<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Hogyan élték túl a válságot a vendéglátósok, fesztiválszervezők? Egyáltalán - túlélték?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Gerendai Károllyal - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. július 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A bruttó hazai termék (GDP) jövőre 0,2 százalékkal, a háztartások változatlan áron számított fogyasztása pedig 1,1 százalékkal esik vissza, ugyanakkor az export 4,4 százalékkal, a vállalati beruházások pedig 1,4 százalékkal nőhetnek - mondta Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány budapesti sajtótájékoztatóján.
Oszkó Péter a Privátbankárnak adott interjúban többek között arról is beszélt, hogy kerülhetünk ki a válságból.

Az alapítvány csütörtökön ismertette a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) legfrissebb technikai kivetítését, amelyet a tavaly indított Közös kassza projekt keretében készítették el, és amely bemutatja a költségvetési vita első fázisa és a megszavazott adótörvények alapján kirajzolódó középtávú makrogazdasági és költségvetési pályát.

Oszkó Péter hangsúlyozta, hogy a jövő évi költségvetés formálisan alkalmas lehet a kormány által kitűzött hiánycél tartására, ugyanakkor a kormány - vélhetően politikai célból - olyan intézkedéseket társított ehhez, amelyek az infláció és a recesszió együttes fennmaradásával, és a háztartások fogyasztásának további visszaesésével járnak.

Oszkó Péter szerint a bruttó hazai termék jövőre 0,2 százalékkal esik vissza, az Európai Bizottság 0,3 százalékos GDP-növekedéssel számol, míg az EDP-jelentés szerint jövőre 0,9 százalékkal nő majd a bruttó hazai termék.
Az EDP-jelentésről és az Európai Bizottság előrejelzéséről részletesebben korábbi cikkünkben írtunk.

Az inflációgerjesztő intézkedés burkolt megszorítás

A volt pénzügyminiszter elmondta: az infláció 5 százalék körül lehet 2013-ban; a drágulást a fogyasztási adók emelése mellett felfelé tolhatja az is, hogy a nem közvetlenül a fogyasztókra terhelt adókat a cégek nagy arányban áthárítják a fogyasztókra.

Oszkó Péter "burkolt megszorításnak" nevezte, hogy a kormány inflációgerjesztő lépésekkel tartja a hiánycélt. A megszorítások mindig a legrosszabb jövedelemviszonyok között élőket érintik, a terheket pedig a legrosszabb elosztásban hárítja a kabinet a lakosságra - tette hozzá.

A munkahelyvédelmi akciótervről azt mondta, hogy az akcióterv valójában csak "a kormányzat által okozott károkat" ellensúlyozza, vagyis megállítja a foglalkoztatottság csökkenését.

Három fő kockázat van a jövő évi költségvetésben

Oszkó Péter szerint messze nem a külső környezet, hanem a hazai gazdaságpolitikai döntések jelentik a jövő évi költségvetés legnagyobb kockázatait. Bár az eurózóna lassulása fékezheti a magyar gazdaságot, egy százalékpont külpiaci lassulás nagyságrendileg 16 milliárd forintos egyenlegromlást okozhat a büdzsében, vagyis "nem ezen áll vagy bukik a jövő évi költségvetés". Ennél sokkal nagyobb jelentősége van annak, milyen kamatfelárak mellett történik az államadósság finanszírozása, valamint annak, hogy mennyire tartják hitelesnek a magyar gazdaságpolitikát a befektetők - vélekedett.

Három fő kockázat van a jövő évi költségvetésben: a telekomadóval kapcsolatos jogi eljárás, az e-útdíj bevezetésének kérdése, valamint az eddig önkormányzati, de a jövőben a központi költségvetési fenntartásba kerülő iskolákban a tanárok, alkalmazottak bérében elérendő nettó 150 milliárd forintos megtakarítás. Utóbbi végrehajtása, lebonyolítása semmilyen módon nem látható - mondta a volt pénzügyminiszter.

A kockázatokra érdemi, szabad tartalékot a költségvetés nem tartalmaz, így a legideálisabb forgatókönyvnek kell bekövetkeznie az egyenlegcél teljesüléséhez.

Romhányi Balázs szerint nem lesz IMF-megállapodás

Állandó téma, hogy kikerülhet-e Magyarország a túlzottdeficit-eljárás alól - mondta Romhányi Balázs, a KFIB vezetője. Nemcsak a 2012-es tényleges hiánynak kell 3 százalék alatt lennie, hanem az akkori brüsszeli előrejelzés alapján a 2013-as várható és a 2014-re előre jelzett deficitcélnak is - hívta fel a figyelmet. A szakértő hozzátette: szempont a strukturális egyenleg is.

Miután a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon egy év alatt nem történt érdemi előrehaladás egy esetleges hitelmegállapodás irányába, ezért – korábbi elemzéseikkel szemben – jelenleg úgy vélik, hogy középtávon nem jön létre megállapodás, az állam külföldi devizakötvényt nem bocsát ki, de nem is éli fel az MNB-nél elhelyezett devizabetétjét.

Oszkó Péter elmondta, hogy nem "ambicionálja" a pénzügyminiszterséget, de szakértelmét rendelkezésre bocsátja, ha igény mutatkozik rá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Bedöntheti-e az Orbán-kormányt a Pegasus-ügy? A hét videója
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2021. július 23. 19:01
A lehallgatási botrány akár egy James Bond-film forgatókönyve is lehetne: egy kibercég kémprogramokat ad el autoriter hajlamú kormányoknak, amelyek azok segítségével politikusok, újságírók, cégvezetők telefonjait figyelik meg, a gyanú szerint politikai céllal. Sajtóhírek szerint az ügyben Magyarország is nyakig benne van. A magyar kormány nem cáfolja a szoftver beszerzését és használatát, de azt mondja, hogy semmi törvénytelen nem történt, az egész csak hisztéria. De tényleg csak erről van szó? Hol van a határ jogos és jogtalan megfigyelés között? Bízhatunk-e még egyáltalán a hatalomban? Lesz-e az ügynek bármilyen következménye? És emlékszünk-e még Edward Snowdenre vagy Julian Assange-re? Munkatársunk, Wéber Balázs videókommentárja.  
Makro / Külgazdaság Megrohanták a magyarok Horvátországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 17:37
Lényegesen nőtt a nyaralók száma.
Makro / Külgazdaság Egy ország, amely élen járt az oltásokban, most mégis fenyegeti a negyedik hullám
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 14:46
Egymillió izraeli továbbra is elutasítja a koronavírus elleni oltást. A kormány most szankciókat helyezett kilátásba velük szemben, hogy útját állja a negyedik hullámnak. Eddig a lakosság 62 százalékát oltották be. Eközben kételyek merültek fel azzal kapcsolatban, mennyire véd meg a Pfizer a súlyos megbetegedéstől a delta variánssal szemben.
Makro / Külgazdaság Izrael csökkentett a Pfizer-vakcina értékelésén
MTI | 2021. július 23. 08:59
 Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer-BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: nagyon nehéz hónapok előtt állunk
Privátbankár.hu | 2021. július 23. 08:35
A miniszterelnök szerint januárban vagy februárban lehet népszavazás az általa gyermekvédelminek nevezett törvényről.    
Makro / Külgazdaság Újabb állami beszerzésekre szerződhet a Delta Systems Kft.
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 17:50
Mobiltelefonok beszerzésére kaphat állami megbízást a Delta Technologies Nyrt. leányvállalata, a Delta Systems Kft.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az eurókamathoz az EKB
MTI | 2021. július 22. 14:52
Ahogy arra számítani lehetett.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel szigorúbban ellenőriztetné, hogy kik férhetnek hozzá a kémszoftverekhez
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 13:20
Szerinte meg kéne előzni, hogy olyan országok is igénybe vehessék a programokat, ahol nem biztosított azok használatának hatósági ellenőrzése.
Makro / Külgazdaság A cseh és a holland olimpiai csapatban is találtak koronásokat
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 12:14
Versenyző és stábtag is van az újonnan azonosított fertőzöttek között.
Makro / Külgazdaság Alig emelkedik az oltottak száma - pedig az új fertőzötteké csendben növekszik
Privátbankár.hu | 2021. július 22. 09:31
Bár emelkedik a napi új fertőzöttek száma, a súlyos, kórházi kezelést igénylő esetek száma csökken - naponta csak pár ezer fővel nő az oltottak tábora.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos