3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy cég mintegy 50 millió felhasználói fiókhoz fért hozzá az elnökválasztás alatt, épp csak azt nem értik, hogyan.

Két demokrata szenátor, Amy Klobuchar és Mark Warner intézet felszólítást a Facebookhoz, hogy tisztázzák, hogyan szivároghatott ki és használhatta fel több mint 50 millió felhasználó adatait az egyik Trump kampányának dolgozó cég, a Cambridge Analytica. A szenátorok elmondása szerint a vállalat ugyanis ennyi felhasználó adatait „szippantotta le”, amiket utána politikai reklámokra és a választói magatartás befolyásolására használtak, mindezt ráadásul a Facebook tudtával.

Erről azonban magukat a felhasználókat már nem értesítették a vád szerint, amivel a közösségi oldal számos szövetségi állam adatkezelési törvényét sértené meg. A vállalatot Steve Bannon, Donald Trump volt tanácsadója és Robert Mercer milliárdos, a republikánusok egyik fő anyagi támogatója alapította, a Facebook pedig még a hétvégén kitiltotta őket az oldalról. Ugyanakkor közölték: nem volt szó adatlopásról, a rendszert ugyanis „nem érte támadás, jelszavakat és információkat nem loptak és nem hackeltek meg”:

This was unequivocally not a data breach. People chose to share their data with third party apps and if those third party apps did not follow the data agreements with us/users it is a violation. no systems were infiltrated, no passwords or information were stolen or hacked.

— Boz (@boztank) 2018. március 17.

Most akkor kiszivárogtatás vagy sem?

Megelégelték a trükközést: komoly sarcot kell fizetniük a digitális óriásoknak. >>>

A Cambridge Analytica egy alkalmazás segítségével gyűjtött adatokat, a New York Times és a The Guardian közösen lehozott anyaga szerint egy kutató, bizonyos Aleksandr Kogan valóban megszerezte a felhasználók adatait egy közvéleménykutatás során, ám ehhez maguk a felhasználók adtak hozzáférést. Bár Kogan hazudott arról, hogy pontosan miért végzi a kutatását, és végül visszaélt az adatokkal, ezt azonban nem lehet „kiszivárogtatásnak” vagy „adatlopásnak” nevezni, mivel a kutató „nem tört fel rendszereket, nem hackelt meg profilokat és nem tulajdonított el jelszavakat”.

A személyes adatok mellett a felhasználók barátainak adataira is rálátása volt a cégnek, ez a Facebook korábbi API beállítása miatt volt lehetséges, ezt azonban elvileg korábban már javították. A cél az volt, hogy az alkalmazások és kutatások készítőinek könnyebb legyen a megfelelő célcsoportra optimalizálni a termékeket. A mai napig egyébként előfordul, hogy egy alkalmazás telepítésekor nekünk kell engedélyezni, hogy mihez férhetnek hozzá a készítők. Az azonban biztos, hogy ezeket az adatokat nem oszthatják meg harmadik féllel.

Here are @alexstamos now deleted tweets on the app Cambridge Analytica used to harvest millions of Facebook users' data. pic.twitter.com/jPwRHUyW1w

— april glaser (@aprilaser) 2018. március 17.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Milliók áldhatják Joe Biden nevét, mert megállíthatja a száguldó lakbéreket
Mester Nándor | 2024. július 22. 15:01
Egyre több amerikai család küzd azzal, hogy csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem tudja kigazdálkodni a lakásbérleti díjat. Joe Biden még az elnökjelöltségéről való lemondás előtt pár nappal jelezte: maximálni akarja a lehetséges drágítási tempót. A leköszönő elnök a hivatali ideje alatt más fontos döntéseket is hozott, azok mind segítették az ingatlanos szektort.
Makro / Külgazdaság Az euróövezetben és az EU-ban csökkent a GDP-arányos hiány
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 14:09
De nőtt az államadósság az idei első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Keményen visszaszóltak Szijjártó Péternek
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:55
Josep Borell elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány állítását. 
Makro / Külgazdaság Meglepetést okoztak történelmi lépésükkel a kínaiak
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:55
Soha nem látott mélységben süllyedt az irányadó kamat. 
Makro / Külgazdaság Mit mutat a 13 pontos rendszer? Mi lesz Amerikával?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 09:11
Allan Lichtman, aki az elmúlt 40 évben az összes elnökválasztás eredményét eltalálta előrejelzésében, úgy látja kötéltáncot jár a Demokrata Párt elitje.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye lehet Magyar Péternek 2026-ban? Ön is kérdezhet Horn Gábortól
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:56
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével szerdán 15:30 órakor kezdődő egyórás beszélgetésre ingyenesen lehet regisztrálni és máris kérdezni.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Kamala Harris
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:44
A jelenlegi alelnök vállalja az elnökjelöltséget, ám a dolog ennél egy fokkal komplikáltabb. 
Makro / Külgazdaság Trump mégsem menti meg Ukrajnát?
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 07:22
Az ukránok a nyugati országok támogatásával vagy anélkül folytatni fogják a harcot az oroszokkal szemben, mert ha vesztenek, búcsút mondhatnak a szuverén államuknak és orosz alattvalókká válnak. Legalábbis így látja egy katonai szakértő. 
Makro / Külgazdaság Új szabályok a görög strandokon: drónokkal is ellenőrzik!
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 09:16
A napágyakkal telezsúfolt strandokból elegük van a görög helyieknek, és drónokat, valamint egy állampolgári bejelentő alkalmazást használnak a túlzsúfoltság leküzdésére.
Makro / Külgazdaság Sokan elérkezettnek látják az időt, hogy szívességet tegyenek Trumpnak
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 05:41
A kockázati tőke több ismert alakja úgy érzi, jó lenne, ha ismét Donald Trump lenne az Egyesült Államok elnöke, mert emberként ugyan nem egy példakép, de az üzletáguk jobban muzsikálhatna a regnálása alatt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG