4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Orbán Viktor értékelte a szomszédos országokkal való viszonyunkat, külön kitért a nem túl felhőtlen kapcsolatra az osztrákokkal. Méltatta a V4-ek teljesítményét, szerinte még komoly potenciál van ebben az egyedülálló együttműködésben.
Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érkezik a Külgazdasági és Külügyminisztériumban rendezett szokásos misszióvezetői értekezletre 2016. február 29-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium misszióvezetői értekezletén mondott beszédet Orbán Viktor miniszterelnök nagykövetek és diplomaták előtt. Gratulált az elmúlt évben végzett kiváló munkához, elmondta remek eredményeket produkált a magyar export, tavaly több mint 7 százalékos volt a növekedés.

Az európai fejlődés megakadt

Jól láthatóan erősödnek azok a hangok, amelyek egy “mageurópa” létrehozásán dolgoznak, ami nem összetévesztendő a kétsebességes Európával - mondta Orbán, aki szerint az eurózónának azon kell dolgoznia, hogy a közös pénz után további harmonizációt is sikerüljön végrehajtani,  úgy, hogy azok az országok, amelyek nem vezették még be az eurót, ne szenvedjenek kárt az eurózónán kívül. “Az európai projekt elakad” - beszélt Orbán. Komoly kérdés, hogy egyáltalán bevezessük-e az eurót, de emlékeztetett, a forint leváltása kétharmados támogatottság esetén valósulhat meg.

Közép-Európának is dolgoznia kell viszont azon, hogy újradefiniálja magát a mostani helyzetben. A V4-ek úgy döntöttek, hogy vitát indítanak: mit gondolunk Európáról? Hol tartunk és hol a helyünk? Ilyen és ehhez hasonló kérdések köré csoportosítva indulnak kontinensszerte beszélgetések. Mindenesetre Közép-Európa képes magát meghatározni, meg tud állni a lábán. Az egyik legnagyobb európai vívmány Orbán szerint a V4-ek együttműködése, ezt pedig meg kell becsülni, és számítani kell a hatásaira.

Így állunk a szomszédokkal

Orbán Viktor ezek után értékelte a szomszédos országok helyzetét, kivéve Szlovákiát, mivel nem akar részt venni az ott folyó választási kampányban. Annyit viszont elmondott, ritka időszak a mostani, hiszen nagyon is rendezettek a viszonyok. Törekedni kell arra, hogy ez az együttműködés a gazdaság, ne pedig a nemzetiségek talaján éljen tovább.

Romániával a helyzet más képet fest: Orbán szerint a magyar politikusok ellen folytatnak hadjáratot a korrupció és a jogállamiság égisze alatt. “Magyar szempontból nem állnak jól a dolgok.”

Szerbiával szükségünk van egymásra a Balkánon zajló események miatt, Horvátországgal kapcsolatban pedig elmondta, hogy roncsolt a viszony, hiába van erősebb kötelék, mint a többi állammal. Egy jó horvát-magyar kapcsolathoz minden adott és mégis problémás a kapcsolat. “Csekély vigasz, de erről nem mi tehetünk”.

"Amikor Ukrajnáról beszélünk, akkor Oroszországra gondolunk" - a magyar külpolitika Orbán szerint már csak ilyen. Nem látni, hogyan fog az ország a saját lábán megállni, a magyar érdek viszont az, hogy sose legyen közös határunk Oroszországgal, ezért mi érdekeltek vagyunk Ukrajna boldogulásában, de azt nem akarja a miniszterelnök, hogy belerángassanak minket feleslegesen egy oroszellenes koalícióba.

"Nem véletlen hagytam ki Ausztriát a felsorolásból." Nem szokott hozzá Orbán, hogy az osztrák kancellár ilyen kemény szavakat intéz a magyarokhoz. A magyar miniszterelnök nem sértheti meg a kancellárt, hiszen azzal az osztrákokat bántaná, ugyanakkor a külügyminiszter feladata, hogy tudassa valamilyen módon a szomszédos állammal, nem lehet a magyarokkal mindent megcsinálni - utalt Szijjártó tavalyi megjegyzéseire.

Orbán Viktor beszélt még a brit reformokról: szóba sem kerülhet, hogy a magyarokat negatív változás érje, az ingázókat nem érintik a változások. "Bicskanyitogató" azonban az a hozzáállás, ahogy a közép-európai országokat kezeli a fejlett Nyugat - utalt arra a miniszterelnök, hogy nemrég belengették a szankciókat Magyarországgal szemben. Orbán Viktor szerint a támogatási alapokkal nem csak mi járunk jól, hanem a támogató országok is komoly bevételt remélhetnek ettől.

Legutóbb tavaly szeptemberben tartottak nagyköveti értekezletet, akkor Orbán Viktor azt mondta: erkölcsi okból kéri a bevándorlókat arra, hogy ne jöjjenek Magyarországon keresztül Európába, a magyar kormány ugyanis nem tud felelősséget vállalni azért, ami az útjuk során történik velük. Orbán Viktor több mint egyórás előadásában szinte kizárólag a bevándorlási helyzetről szólt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG