<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Egy cég mintegy 50 millió felhasználói fiókhoz fért hozzá az elnökválasztás alatt, épp csak azt nem értik, hogyan.

Két demokrata szenátor, Amy Klobuchar és Mark Warner intézet felszólítást a Facebookhoz, hogy tisztázzák, hogyan szivároghatott ki és használhatta fel több mint 50 millió felhasználó adatait az egyik Trump kampányának dolgozó cég, a Cambridge Analytica. A szenátorok elmondása szerint a vállalat ugyanis ennyi felhasználó adatait „szippantotta le”, amiket utána politikai reklámokra és a választói magatartás befolyásolására használtak, mindezt ráadásul a Facebook tudtával.

Erről azonban magukat a felhasználókat már nem értesítették a vád szerint, amivel a közösségi oldal számos szövetségi állam adatkezelési törvényét sértené meg. A vállalatot Steve Bannon, Donald Trump volt tanácsadója és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója alapította, a Facebook pedig még a hétvégén kitiltotta őket az oldalról. Ugyanakkor közölték: nem volt szó adatlopásról, a rendszert ugyanis „nem érte támadás, jelszavakat és információkat nem loptak és nem hackeltek meg”:

This was unequivocally not a data breach. People chose to share their data with third party apps and if those third party apps did not follow the data agreements with us/users it is a violation. no systems were infiltrated, no passwords or information were stolen or hacked.

— Boz (@boztank) 2018. március 17.

Most akkor kiszivárogtatás vagy sem?

Megelégelték a trükközést: komoly sarcot kell fizetniük a digitális óriásoknak. >>>

A Cambridge Analytica egy alkalmazás segítségével gyűjtött adatokat, a New York Times és a The Guardian közösen lehozott anyaga szerint egy kutató, bizonyos Aleksandr Kogan valóban megszerezte a felhasználók adatait egy közvéleménykutatás során, ám ehhez maguk a felhasználók adtak hozzáférést. Bár Kogan hazudott arról, hogy pontosan miért végzi a kutatását, és végül visszaélt az adatokkal, ezt azonban nem lehet „kiszivárogtatásnak” vagy „adatlopásnak” nevezni, mivel a kutató „nem tört fel rendszereket, nem hackelt meg profilokat és nem tulajdonított el jelszavakat”.

A személyes adatok mellett a felhasználók barátainak adataira is rálátása volt a cégnek, ez a Facebook korábbi API beállítása miatt volt lehetséges, ezt azonban elvileg korábban már javították. A cél az volt, hogy az alkalmazások és kutatások készítőinek könnyebb legyen a megfelelő célcsoportra optimalizálni a termékeket. A mai napig egyébként előfordul, hogy egy alkalmazás telepítésekor nekünk kell engedélyezni, hogy mihez férhetnek hozzá a készítők. Az azonban biztos, hogy ezeket az adatokat nem oszthatják meg harmadik féllel.

Here are @alexstamos now deleted tweets on the app Cambridge Analytica used to harvest millions of Facebook users' data. pic.twitter.com/jPwRHUyW1w

— april glaser (@aprilaser) 2018. március 17.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Makro / Külgazdaság Jó hír Kínából: megint nőtt a feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 07:30
Ismét növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, három egymást követő hónapon át tartó visszaesést megtörve, miután a kínai hatóságok nagy mértékben enyhítették a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó, gazdaságbénító korlátozó intézkedéseket.
Makro / Külgazdaság Több tucat civil áldozat egy nagy orosz támadás után - összefoglaló az elmúlt órákról
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:45
Odesszában rengeteg a halott és a sebesült egy sokemeletes lakóház elleni akció után.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG