fegyvereket telepít a térségbe, amelyre nem vonatkoznak az Új SALT egyezmény előírásai.  Dánia 250 millió dolláros befektetéssel modernizálja a Grönlandon és a Faroe-szigeteken lévő megfigyelőállomásait.
Makro / Külgazdaság Ismét jelentősen emelkedik a benzin ára
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 10:27
Literje átlagban bruttó 6 forinttal kerül majd többe március 3-ától, míg a gázolajé 2 forinttal megy feljebb.
Makro / Külgazdaság Fedél kerül a fejünk fölé - a lakásépítések húzták a beruházásokat
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 09:54
De kiugróan magas volt az egészségügyi eszközbeszerzés is a járvány miatt.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely és Gulyás Gergely egymást oltják
MTI | 2021. március 1. 07:44
A Moderna-vakcinák felhasználása miatt alakult ki szópárbaj a főpolgármester és a kormány tagja között.
Makro / Külgazdaság 280 ezer adag Szputnyik V indul el nemsokára Budapest felé
MTI | 2021. február 28. 18:30
Ez lesz az eddigi legnagyobb orosz oltóanyag-szállítmány, amit Magyarországra küldenek.
Makro / Külgazdaság 25 százalékkal ugrott meg az új fertőzöttek heti száma Romániában
MTI | 2021. február 28. 15:39
Több mint ezren szorulnak intenzív ellátásra az országban a koronavírus miatt.
Makro / Külgazdaság Újra nő a fertőzési ráta Izraelben
MTI | 2021. február 28. 14:37
Ez lelassíthatja a tervezett nyitást az országban.
Makro / Külgazdaság Biden kemény kézzel osztja újra a kártyákat a Közel-Keleten
Káncz Csaba | 2021. február 28. 13:31
A Fehér Ház a jövőben kerüli a közvetlen kapcsolatokat a koronaherceggel, de nem destabilizálja a kétoldalú kapcsolatokat azzal a szövetségesével, amelynek területén 5 katonai bázist működtet. A Szíriára mért légicsapás pár nappal azután jött, hogy az orosz és az iráni haditengerészet befejezte közös gyakorlatát az Indiai-óceánon. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél