3p
Az elemzők szerint Frankfurt és Dublin a legesélyesebb jelölt a londoni bankok számára.

A Financial Times körképe szerint Frankfurt az éllovas a londoni City pénzügyi szolgáltatásai központjában honos bankok átcsábításáért. A frankfurti pénzügyi szolgáltatásai szektor érdekvédelmi szervezetének vezérigazgatója a következő öt évben tízezer londoni banki állás áttelepítésével számol. Hubertus Väth hozzátette: Frankfurt már komoly megkereséseket kapott az öt legnagyobb amerikai bankcsoport közül háromtól, valamint svájci, japán, koreai és indiai bankoktól is. Ezek a cégek már eldöntötték, vagy most készítik elő döntésüket arról, hogy Frankfurtba hoznak létre telephelyeket.

A londoni lap szerint bár a Londonban honos amerikai nagybankok közül a JP Morgan, a Morgan Stanley és a Bank of America-Merrill Lynch listáján szerepel Frankfurt, mint lehetséges európai helyszín, a bankok terveit jobban ismerő források szerint elképzelhető, hogy ezek a cégek több EU-országban helyezik majd a Londonból áttelepítendő tevékenységeket.

Írország is esélyes

Az elemzés szerint a Brexit szavazás után Dublin is nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy sikerül átcsábítania bankokat Londonból, és más citybeli pénzügyi szolgáltatók foglalkoznak is azzal a gondolattal, hogy az ír fővárosba telepítsenek egyes tevékenységeket. Ezek közé tartozik a Bank of America-Merrill Lynch, a Royal Bank of Scotland, a Barclays és a Morgan Stanley.

Írország ugyanakkor jelentős vonzerőt gyakorol az alapkezelőkre is. A dublini központú befektetési társaságok által kezelt tőke 2003-ban 500 milliárd euró, tavaly már 3800 milliárd euró volt. A londoni pénzügyi elemzők borúlátóan ítélik meg a City kilátásait, mivel a brit kormány tervei alapján nagy-Britannia teljesen elszakadna az Európai Unió egységes belső piacától.

Komoly visszaesésre számíthatnak

Az elemzők szerint ezzel fennáll a veszélye, hogy a londoni bankok elveszthetik szolgáltatásnyújtási engedélyeiket az euróövezetben. Erről a legátfogóbb tanulmányt az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég állította össze. A legrosszabb forgatókönyv esetén az EU-s piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás csaknem 50 százalékkal zuhanna, ami akár 20 milliárd font bevételkiesést és több mint 30 ezer munkahely megszűnését okozná a londoni pénzügyi szolgáltatási szektorban.

A modellszámítások szerint ez azonban csak a közvetlen hatás lenne, a tovagyűrűző másodlagos hatások miatt még további 14-18 milliárd font bevétel és 34-40 ezer munkahely kerülhet veszélybe. A legrosszabb forgatókönyv szélsőértékhatása így akár 38 milliárd font (csaknem 14 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével is járhat a Cityben az Oliver Wyman londoni elemzői szerint.

Bár jelenleg Frankfurt a legnépszerűbb választás, az ír főváros is egyre esélyesebb. Írország eddig is nagyon vonzotta a cégeket, most a brit kilépésnek is nagy nyertese lehet. Az ír szabályozás hasonló a brithez, és Dublin lesz az egyetlen komolyabb angol nyelvű nagyváros az EU-ban. A bankok tervezett költözésével kapcsolatban részletesebben itt olvashatsz.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG