BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 15. 09:07

Érthetetlen, hogy 2019-ben, az euroatlanti szövetség tagjaként miként lehet a magyar miniszterelnök mindkét külpolitikai tanácsadója a szovjet diplomáciai akadémia végzettje. Orbán az orosz érdekek mentén titkos geopolitikai játszmákban vesz részt a forrongó Balkánon, miközben minden erejével a Monarchia mai analógiáját, az EU-t bomlasztja. Káncz Csaba jegyzete.

A Nemzetközi Beruházási Bank központjának Budapestre költözése volt a fő téma Orbán Viktor miniszterelnök és Nyikolaj Koszov, az NBB elnökének megbeszélésén Budapesten, a Karmelita kolostorban 2019. január 28-án. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott kép eredeti képaláírásában nem szerepelt, de magyar részről Balla János miniszterelnöki főtanácsadó vett még részt a tárgyaláson (jobbra). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az orosz sajtó oknyomozó cikke szerint az orosz titkosszolgálatok sorra próbálják beszervezni a Moszkvai Állami Nemzetközi Kapcsolatok Intézete (MGIMO), vagyis a moszkvai diplomataképző külföldi hallgatóit. A hallgatókat első lépcsőben arra kérik, hogy jelentsenek a kollégáikról és főnökeikről, amikor hazájuk követségein gyakorlatoskodnak. Az MGIMO-t még Sztálin uralkodása alatt hozták létre a második világháború alatt és az alapítás 75-ik évfordulójáról a múlt hónapban Putyin elnök is megemlékezett.

A magyar elhárítás és Moszkva

Arra természetesen mérget vehetünk, hogy a szovjet időszakban ugyanilyen vehemenciával folyt a külföldi hallgatók beszervezési kísérlete. Ezért is érthetetlen, hogy 2019-ben az euroatlanti szövetség tagjaként miként lehet a magyar miniszterelnök mindkét külpolitikai tanácsadója – Balla János és Dóra Ottó – az MGIMO végzettje.  Az eredetileg is a Szovjetunióban született Balla János kapcsán külön érdekesség, hogy neve nem is szerepel Orbán főtanácsadóinak hivatalos listáján. Értesülésünk szerint az orosz fedőszerv, a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapestre hívásának ötlete eredetileg Ballától származik.

Az egyszeri polgár most teljes joggal teheti föl a kérdést: de hiszen ott van a magyar elhárítás, így tehát semmi ok az aggodalomra, nem?! Nos, Csehországban, Lengyelországban, vagy a Baltikumban az elhárítás valóban teszi ezen a területen a dolgát, de hazánkban az ügy ennél kicsit bonyolultabb.

Ahogyan a Wall Street Journal arról tavaly nyáron beszámolt: „a magyar kémelhárítás nemrégiben rá akart állni egy ismert orosz hírszerzőre, aki éppen belépett az országba, ám a budapesti központ nem engedélyezte a műveletet. De ebben beavatottak szerint nincs semmi meglepő, mert az orosz titkosszolgálat már egy ideje ugródeszkaként használja Budapestet a Nyugat elleni tevékenységhez. Az amerikai és európai illetékesek hiába tiltakoznak a kormánynál, amely szerintük közelebb áll az orosz elnökhöz, mint hozzájuk.”

Újra a Balkánon

Káncz Csaba

Ezen jelzések mellett nem mehetünk el szó nélkül, már csak azért sem, mert az utóbbi időszakban a magyar miniszterelnök az orosz érdekek mentén titkos geopolitikai játszmákban vesz részt a forrongó Balkánon. Holott nem kellenek hozzá akadémiai szintű történelmi ismeretek, hogy felismerjük: a nemzetiségi törekvések és az Antant mellett a túlzásokba esett magyar nacionalizmus is nélkülözhetetlen volt egy évszázada Trianon szörnyűségének bekövetkeztéhez. Ahhoz a békerendszerhez, amelynek revíziója a hazai nacionalizmus fő küldetése lett a két világháború között és amely küldetés a nemzetet Hitler szekeréhez kötötte – ez pedig aztán a doni katasztrófához és a Holocausthoz vezetett. A második világháború elvesztése után ezek nem mellesleg érveket adtak a bolsevik megszálláshoz, amelyekkel kapcsolatban a magyar nacionalizmus természetesen mossa kezeit.

Napjainkban a jelenlegi kormányzat minden erejével a Monarchia mai analógiáját, az EU-t bomlasztja. Holott csakúgy, mint annak idején a Monarchia, minden hibájával együtt éppen ez a szupranacionális szervezet képes modernizációs erőt kifejteni és hazánkat termékeny pályára állítani. Mert ne legyen ez ügyben kétség: ahogyan a Monarchia bukása, úgy az EU esetleges szétesése is súlyos következményekkel járna Magyarország számára.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Bárki nyerhet és nagy a verseny a magyar közbeszerzéseken
MTI | 2020. augusztus 7. 17:48
Egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért - véli a Közbeszerzési Hatóság.
Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
Makro / Külgazdaság Macron zseniális húzása Libanonban – a Hezbollah titkos játszmája
Káncz Csaba | 2020. augusztus 7. 15:36
A libanoni nép dühe most meglepő módon nem a külvilág, hanem saját oligarcháik és a végtelenül korrupt politikai osztály ellen irányul. A Hezbollah több száz kilogramm ammónium-nitrátot tárolt Dél-Németországban, amelyet a Moszad tippje alapján az év elején foglaltak le a hatóságok. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország két szomszédjánál is nagyon durva a helyzet
MTI | 2020. augusztus 7. 14:51
Romániában és Ukrajnában továbbra is tetőzik a koronavírus-járvány: utóbbiban eddig már csaknem 5500 kiskorú fertőződött meg.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: 4,7 milliárd forint a BKK tavalyi vesztesége
MTI | 2020. augusztus 7. 13:58
4,7 milliárd forintos veszteséggel zárta a BKK a 2019-es évet. Még soha nem fordult elő olyan, hogy a közlekedési vállalat veszteséges lett volna.
Makro / Külgazdaság Brutális hiánnyal zárta az első hét hónapot az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2020. augusztus 7. 11:47
Sok költéssel járt a vírus elleni védekezés meg a gazdaságmentés.
Makro / Külgazdaság Majdnem az összes külföldi turista eltűnt az országból a korona-lezárások miatt
MTI | 2020. augusztus 7. 10:41
Júniusban több mint 93 százalékkal zuhant a beutazók által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest.
Makro / Külgazdaság Tovább bővíthetik a távmunkát ősszel, a főnökök beszállhatnának az alkalmazottaik rezsijébe
MTI | 2020. augusztus 7. 10:27
A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Világgazdaságnak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 
Makro / Külgazdaság A külkereskedelmünk már elkezdett kigyógyulni a koronavírusból
MTI | 2020. augusztus 7. 10:12
Még mindig zuhan, de már nem annyira, mint tavasszal.
Makro / Külgazdaság Kinyírta a vírusválság Spanyolország turizmusát
Wéber Balázs | 2020. augusztus 7. 09:46
Története legrosszabb időszakát éli a spanyol turisztikai szektor a koronavírus-járvány ellenes korlátozó intézkedések miatt, ráadásul nem várható jelentős javulás.   
hírlevél