4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A hágai nemzetközi bíróság az immár évtizedek óta húzódó volt jugoszláviai háborús bűnösök ügyében tartó felelősségre vonás keretében egy volt boszniai horvát tábornok fellebbezését elutasította, mire az elítélt közölte, hogy nem ért egyet, és megivott egy nála lévő kis üveg halálos mérget. Vajon csak hatáskeltés volt, vagy akár téves ítélet is lehetett a tett kiváltó oka?

Az idők során többször megtörtént már, hogy az ítélet előtt álló, esetleg már az ítélet tudatában lévő letartóztatott foglyok, netán a túl hosszú börtönbüntetést elviselni nem tudók öngyilkosságot követnek el. Persze ehhez az kell, hogy képesek legyenek ezt megvalósítani. Szigorúbb börtönökben erre nem nagyon van lehetőség, de a hágai fogház nem egy Gulag, sőt a helyiek egyenesen "A hágai Hiltonnak" nevezik, ahol a rabok csak éjjel vannak celláikba zárva, napközben jöhetnek-mehetnek, együtt tölthetik az időt, ami távolról sem olyan, mint a rablógyilkosok közt, hisz itt csupa volt katona, jórészt tiszt tartózkodik.

Egykor és most

Korábbi elhíresült öngyilkosság az első háborús bűnösöket elítélő folyamat alatt született: Hermann Göring a halálos ítélet hallatán úgy határozott, ő dönti el, mikor és hogyan hal meg, ciánt csempésztetett be, és úgy végzett magával. Ott nem csináltak belőle nagy ügyet, hogy történt a dolog, ha egyszer halálos ítélet, úgyis mindegy, és ott nem a TV előtt a tárgyalóteremben zajlott a dolog, mint Hágában, hanem a cellájában.

Itt most az volt a sokkoló, hogy a teljes nyilvánosság előtt, az ítéletet követően került sor erre, ami arra utal, hogy az elítélt, Slobodan Praljak ezzel komolyan üzenni akar, sőt ezt meg is tette: a fellebbezés elutasítása hallatán közölte, hogy nem tartja magát bűnösnek, megitta a mérget, ennek tényét is közölte, majd röviddel utána meghalt.

A tetthelyet persze rögtön lezárták, vizsgálni kezdték, hogy juthatott Praljak a méreghez, de ahogy Göring esetében, nyilván itt is akadt olyan segítő, aki egyetértett az elítélt kívánságával. Itt persze felmerülhet, hogy az illető emberölésben segédkezett, így nyilván megpróbálják az illetőt fellelni, ugyanakkor az is igaz, hogy Praljak már 72 éves volt és 20 évet sóztak rá, kiútja tehát nemigen lett volna már a szabadságba.

A bűn

Érdemes ezek után megnézni, miről is szólt maga a per, miért fellebbezett az elítélt. Bűnéül azt rótták fel, mégpedig 2013-ban, hogy nem tett elég komoly intézkedéseket arra 1993-ban, hogy megakadályozza katonáit a boszniai muszlimok összeterelésében (arról nincs szó, mi lett velük utána, hisz ez döntő lenne). Az ítéletben még az áll, hogy nem cselekedett azoknak az információknak a hatására, miszerint valakik gyilkosságokat, valamint a nemzetközi szervezetek tagjai elleni támadásokat terveztek.

Nem arról van tehát szó, hogy részt vett volna közvetlenül a cselekményekben vagy parancsot adott volna rájuk, sem arra, hogy jóváhagyta vagy engedte volna őket, hanem arról, hogy nem tett eleget a megakadályozásukra bizonyos információk alapján. A bíróság vizsgálatát és döntését nem bírálhatjuk felül, meg sem kérdőjelezhetjük, de elképzelhető, hogy az elítélt úgy találta, hogy míg azok, akik végrehajtottak konkrét bűncselekményeket, ugyanolyan büntetést kapnak, mint ő, aki legfeljebb csak nem volt elég gondos a megelőzésben. Nyilván ezért is kért felülvizsgálatot.

Járulékos károk

Van a dolognak még egy vonzata, ami zavaró, mégpedig az, hogy a konkrét esemény után 24, a háború lezárulta után 22 évvel hoz még döntéseket a bíróság. Az ügy tehát évtizedekig elhúzódott, ami nem csak az esetlegesen ártatlanul fogva tartottak miatt problémás, hanem azért is, mert a szerb, a horvát és a muzulmán bosnyák nemzeti érzést kikezdi, a már-már begyógyuló háborús sebeket állandóan felszakítja. A horvát miniszterelnök ki is jelentette, hogy az eset mély morális igazságtalanságra utal a most elítéltekkel és a horvát néppel szemben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG