<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Forrásunk szerint a megrendült paksi projekt lesz Orbán látogatásának kiemelt témája. A szerződésnek mind a pénzügyi keretrendszere, mind a határideje teljesen tarthatatlan. Káncz Csaba jegyzete

Arról tegnap értesült az ország és a világ Orbán Viktor egy újságírói kérdésre adott válaszából, hogy jövő év elején, "valahol Oroszországban" egyeztetnek majd személyesen Vlagyimir Putyinnal.  Hozzátette: a magyar kormány normális viszonyra törekszik Oroszországgal, az orosz-ukrán konfliktusban pedig két szempontot tart szem előtt: a lengyel és az uniós álláspontot.

Mi másról, mint Paksról lesz szó. Fotó: MTIMi másról, mint Paksról lesz szó. Fotó: MTI

A magyar miniszterelnök és az orosz elnök rendszeresen, általában évente egyeztet egymással négyszemközt. Legutóbb ugyanakkor 2019 októberében találkoztak Budapesten – a tavalyi és az idei találkozó elmaradását a Covid-helyzettel magyarázta a magyar és az orosz kormány.

Miről fognak tárgyalni?

Az orosz-magyar politikai és gazdasági kapcsolatokra rálátó szakértő forrásunk elmondta, hogy kiemelt téma lesz a paksi erőmű bővítésének ügye. 

Az orosz fél rendkívül elégedetlen a projekt elhúzódásával és a magyar kormány oligarcháinak pénzkifolyatási dinamikájával. Forrásunk szerint ez volt a fő megbeszélnivalója a Roszatom vezérének, Alekszej Lihacsovnak, akit december 17-én még Orbán Viktor is fogadott a Karmelita kolostorban.

Forrásunk szerint a 2014-ben megkötött Paks II.-szerződés finanszírozási része tarthatatlan, mivel az alapanyagok – beton, acél – világpiaci drágulása miatt a pénzügyi keretet legalább a kétszeresére kell emelni. Emellett a forint jelentős gyengülése az euróval szemben – amely mellett a szerződés megköttetett – is jelentős költségnövelő tényező. Mindez akkor, amikor Magyarországon már ikerdeficit alakult ki és az államadósság enélkül a gigaprojekt nélkül is dinamikusan emelkedik.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy minden atomerőmű-építésnél az időbeli csúszás a költségnövekedés elsődleges forrása. Márpedig a hazai kormányzat által hevesen tagadott költségnövekedést az orosz részről a projektet vezető Alekszandr Merten már egyértelműen jelezte is egy novemberi interjújában.

Szakértő forrásunk nevetségesnek nevezte a magyar miniszterelnök legutóbbi megszólalását a paksi projekt ügyében, amelyben 2029-2030 körülre tette a Paks II. áramtermelése megkezdésének időpontját. Orbán Viktornak a jövő év elején Putyinnal egy új határidőt kell letárgyalnia – tette hozzá. A forrásunk szerint Moszkva joggal dühös a projekt elhúzódása miatt, mivel alapvetően megrendelőként a magyar fél nem biztosította a projekt indulásának a feltételeit, de eközben folyamatosan Brüsszelre mutogatott.

Érdemes volt-e?

A fentiek fényében is fel kell tenni a kérdést: hogyan befolyásolta a közállapotainkat az a tény, hogy a magyar miniszterelnök 2010 óta tudatosan közelebb vitte hazánkat Oroszországhoz? Euroatlanti szövetségeseink már évekkel ezelőtt aggodalommal figyeltek fel arra, hogy egy, önmagát a törvények fölé helyező és az intézményeket kiüresítő magyar politikai kaszt nem a jogállam és átláthatóság, hanem a közép-ázsiai közállapotok felé navigál egy szövetséges országot.

Orosz információs hadviselés

Moszkvának napjainkra sikerült meggyengítenie a Budapest és Brüsszel közötti viszonyrendszert is. A Kreml az információs hadviselés keretében Grúziától a Baltikumig és Ukrajnától Magyarországig próbálja aláásni a polgárok bizalmat az euroatlanti integrációban és démonizálja a civil szervezeteket. Ezen országok közül viszont Magyarország az egyetlen, ahol a kormány a magáénak is vallja az orosz narratívát.

Csőd és feljelentés

Egy másik projekt is éveken keresztül közelítette hazánkat a közép-ázsiai közállapotokhoz „Hazaárulás megalapozott gyanújával” 2018 őszén tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen ismeretlen tettes ellen a letelepedési kötvénybiznisz miatt Mirkóczki Ádám, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának akkori, jobbikos elnöke. Emellett kezdeményezte az eddig kiadott tartózkodási és letelepedési engedélyek felfüggesztését. Az orosz hírszerzés főnökének, Szergej Nariskinnak a fia is letelepedhetett hazánkban, de pénzért bebocsáttatást kapott egy olyan Kreml-közeli üzletember, akit a kinti sajtó egy maffiacsoport vezetőjeként ismer.

Márpedig ahogyan Rácz András történész, Oroszország-szakértő fogalmaz:

Illúzió abban reménykedni, hogy egy NATO-tagországot, amely az Egyesült Államok szoros katonai szövetségese, Moszkva ne az ellenséges szövetségi rendszer részeként kezelne, emiatt sem reális – még akkor sem, ha a lakosság nagy része pártolná – a Magyarországot hídszerepben elképzelő budapesti külpolitika. Bár Oroszország továbbra is pénzt keresne a Nyugattal való kereskedelmi együttműködésből, ehhez nincs szüksége közvetítői szerepre áhítozó kisállamokra – annál inkább az EU és a NATO koherenciáját belülről aláásni képes vakondra.”

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Inkább spórolnak, mint költenek a magyarok
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 00:01
A tavaly év végi pesszimizmus után januárban javultak az üzleti és fogyasztói várakozások is; a GKI konjunktúraindexe a tavaly utolsó kéthavi csökkenés után januárban ismét elérte a tavaly novemberi szintjét.
Makro / Külgazdaság Hiperaktív kínai kémek Prágában és Pozsonyban – egyre inkább támaszkodnak a helyi kínaiakra
Káncz Csaba | 2022. január 23. 17:46
A térségünkben a kínai titkosszolgálat egyre jobban támaszkodik a kínai diaszpórára, egyben megpróbálja aláásni az EU tekintélyét és a Tajvannal fennálló kapcsolatokat.  A cseh és a szlovák elhárítás éves jelentését vesszük górcső alá. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Ezért hirdetett Ferenc pápa január 26-ra nemzetközi imanapot
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 15:34
Ferenc pápa 24 órás imanapra hív mindenkit január 26-án.
Makro / Külgazdaság Ismét meg akarták gyilkolni a szerb elnököt
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 14:17
Hét ember szövetkezett a szerb kormányfő életének kioltására.
Makro / Külgazdaság Mégsem lesz ellenzéki népszavazás április 3-án?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 11:45
Elképzelhető, hogy április 3-án  nem lesz népszavazás a Fudan Egyetemről.
Makro / Külgazdaság Itt nyílik az Amazon első okos ruhaboltja
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 09:38
Az Amazaon még idén megnyitja első „fizikai” ruhaboltját Los Angelesben. Nem egy hétköznapi butikról van szó, az Amazon élelmiszerboltjaihoz hasonlóan ez az üzlet is dugig lesz high-tech kütyükkel.
Makro / Külgazdaság Moszkva oroszbarát vezetőt szeretne Ukrajna élére?
Privátbankár.hu | 2022. január 23. 08:34
A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben.
Makro / Külgazdaság Háborús helyzet Ukrajnában – óriási mennyiségű hadianyag érkezett
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 16:06
Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag - közölte a kijevi amerikai nagykövetség.
Makro / Külgazdaság Elárulták a németek milyen eszközökkel segítik Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 22. 10:05
Németország semmiképpen nem szállít fegyvert Ukrajnának most, az Oroszországgal fennálló feszültség idején, de tábori kórházat igen - jelentette ki Christine Lambrecht német védelmi miniszter egy interjúban, amely vasárnap jelenik meg annak apropóján, hogy több NATO-tagország fegyverekkel segíti Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság Tanár úr a képernyőn – különutas távoktatás Svédországból
Gonda Zsuzsanna (Stockholm) | 2022. január 22. 06:07
A tanár otthon, diákok az osztályteremben – ez is egy lehetőség a távoktatásra, amit egy stockholmi általános iskola felső tagozatosai tesztelnek. A diákok szerint ez az eddigi legjobb megoldás, még ha nem is tökéletes.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló