4p
Az európai baloldal eddig nem értesült az afrikai népességrobbanásról és az onnan érkezetteket konzekvensen menekülteknek nevezi. Most jelentkezett egy 37 éves baloldali kormányfő, aki szívesen megadja a kegyelemdöfést saját politikai oldalának a jövő májusi Európai Parlamenti választásokon.
Pedro Sanchez (EPA/Emilio Naranjo)

Afrika népességrobbanása elképesztő léptékű. Míg 1960-ban a kontinensen még 285 millió ember élt, addig ez mára közel 1,3 milliárdra ugrott és 2050-re az előrejelzések szerint meghaladja a 2,5 milliárdot. A várakozások szerint Egyiptom népessége a mai 90 millióról évszázadunk közepére 138 millióra növekszik, Nigériáé 186 millióról 390 millióra, Ugandáé 38 millióról 93 millióra, míg Etiópiáé 102 millióról 228 millióra.

A háromnegyede nem menekült

A Gallup szerint Afrika Szaharától délre eső lakosságának a 30 százaléka szeretne migrálni, míg a Közel-Kelet és Észak-Afrika lakosságának a 20 százaléka.  Az előbbi terület lakossága 1 milliárd fő, tehát 300 millióan vágynak a kivándorlásra fekete Afrikából. Valóban, az Európai Bizottság 2017-es jelentése szerint „a Földközi-tengeren áthaladó migránsok mintegy 70 százaléka nem tekinthető menekültnek a Genfi Konvenció értelmében, hiszen olyan országokból jöttek, amelyeket nem sújt erőszakos konfliktus vagy elnyomó rezsim”.

Az európai baloldal azonban a jelek szerint mindeddig képtelen volt feldolgozni ezeket az információkat és az Afrikából érkezetteket konzekvensen menekülteknek nevezi. Nem érdekli őket az sem, hogy nem kis részben a migránsválság miatt mára olyan országokban omlott össze a hagyományos baloldal, mint Franciaország, Hollandia, Olaszország, vagy éppen hazánk. A jelek szerint az is hidegen hagyja őket, hogy egy friss jelentés szerint az elmúlt négy évben az Európában elkövetett iszlamista támadások és merényletek 16 százalékát menedékkérők követték el.

Hogyan mondják spanyolul a Willkommenskulturt?

De most jelentkezett egy 37 éves baloldali kormányfő, aki szívesen megadná a kegyelemdöfést saját politikai oldalának a jövő májusi Európai Parlamenti választásokon.

Ő Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki két hónapja vezeti kisebbségben kormányát és a mediterrán migránsútvonalat sikeresen terelte át ezen időszak alatt Olaszországból saját hazájába. Érezve az új idők új szeleit, tíz napja több száz migráns jutott át erőszakkal a Marokkót és Ceuta észak-afrikai spanyol exklávét elválasztó határkerítéseken amelynek során házi készítésű fegyverekkel igyekeztek megakadályozni a hatóságok közbelépését; például oltott mésszel, széklettel megtöltött műanyag palackokat dobáltak feléjük, és átalakított spray-t használtak "lángszóróként". Albert Rivera, a liberális Ciudadanos párt vezetője azonnal Ceutába sietett, ahol éltette a baloldali kormányt, mivel az szerinte meghívót küld az afrikai százmillióknak.

Káncz Csaba

Sánchez ennek ellenére ingyenes egészségügyi ellátást ígér a migránsoknak és kijelentette, hogy a menekültkérelmeket egyenként fogja megvizsgáltatni. Mi több, eközben a kormányfő magára hagyja az ostromlott dél-spanyol településeket. Holott a Die Welt beszámolója szerint már a belügyminiszter is azt állítja, hogy a helyzet teljesen kicsúszott az ellenőrzés alól. A helyiek, akiket Andalúziában gazdasági válság is sújt, egyre elégedetlenebbek.

A spanyol törvényhozás sincsen elragadtatva az ifjú kormányfő nyitott kapuk politikájától és július 27-én félreérthetetlen üzenetet küldött a spanyol baloldal felé: a Kongresszus ugyanis elutasította költségvetési javaslatát. Nos, az európai jobboldal keresve sem találhatna jobb kampányarcot Sáncheznél az Európai Parlamenti választásokra. Ha a spanyol kormányfő hatalmon marad jelenlegi politikájával, akkor minden bizonnyal beviszi a kegyelemdöfést az európai baloldalnak jövő tavasszal.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG