BUX
35 780.40
-0.42%
-152.00
OTP
10 810.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 865.00
-0.05%
-1.00
RICHTER
6 675.00
-0.30%
-20.00
MTELEKOM
384.00
+0.92%
+3.00
 
2015. május 13. 12:07

A csokigyáros ukrán elnök megválasztásakor dollárban milliárdos volt, most be kell érnie szerény 700 millió dolláros vagyonnal. Nem megy az ukrán gazdaság, nem megy a csokiüzlet sem. Petro Porosenko elnök a saját nevéből megalkotott, Roshen márkanevű csokoládéval vált vagyonossá és ismertté, így lehetett elnök is.

Petro Porosenko. (MTI Fotó: Nemes János)

Nyugati álom, keleti háború

2013-ban, amikor Ukrajna társulási szerződést akart aláírni az EU-val (majd ezt az oroszok megtorpedózták), Porosenko azt jósolta, hogy a szerződéstől felpörög az ukrán-EU kereskedelem, és ő is tovább gyarapszik majd, miután gyára eláraszthatja termékeivel a nyugati piacot. Most másfél év után nemhogy nem gyarapodott a vagyonka, hanem elveszett a harmada.

Persze akkor még nem sejthette Porosenko, hogy egy nyugatbarát fordulat után ő lesz az elnök, azt meg végképp nem, hogy nyugati felvirágzás helyett reménytelen háborúba és az ezzel járó gazdasági háborúba ragad országa.

Országának élne

A cégnél az értékesítés 3 év alatt a negyedével csökkent, de ez nem a belföldi vagy a nyugati fogyasztás visszaesésének eredménye. Az oroszokkal való konfrontáció következményeként Oroszország kitiltotta a cég termékeit, pedig az volt a cég legnagyobb exportpiaca, ráadásul ottani gyárát le is foglalták az oroszok. Így a nehézségek egyértelműen abból adódnak, hogy Porosenko vállalta az elnökséget, hisz az orosz szankciók elsősorban rá zúdulnak.

Amikor az elnök hivatalba lépett, azt ígérte, eladja a céget, hogy csak országának élhessen. Erre azóta sem került sor, indoklása szerint azért, mert nincs vevő. Kétségkívül, az elnök kissé magasra tartja a vételárat: 3 milliárd dollárt szándékozik kapni érte. Hát így érthető, hogy nincs vevő. Az egyetlen komoly érdeklődő állítólag a Nestlé, aki 1 milliárd dollárt adna a cégért. A Reuters szerint a Nestlé nem kommentálta az értesülést.

Más is bukik

Nem Porosenko az egyetlen milliárdos, akinek vagyonát elolvasztja a háborús helyzet. Ukrajna leggazdagabb emberének, Rinat Ahmetovnak az elszakadt Donyec-medencében vannak acélgyárai és szénbányái, melyeknek értékét így roppant nehéz felmérni. Két éve 22 milliárd körüli volt a vagyona, most 7,6 lehet a Bloomberg Billionaires szerint. Persze nem az oligarchák a nagy vesztesek: nekik azért marad mit a tejbe aprítani. Az ukránok 10 milliói vannak igazán bajban: nekik eleve szerény életkörülményeik romlottak sokat az elmúlt másfél évben.

A gazdaság megmentése érdekében egyébként az elnöknek olyan intézkedéseket kellett tennie, melyek a saját cégét is sújtják (ezért is gondolják sokan, hogy jobb, ha az elnök nem nagyiparos is egyben): 10 százalékos importvámot vetett ki az élelmiszer behozatalra, és ez érthetően gyárának is komoly teher, miután főbb alapanyagai, különösen a kakaó, külföldről jönnek. Emellett a jegybank rendeletet adott ki, mely szerint az exportőröknek a valutabevételük 75 százalékot hrivnyára kell váltani, a nemzeti valuta értékvesztését megfékezendő.

Posztszovjet vállalkozó

Porosenko egyébként egy klasszikus posztszovjet vállalkozó, aki nemzetközi kapcsolatokat tanult a Szovjetunióban, majd a kommunizmus összeomlása és Ukrajna függetlenedése után azonnal meglátta a vadkapitalizmus kínálta lehetőségeket. Sok mindenbe belekezdett, ma van bankja, biztosítója, TV társasága, hajógyára és mezőgazdasági vállalkozásai. A koronaékszer persze a Roshen, melyet 1996-ban alapított, és nálunk is van gyára.

Az a bizonyos EU társulási szerződés azóta egyébként meglett, de az ország és a Roshen gyár fellendülése még várat magára.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Ez nekünk is fájhat: pénzeket vonhat meg Brüsszel, ha sérül a jogállam
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 9. 18:57
A javasolt mechanizmus alapján az EU-nak joga lesz felfüggesztenie a támogatások folyósítását.
Makro / Külgazdaság Az egekbe szökő gyilkossági hullám megtámasztja Trump kampányát
Káncz Csaba | 2020. július 9. 17:44
Biden utcahosszal vezet, de az elnökválasztás még nincsen lefutva. Miközben a demokrata polgármesterek sorra vonnak el pénzeket a rendőrségtől, a gyilkosságok száma a nagyvárosokban 22 százalékkal ugrott meg. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Ennyi fizetésért toborozzák az iskolaőröket
Kormos Olga | 2020. július 9. 16:19
Megjelentek az első fecskék: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szeptember elsejei kezdéssel már meg is hirdette az iskolaőri állást. Tehát a toborzás megkezdődött.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd forinttal növelte vagyonát az MNB alapítványa
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 15:35
Biztonságos és felelősségteljes gazdálkodásának köszönhetően eredményesen zárta 2020. második negyedévét az MNB Alapítvány. Az Optima Befektetési Zrt., mint az alapítványi vagyon kezelője, 1 milliárd forinttal gyarapította az alapítványi összvagyont, így az a második negyedév végén összesen 276,8 milliárd forintot tett ki. A vagyonnövekedés mellett az Alapítvány 10,1 milliárd forint értékben 1530 oktatási, tudományos pályázatot támogatott.
Makro / Külgazdaság Brutál nagy brazil balhé: másokat is megfertőzhetett Bolsonaro
Wéber Balázs | 2020. július 9. 14:24
Kormánytagok és újságírók is kénytelenek karanténba vonulni és/vagy teszteltetni magukat a dél-amerikai államban, miután a hét elején kiderült: a brazil elnök benyelte a koronavírust. Brazíliát telibe kapta a járvány, a halálos áldozatok száma a 70 ezerhez közelít. Bolsonaro azonban politikailag még profitálhat is fertőzöttségéből.
Makro / Külgazdaság Beszakadt a balkáni országok építőipara is
Privátbankár.hu | 2020. július 9. 10:56
A koronavírus-járvány miatt erősen visszaesett az építési teljesítmény Délkelet-Európa meghatározó országaiban is. Főleg a magasépítés szenvedett – derül ki az európai országok építési piacát vizsgáló szervezet nyári értékeléséből és előrejelzéséből.
Makro / Külgazdaság Közel félmilliárd euróval csökkent a külkereskedelmi többletünk májusban
MTI | 2020. július 9. 10:06
A zuhanás mögött természetesen a koronavírus áll.
Makro / Külgazdaság Áfacsökkentés és állami támogatás - így is lehet segíteni a turizmust
MTI | 2020. július 8. 17:13
Jelentős áfacsökkentéssel és az éttermi étkezés árának közvetlen költségvetési támogatásával segíti a brit kormány a koronavírus-járványt súlyosan megszenvedő vendéglátó és turisztikai ágazat újraindulását - közölte szerdán a brit pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Merkel: hatalmas árat fizettünk a vírus megállításáért
Wéber Balázs | 2020. július 8. 16:53
Koronavírus-válság, gazdasági válság, Brexit – nehéz időszakban vette át Németország az EU soros elnökségét. A német kancellár szerint alapjogaink korlátozásával nagyon nagy árat fizettünk a vírusválság során, az EU még soha nem állt ekkora kihívás előtt. Az újjáépítési alapról még nyáron szeretne megegyezni. Elárulta azt is, miért szereti Beethovent.
Makro / Külgazdaság Érik a kiegészítés a nyugdíjasoknak, nem fékez a drágulás a boltokban
Baka F. Zoltán | 2020. július 8. 16:12
Az előttünk álló hetekben dől el, mekkora kompenzációt kaphatnak az idősek.
Friss
hírlevél