<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ezek voltak az orosz–ukrán háború legfontosabb hétfői eseményei.

  • Elhunyt a kijevi klinikán az a lengyel önkéntes, aki korábban humanitárius segély szállításakor Kelet-Ukrajnában súlyos sérüléseket szenvedett – közölte egy lengyel segélyszervezet hétfőn. A Marek keresztnevű önkéntes haláláról elsőként egy varsói baptista közösség körében létrejött, Nehemiás ószövetségi prófétáról elnevezett segélyszervezet számolt be a PAP hírügynökségnek küldött közleményben. A szervezet március 18-án adta hírül, hogy Kelet-Ukrajnában orosz támadás következtében megsebesült két önkéntese.
  • Volodimir Zelenszkij felkereste a részben megszállt Zaporizzsja régiót, ahol találkozott Rafael Grossival, az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetőjével, aki elmondta, hogy „tartalmas eszmecserét folytattak a zaporizzsjai atomerőmű védelméről”. A Telegramon Ukrajna elnöke azt mondta: „Meglátogattam a »Zaporizsja« hadműveleti csoport parancsnoki állomását. Kitüntetéseket adtam át az ukrán biztonsági szolgálat, a nemzetőrség, a nemzeti rendőrség, az állami határőrség és az ukrán állami katasztrófavédelem alkalmazottainak.”

Az ukrán elnök az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetőjével is találkozott. Fotó: president.gov.ua
Az ukrán elnök az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetőjével is találkozott. Fotó: president.gov.ua

  • Az ukrán szárazföldi erők parancsnoka hétfőn azt mondta, csapatai folytatják a Bahmut városa elleni heves orosz támadások visszaverését, a város megvédése „katonai szükségszerűség”. Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint Olekszandr Szirszkij ezredes a keleti frontvonalon tett látogatása során meg kívánja oldani „a harci feladatok hatékony végrehajtását akadályozó problémás kérdéseket”, és olyan „operatív döntéseket hozott, amelyek célja az ellenség elrettentésére és megkárosítására irányuló képességeink megerősítése”. Részleteket nem közölt, és azt sem közölte, hogy mikor került sor a látogatásra, de Szirszkij megjegyzései megerősítik Ukrajna azon szándékát, hogy folytatni kívánja a harcot Bahmutban annak ellenére, hogy az ottani halálos áldozatok száma nagy.
  • Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy destabilizálja Fehéroroszországot, és kisebb szomszédját „nukleáris túszává” teszi, miután Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy Moszkva megállapodást kötött taktikai nukleáris fegyverek belarusz területen való elhelyezéséről. Az ország száműzetésben élő ellenzéki vezetője, Szvetlana Cihanouszkaja kijelentette, hogy a lépés „nagyon ellentmond a fehérorosz nép akaratának”, és Fehéroroszország az orosz irányítás alatti további leigázását tükrözi.
  • A régió kormányzója szerint legalább ketten meghaltak egy orosz rakétacsapásban hétfőn Szlovjanszk városában. A támadásnak 29-en megsebesültek – közölte Pavlo Kirilenko, a donyecki regionális katonai közigazgatás vezetője. Zelenszkij ezt írta hivatalos Telegram-csatornáján: „Egy újabb nap, amely az Orosz Föderáció terrorizmusával kezdődött. Az agresszor állam ágyúzta a mi Szlovjanszkunkat. Sajnos van egy halott és különböző mértékű sebesülteink. Helyben minden közszolgáltatás működik. A segítséget biztosítják.”
  • Nyikolaj Patrusev, az orosz Biztonsági Tanács titkára kijelentette, hogy a NATO-tagországok részt vesznek az ukrajnai konfliktusban – derül ki a Rosszijszkaja Gazeta című orosz kormánylapnak adott hétfői interjúból.
  • Lengyelország őrizetbe vett egy külföldi állampolgárt, akit azzal vádolnak, hogy Oroszország javára kémkedett – közölte hétfőn az ügyészség.
  • Egy orosz diplomata azt mondta, hogy Moszkva kártérítést követelhet az Északi Áramlat gázvezetékeiben a tavaly szeptemberi két robbanás következtében keletkezett károkért – írja az állami média.
  • Ki kell tiltani az orosz és fehérorosz sportolókat a 2024-es párizsi olimpiáról, hacsak Moszkva nem vonja ki erőit Ukrajnából – közölte hétfőn Lengyelország.

(MTI, The Guardian)

Makro / Külgazdaság Kínai hadgyakorlaton vesznek rész az orosz csapatok
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 20:06
Oroszország részt vesz a Kína által megtartandó Észak. Együttműködés 2023 kódnevű hadgyakorlaton - közölte pénteken a kínai védelmi minisztérium a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Több száz drónt kapott Irántól Oroszország
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 19:40
A pénteki nap történései röviden.
Makro / Külgazdaság Ebben nem sok szerepe van az Orbán-kormány vakcináinak - A hét videója
Gáspár András - Izsó Márton - Székely Sarolta | 2023. június 9. 19:14
A várakozásokat meghaladó mértékben lassult idehaza az infláció. Bár a gazdaságfejlesztési miniszter szerint működnek a kormányzat lépései az infláció ellen, valójában a mostani fejleményekhez vajmi kevés köze van ezeknek. A friss adat ugyanakkor növelte annak esélyét, hogy Orbán Viktor egy újabb célját pipálhassa ki. Az árakról, inflációról és a kötelező akciókról beszélget Gáspár András lapigazgató és Székely Sarolta felelős szerkesztő A hét videójában.
Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG