3p

Két év óta először, a múlt hónapban az orosz gáz súlya nagyobb volt Európa ellátásában az amerikai szállításoknál, ami rávilágít, mennyire kiszolgáltatottak az itteni országok a nagy szomszédnak.

Az orosz gáz európai importja májusban nagyobb volt, mint az Egyesült Államokból származó behozatal. Erre közel két éve nem volt példa. Az Ukrajna ellen indított orosz invázió óta az európai országok többsége mindent megtett orosz gázfüggősége megszüntetése érdekében, ám úgy tűnik, megvannak a korlátai annak, amit ezen a téren el lehet érni.

Meglepő adatok az orosz gázról
Meglepő adatok az orosz gázról
Fotó: Depositphotos

A szokatlan eredménynek ugyan alapvetően egyszeri okai voltak, ám a tavasz végi kellemetlen meglepetés jól jelezte, mekkora kihívást jelent a leválás az orosz földgázforrásról. Tom Marzec-Manser, az ICIS gázipari tanácsadó cég vezetője megdöbbentőnek tartja, hogy a jelentős erőfeszítések ellenére még mindig nagyon jelentős az Oroszországból származó földgáz súlya Európa ellátásában.

Az Egyesült Államok 2022 szeptemberében előzte meg Oroszországot Európa gázellátásában, LNG-
exporttal váltva ki a keletről vezetékeken érkező energiahordozót - derül ki a Financial Times összefoglalójából. Az amerikai import súlya 2023-ban a teljes ellátáson belül 20 százalék volt. Az elmúlt hónapban azonban az amerikai forrás 14 százalékot képviselt az európai behozatalban, miközben az orosz 15 százalékot.

Földgázforródrót épül az EU és Japán között

Az Egyesült Államok részesedése ezzel 2022 augusztusa óta a legalacsonyabb szintre esett – derült ki az ICIS adataiból. Eközben az orosz forrásból származó LNG mennyisége nőtt. Az amerikai forrás visszaeséséhez hozzájárult az egyik legfontosabb LNG-terminál meghibásodása és a Törökországon keresztül érkező orosz gázexport felpörgetése a júniusi karbantartások előtt.

Eközben a kereslet viszonylag gyenge maradt, miután az évnek ebben a szakaszában a megszokottnál magasabban vannak a kontinens földgáztartalékai.

Marzec-Manser nem számít arra, hogy az orosz és az amerikai gáz súlyának felcserélődése sokáig fog tartani. Egyrészt az amerikai szállítások nőhetnek, másrészt az orosz LNG az északi tengeri összeköttetésen át az ázsiai piacok felé veheti az irányt. Ráadásul az év végétől új források léphetnek be a gázellátásba az Egyesült Államokban.

Az orosz gáz ukrajnai tranzitjáról szóló szerződés idén év végén lejár. Válaszul az Európai Bizottság
támogatja azokat az erőfeszítéseket, amelyek bővítenék a déli gázfolyosó bővítését, amelyen több
azerbajdzsáni gáz érkezhetne Európába Törökország érintésével. Egy vezető uniós tisztviselő szerint ez a kapacitás egyelőre nem elég ahhoz, hogy pótolja azt az évi 14 milliárd köbméter orosz gázt, amely Ukrajnán keresztül érkezik az európai gázpiacra.

Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekben illetékes biztosa elmondta, a brüsszeli vezetést
aggasztja, hogy Európának egyre erősebb versenytársa Ázsia az LNG vásárlásában. Az EU és Japán
megfigyelőrendszert épít ki, hogy értesítsék egymást az esetleg jelentkező hiányokról. Európa
gázfogyasztása eközben a 2021-es szinthez képest 20 százalékkal csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nagyot szakítanak az ingatlanosok – dollárban
Mester Nándor | 2024. július 13. 15:04
Hihetetlenül megnőtt a kereslet a különféle szakértők iránt a kereskedelmi ingatlanok felfutó piacán. Legalábbis az Egyesült Államok egyik déli tagállamában.
Makro / Külgazdaság Hatalmas leépítésbe kezd az európai óriáscég
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 11:31
Az Unilever, az egyik legnagyobb globális fogyasztási cikkeket gyártó vállalat bejelentette, hogy 2025 végéig az európai irodai dolgozók mintegy harmadát leépíti. 
Makro / Külgazdaság Infláció: „a kedvező kép mögött sötét árny húzódik meg” – A hét videója
Bózsó Péter – Dobos Zoltán – Izsó Márton | 2024. július 12. 19:02
A Központi Statisztikai Hivatal júniusra 3,7 százalékos pénzromlást mért, a nyugdíjasok inflációja hasonlóan, 3,6 százalékon alakult. A folyamatos üzemanyagár-emelkedések híre ellenére az intézet az elmúlt hónapban mégis azok árának csökkenését mérte. A Privátbankár Árkosár-felmérés helyesnek bizonyult, de kellemetlen meglepetést hozott az Mfor Nyugdíjas Árkosár-felmérés. Rejt-e veszélyeket a maginfláció emelkedése? Milyen hatással lesz a pénzromlás ütemére a hét elején bejelentett, 400 milliárdos megszorító csomag, és a benne rejlő adóemelés? A hét videójában erről beszélgettek kollégáink, Bózsó Péter és Dobos Zoltán.
Makro / Külgazdaság Rossz a kedve az amerikai fogyasztóknak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 17:22
Javulást vártak az elemzők, ehelyett sorozatban negyedik hónapja romló hangulatindexet mért a Michigani Egyetem.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely a második újraszámláláson is győzött
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:20
A regnáló főpolgármester az első újraszámlálás után kialakult 41 szavazatos különbségét 293-ra növelte.
Makro / Külgazdaság Örülhetnek a franciák - az infláció 2,2 százalékra mérséklődött júniusban
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 10:31
Az előző hónapban a drágulás mértéke még 2,3 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Nem korrigált a statisztikai hivatal: 5,2 százalékkal kisebb a kibocsátás
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 08:30
Igaz, munkanaphatással korrigálva csak 4,9 százalékkal csökkent az ipar termelése, de a legtöbb feldolgozóipari alágban visszaesett a kibocsátás májusban.
Makro / Külgazdaság Mi lesz a dollárral és a forinttal? Megkezdődtek a találgatások
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. július 11. 19:11
Az amerikai elnökjelöltek vitája után a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy ha most hétvégén lennének a választások, akkor Donal Trump visszatérhetne a Fehér Házba. Mit hozna ez a gazdaságban?
Makro / Külgazdaság Veszélybe kerülhet Orbán Viktor álma
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 14:21
Visszafogott a kereslet az elektromos autók iránt, ezért fontos akkuipari beruházásokat fújhatnak le. Mi lesz így a magyar akkugyártó nagyhatalmi tervekkel?
Makro / Külgazdaság Vészjósló tendencia: kiderült, hány kórházi ággyal kell beérnie a betegeknek a magyar egészségügyben
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 13:11
Hét százalékkal csökkent 10 év alatt az Európai Unióban a kórházi ágyak száma, amely az EU statisztikai hivatala, az Eurostat 2022-ben elvégzett, csütörtökön közzétett felmérésében ismertetett legutóbbi adatok szerint 2,3 millió volt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG