4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Kísértetiesen hasonló hatalmi mozgásokat láthatunk a világ négy szegletében fekvő országok első embereinél. Közös bennük az urbánus értelmiségellenesség, a családi dinasztiák kiépítése és hazájuk diplomáciájának szétzilálása. De kikre építik hatalmukat?
Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök 2016. július 9-én. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

A 2008-as pénzügyi válság előbb gazdasági, majd szociális és napjainkra politikai megrendülést eredményezett a világban. Az út szélén hagyott milliók radikális politikai változásokat akarnak látni, az eddig jól működő bal-jobboldali felosztású pártrendszer látványosan fejre állt. A megrendült nemzetközi rendszer hasadékain brutális erővel tér vissza a történelem a maga démonaival.

Ebben a jegyzetben Magyarország, az Egyesült Államok, Törökország és a Dél-Afrikai Köztársaság első emberének sokszor dermesztően hasonlatos hatalmi mozgásait vesszük szemügyre. Napjainkra mind a négy vezető túszul ejtette kormányzó pártját. Bár harsányan hirdetik, hogy kormányzásuk kizárólagos célja a nemzeti érdek mindenek fölé helyezése, ennek ellenére ezekben az országokban végzetesen meghasadt a társadalom, Törökország és Dél-Afrika pedig egyenesen a polgárháború szélén tántorog.

Ezen vezetők politikai vonalvezetésében egyöntetűen megtalálható a markáns értelmiségellenesség, a felvilágosodás eredményeinek megkérdőjelezése, a független média elleni hadjárat és hazájuk diplomáciájának szétzilálása.

Értelmiség-ellenesség

A négy vezető elutasítja a nagyvárosi elitek "ármánykodásait". Politikai hatalmukat főként a mérsékelt nemzetközi kitekintéssel rendelkező, többnyire vallásos vidéki népesség támogatására építik.

Média

A négy vezető állítja, hogy a belföldi és a nemzetközi liberális média teljesen félreismeri hatalmának természetét, sőt uralmának megdöntésére tör. Trump elnök számára a Fox News csatornán kívül nem létezik hiteles média, a többivel permanens háborúskodásban áll. Orbán közmédiája évi 80 milliárdos költségvetésből lett egy kézi-vezérelt, az 1960-es évekre emlékeztető állami médiaszörny. Eközben Erdogán börtöneiben 150 újságíró sínylődik, Zuma pedig számos alkalommal adott hangot média-ellenességének.

Családi dinasztiák

Ivanka Trump mára a Fehér Ház tanácsadója, férje Jared Kushner az elnök első számú külpolitikai főtanácsadója (bár nem ért a diplomáciához, de ez nem szempont). Orbán Ráhel férje egyszer milliárdokat akaszt le közbeszerzéseken, máskor közösen lobbiznak állami ügyekben az Arab-öbölben. A családhoz erősen kötődő Mészáros Lőrinc vagyona az elmúlt egy év alatt 23-ról 120 milliárd forintra nőtt - ilyen mértékű vagyonnövekedést Magyarországon az uralkodó család esetében a középkor hűbéri rendszere óta nem jegyeztek föl a krónikások.

Kevésbé közismert Bilal Erdogan története, akit az elnök fiaként az olasz hatóságok neveztek meg milliárdos pénzmosóként. A dél-afrikai elnök gyermekei is milliárdosok lettek napjainkra, a politikai hűbéri lánc célzottan feltőkésítette őket.

A külügy szétverése

Káncz Csaba

A minisztériumok élére a vezetőhöz hű, laikus minisztert neveznek ki, ahogyan ezt Budapesten és Washingtonban is látjuk - ez pedig egyenesen vezet az ország nemzetközi reputációjának további megrendüléséhez. Trump és Orbán leépítik országuk diplomáciai védvonalait, hogy egyszemélyes külpolitikai döntéshozatal alakuljon ki, intézményi szűrés és ellensúly nélkül.

Míg hazánkban 2014 óta 400 diplomatát távolítottak el a Külügyminisztériumból, az amerikai külügyminiszter a múlt héten jelentette be, hogy 2300 alkalmazottól válnak meg, miközben az intézmény költségvetését több, mint negyedével vágják meg. Mindeközben az elmúlt hónapokban török diplomaták százai kértek menedékjogot Németországban és Svájcban, hogy despota elnökük bosszújától megmeneküljenek.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG