4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Most, hogy már az ENSZ is az ő kottájából játszik, az egész világ egy nagy Soros-tervnek látszik - erre a pénteki miniszterelnöki interjú ismét ráerősített. Az osztrák-magyar kapcsolatokban új szelek fújnak, de azért a családtámogatás ügyében a bírósághoz fordulunk a diszkrimináció miatt. Belpolitikáról most nem beszélt a miniszterelnök.

Régen úgy táncoltunk, ahogy Moszkva fütyült – Orbán szerint most ez máshogy van

Az ENSZ globális migrációs tárgyalássorozatát nemrég otthagyta az Egyesült Államok, és Magyarország is hasonló lépésre készül – a szokásos pénteki rádióinterjúban erről is kérdezték a miniszterelnököt a Kossuth Rádióban. Orbán úgy válaszolt: szeretné leválasztani magunkat az amerikaiakról. Ahogy fogalmazott: ő abban nőtt fel, hogy ha Moszkva valamit csinált az ENSZ-ben, akkor lehetett tudni, hogy Magyarország mit fog tenni – ezt a gyakorlatot nem szeretné folytatni. Nem szabad, hogy a mi gondolkodásunkat befolyásolja az amerikai döntés – mondta Orbán.

A tárgyalások egyébként két szálon folynak. Az egyik a menekültügyi szerződés, ebből nem szálltak ki az amerikaiak, megy tovább a maga útján - aki védelmet kér, annak védelmet kell adni Orbán szerint is. A másik szerződés viszont a migránsokról, a bevándorlásról, vagy ahogy a magyar kormány hívja, a népvándorlás kérdéséről szól. Nagy fejlettségbeli különbségek vannak a világban, tízmillliók szeretnének máshol élni, mint ahol születtek, felnőttek, mert jobb gazdasági perspektívát látnak más országokban – erről szól a másik szerződés, amelyet most otthagytak az amerikaiak, és amely ellen Magyarország is tiltakozik – vagy legalábbis az eddig napvilágra került elvek ellen.

Soros irányítja az egész világot? Vannak bevándorlás-ellenes kemény fiúk is

Arra a felvetésre, hogy nem kellene-e a távolmaradás helyett inkább tárgyalni, Orbán azt mondta: az ENSZ egy fontos szervezet, bár vita van arról, hogy mennyire hatékony – meg kell becsülni. Azt azonban nem szabad megengedni, hogy olyan elveket vessenek papírra, amelyek ellentétesek Magyarország érdekeivel. Márpedig ami készül, az Orbán szerint ilyen. Lesz egy pont, amikor „a majom beleugrik a vízbe”, minden tisztábbá válik: 1-2 napon belül a szövegtervezet nyilvánossá válik, látni fogjuk, hogy van-e lehetőség arra, hogy elfogadjuk, vagy ha nem felel meg az érdekeinket, módosítsuk a tartalmát – ezután fog döntést hozni a kormány.

Mindenesetre a szöveg, amit eddig ismerünk, olyan, mintha kimásolták volna a Soros-tervből – csapta le a magas labdát a miniszterelnök.

Formálódik viszont egy szövetség, amely azt a kérdést teszi fel: mi lesz ebből a világból, ha elismerjük a migrációhoz való jogot alapvető jognak? Ezen a fronton vannak „kemény fiúk”, akik az ügyben határozott álláspontot képviselnek és nem engednek egykönnyen - Ausztráliát, Új-Zélandot, Japánt és a V4-eket emlegette.

Új szelek fújnak: magyarbarát lett Ausztria

A miniszterelnök nemrég Bécsbe látogatott, ahol találkozott Sebastian Kurz osztrák kancellárral – a találkozó kapcsán most elmondta: az osztrák-magyar kapcsolatok terén új szelek fújnak. Ausztriában egy magyarellenes kormány volt a megelőző években; nem érdemes felhánytorgatni a sérelmeinket, de olyan durva dolgokat mondtak rólunk, amire talán még nem is volt példa a történelemben. Most, hogy jobboldali kormány került hatalomra, új szelek fújnak, magyarellenes helyett magyarbarát lett az alapállás Orbán szerint. Ausztria szerencsés ország, mert tőlük 55-ben kimentek a szovjetek – ezzel nyertek néhány évtizednyi előnyt. Magyarország azonban „egy virtigli közép-európai állam”;  Ausztria pedig most híd-szerepet akar felvállalni Nyugat- és Közép-Európa között.

Ha egyszer a barátaink, ne vágják már meg a családtámogatásokat…

Ausztria arra készül, hogy csökkentse a külföldieknek kifizetett családtámogatásokat. Erről az ügyről azt mondta Orbán: több tízezer (valamivel több, mint 80 ezer) magyar dolgozik Ausztriában, befizeti a szociális járulékot pont úgy, mint egy osztrák, a neki járó családtámogatás viszont mégis kevesebb lesz, mint egy osztráknak – ez a magyar álláspont szerint diszkrimináció. Ez egy európai jogértelmezési vita, ami az Európai Bíróságon fog eldőlni – mondta Orbán.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG