1p
Rég láttuk egy uniós jelentés publikálása után ilyen felszabadultnak a nemzetgazdasági minisztert, a kormány örül a Bizottság előrejelzésének, bár továbbra is vannak vitás pontok. Matolcsy például nem érti, hogy lehet előrejelezni, mi lesz 2014-ben, miközben ő egyelőre azt sem tudja megmondani, bejelentenek-e egy újabb kiigazítócsomagot a jövő héten.

Sugárzott a boldogságtól Matolcsy György arca

A kormány örömmel fogadta az Európai Bizottság (EB) őszi prognózisát, az EU legfőbb végrehajtó szerve országjelentésében a tavaszi hiányprognózisát nem korrigálta, vagyis arra számít, hogy Magyarország idén és jövőre is a 3%-os referenciaszint alatt tartja a deficitet, ugyanakkor 2014-ben már 3,5% lesz a hiány. Matolcsy György szerint az "Európai Bizottság papírja" pozitív bizonyítvány Magyarország számára. "Azt jelzi, hogy jó pályán halad Magyarország, hogy a gazdaságpolitika olyan pályára állítja Magyarországot, hogy jövőre 0,3%-os növekedés, utána pedig ezt meghaladó, 1,3%-os, de még mindig szerény mértékű növekedés jellemzi majd a gazdaságot" - mondta a miniszter mai sajtótájékoztatóján Budapesten.

Matolcsy szerint a jelentés legpozitívabb üzenete az, hogy Magyarország képes volt javítani a strukturális hiányt - csak 2012-ben 2,25%-kal. Ez pedig azt jelenti, hogy az elmúlt 3 évet alapul véve a strukturális deficit 0,5%-kal javult, vagyis sikerült ellensúlyozni a 2009. és 2010- évi egyenlegromlást.
A Bizottság szerint 2013-ban további 0,5%-kal, 2014-ben pedig 1%-kal javul a GDP-arányos strukturális hiány.



Mikor kerülünk ki az eljárásból?
Az Ecofin-nak idén még lesz egy tanácskozása, a túlzottdeficit-eljárások ügyében azonban várhatóan jövő márciusban és júniusban hoznak majd döntést. Legkorábban Magyarország tehát tavasszal kerülhetne ki - 2004 óta először - az ún. EDP-ből, de a kormány úgy számol, hogy ez a kedvező döntés nyárra születhet meg.

Az értékelés mellett a kormány örömmel fogadta azt is, hogy az "uniós szakemberek átálltak a magyar módszertanra", igaz nem mindenben. Matolcsy György szerint abban nem értenek például egyet az EB-vel, hogy a deficit 2014-ben elszáll. "Bámulatos előrelátás" kell hozzá, hogy valaki megjósolja a 2014-es hiányt úgy, hogy "még nincs is 2014-es költségvetésünk, a 2013-as is csak most lesz meg" - mondta a miniszter, jól lehet az EB a tavaszi és az őszi előrejelzéseiben rendre 2-3 éves prognózisokat ad. Arról nem is beszélve, hogy a kormány a 2013-as költségvetés első változatát a "stabilitás jegyében" már júniusban elfogadta.

"A bankok hiteleznek majd, mert kamatot kell fizetniük"

Matolcsy szerint az EB előrejelzése nem helytálló feltételezésekből indul ki, lényegi a kormány és Brüsszel véleménykülönbsége például a bankadó tekintetében. Matolcsy szerint például nem igaz, hogy a bankokra rakott terhek miatt a hitelezés továbbra is akadozni fog (az MNB legfrissebb jelentése is azzal számol, hogy 2015-ig nem fog javulni a helyzet). A nemzetgazdasági miniszter szerint a bankoknak betéti kamatokat kell majd fizetniük, amihez hitelezniük kell, a szaktárca azzal számol 2013 közepén megindul a hitelezés.

Nem értünk egyet Brüsszellel, de nem stimmelnek a számok

Az autógyárak adják a gazdaság motorját
A nemzetgazdasági miniszter szerint az autóipari kapacitások (Audi, Mercedes, Opel) felfutása miatt már önmagában 1% lehet a gazdaságbővülése jövőre, de Matolcsy szerint "jó reményünk van rá, hogy a növekedés e szint felett legyen".

Matolcsy György a sajtótájékoztatón elmondta, hogy jövőre 1% feletti növekedéssel számolnak, noha a Brüsszelnek küldött legutóbbi EDP-jelentésben rontották a növekedési prognózist 0,9%-ra. A Bizottság 0,3%-os növekedéssel számol, Matolcsy szerint az ebből eredő eltérés elegendő lesz például arra, hogy a módosított deficitcél tartása mellett is elindulhasson a tanári életpályamodell. A növekedésre adott eltérő prognózis jól jelzi, hogy az Unió szerint a Matolcsy által bejelentett kiigazítások milyen nagy mértékben vetik vissza a magyar gazdaságot, míg a magyar kormány szerint a 765 milliárdos megszorító csomag jövőre mindössze 0,1 százalékpontnyi romlást eredményez.

A kormány szerint a jegybanki veszteségek sem lesznek olyan súlyosak, ahogy azt a Bizottság várja, továbbá Matolcsy arról beszélt, hogy jövőre már a fogyasztás bővülésével számol (holott az EDP-jelentésbe az NGM október közepén még azt írta, hogy visszaeséssel számol jövőre). Az eltérés oka valószínűleg az, hogy a kormány a legutóbbi prognózisaiban már igyekezett egy szigorú, konzervatív becslésen alapuló makropályát felvázolni.



Matolcsy szerint a kamatkiadások is elmaradnak majd attól, amit az EB jósol, a miniszter bízik benne, hogy jövőre mindenképp megegyezünk az IMF-fel. A Bizottság a tárgyalásokat jellemző bizonytalanságok miatt ezzel nem számol.

Bámulatos előrejelzés: lesz-e újabb megszorító csomag?

Jövő hét szerdán kell előterjesztést készítenie Matolcsy Györgynek a kormányfő utasítására az országjelentés alapján arról, hogy szükségesek-e további kiigazító lépések. A sajtótájékoztatón a szakminiszter nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy lesz-e harmadik Matolcsy-csomag. Mint mondta ahogy "bámulatos előrejelzés a Bizottság részéről, hogy megmondja a 2014-es hiányt, úgy bámulatos előrelátás volna a részemről, ha most arról tudnék nyilatkozni, mi lesz a jövő héten". Az NGM-ben darabjaira szedik a Bizottság mostani jelentését, azt is megvizsgálják, hogy bizonyos mutatók alapján Magyarország hogy áll most az európai rangsorban, s csak ezek után teszi meg a miniszter a javaslatait.

Nem sikerül a sarokszámokat kőbe vésni?

"Ezt a csatát megnyertük"



A nemzetgazdasági miniszter szerint a megemelt hiánycél valóban kőbe van vésve, így azokon a kormány biztosan nem változtat, ellenben más sarokszámokat kénytelenek lehetnek átírni. Igaz ez 2012-re is, az önkormányzati adósság átvállalása miatt "technikai okokból" már az idén korrigálni kell néhány számon - ismerte el Matolcsy. Az adóváltozások miatt elképzelhető, hogy a 2013-as számokon is változtatni kell, a mai kormányülésen például döntés születhet az iparűzési adó és cafeteria adószabályainak tervezett módosításának felülvizsgálatáról.

A kormány összességében pozitívan értékeli a jelentést, mint Matolcsy György mondta "ezt a csatát megnyertük". Nem lesz ugyanakkor egyszerű meggyőzni arról az európai pénzügyminisztereket, hogy a hiány 2014-ben is 3% alatt lesz. Ezt valószínűleg tudják az NGM-ben is, nem véletlenül számolnak azzal, hogy legkésőbb jövő júniusban kerülhetünk ki az eljárás alól, nem pedig már tavasszal.

A további kiigazítások lehetőségéről Matolcsy azt mondta, "ami nincs becsukva, az még ki van nyitva", vagyis elképzelhetőek jövő szerdán újabb bejelentések. Ugyanígy nyitott kérdés az, hogy megszüntetik-e a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárást: ez a Bizottság mostani prognózisa után koránt sem egyértelmű. És ne feledjük, az EDP Brüsszel egyetlen eszköze arra, hogy megregulázza Magyarországot, ha nézeteltérés támadna ismét a felek között. És vitás pontok még mindig vannak - erre Matolcsy György is többször utalt.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG