<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Most kiigazításra volt szükség, mert Brüsszel nem hitt nekünk, de majd jövőre kiderül, hogy nekünk volt igazunk, és elindulhat például a pedagógus-életpályamodell - mondta a miniszterelnök.

Az államadósság csökkentés, a munkahelyteremtés, a középosztály megerősítése olyan feladatok, amiket végre kell hajtanunk, és eközben figyelni arra, hogy ne a magyarok fizessék meg az euróövezeti válság árát, és ne kelljen megszorításokat csinálni, és tovább terhelni a magyar embereket. A eurózónához való csatlakozás tehát akkor lesz aktuális, ha az perspektívát nyit Magyarországnak, és ebben Merkel is egyetért. Németországnak az a fontos, hogy addig is támogassuk azokat a döntéseket, amik a válságkezelés miatt szükségesek - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

Angela Merkel ért minket

Németország számunkra szövetséges, Angela Merkel kelet-németként pontosan érti, hogy a szocializmus után milyen nehéz visszajönni - mondta Orbán Viktor . A kapcsolat jó közöttünk, és nem szólunk bele egymás dolgába, csak érdeklődünk, hogy mi van a másiknál.

Még idén szeretnénk megállapodni a közös költségvetésről, amelyből az is kiderül majd, hogy milyen támogatást igényelhet Magyarország. Németország nettó befizetőként csökkenteni akarja majd a kohéziós támogatásokat, mi azzal érvelünk, hogy a felzárkózás szükséges a növekedés eléréséhez. Erről azonban konkrétan csak a költségvetés után tárgyalunk majd - mondta Orbán Viktor.

Mégis időben elindulhat a pedagógus-életpályamodell

Az egyenlegjavító csomag bejelentés azért volt szükséges, mert Magyarország és Brüsszel között vita alakult ki arról, hogy képesek vagyunk-e 3 százalék alatt tartani a hiányt. A kormány szerint képesek lennénk, Brüsszel szerint nem.

A kormány kénytelen volt engedni a nyomásnak a túlzottdeficit-eljárás miatt. Ezért most kiigazításra volt szükség, de majd jövőre kiderül, hogy nekünk volt igazunk, és mégis meg tudjuk csinálni azokat az intézkedéseket, amit most kihúzattak velünk - például a pedagógus-életpályamodellt, mert "látok rá esélyt, hogy mégsem kell elhalasztani a bevezetését" - mondta a kormányfő. (Eredetileg 2013. január 1-én lépett volna életbe a pedagógusok életpálya-modelljével kapcsolatos törvény, de gyakorlatilag 2013. szeptember 1-től lettek volna alkalmazhatók az új szabályok - a szerk.)

Kell egyáltalán a hitel Magyarországnak?

A csomaggal közelebb kerültünk a IMF-megállapodáshoz, az ország gazdasága az IMF hitel nélkül is fenntartható, de mégis van értelme felvenni, mert így amikor legközelebb hitelre van szükség, olcsóbban jutunk majd hozzá. A hitelt államadósság csökkentésre használja majd a kormány - mondta a miniszterelnök.

Ez a pozíció azonban alkuképessé teszi Magyarországot, és nem kell olyan megállapodást kötni, mint 2008-ban - mondta Orbán Viktor. Nem fogadunk el olyan megállapodást, ami bércsökkentéssel, a családtámogatás csökkentésével, vagy a nyugdíjak csökkenésével jár, de engedtünk például a jegybanki tranzakciós adóból.

Jönnek az új akciótervek

Orbán Viktor közölte azt is, hogy új gazdasági akcióterveket jelent be a kormány 2013-ban kifejezetten az alsó-középosztály tagjainak. Ezt azzal indokolta, hogy a minimálbér és a 220 ezer forintos havi átlagbér között keresők, vagyis az alsó-középosztály tagjai még nem kaptak lehetőséget arra, hogy ki tudjanak törni jelenlegi helyzetükből.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság A kormány 16 milliárdos segélyhitelt ad a Ruandai Köztársaságnak
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 09:29
Az erről szóló kormányhatározat a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg.
Makro / Külgazdaság A CIA meg akarta gyilkolni, most 175 év börtön fenyegeti Assange-t
Wéber Balázs | 2021. október 27. 08:58
A ma kezdődő bírósági eljárás tétje, hogy kiadják-e a Wikileaks-alapítót az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Nyitottabb piacokat kér Kínától Macron az uniós országok számára
MTI | 2021. október 27. 08:08
Emmanuel Macron francia államfő azt kérte kedden kínai kollégájától, Hszi Csin-pingtől, hogy "folytassa a kiegyenlítést" az Európai Unió és Kína között, azaz tegye hozzáférhetőbbé a kínai piacot az uniós tagállamok számára - jelezte a francia elnöki hivatal.
Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos