3p

Az Eurostat számai szerint tovább emelkedett az érkezők száma.

Az áprilisban feljegyzett több mint 72 ezerről májusban 80 ezer, júniusban pedig 83 ezer fölé emelkedett az Európai Unió valamely tagállamában első alkalommal menedéket kérők száma, ez 25 százalékkal több az egy évvel korábbinál - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

A júniusi adatokat tartalmazó jelentés szerint 83 385 EU-n kívüli állampolgárságú menedékkérő nyújtott be kérelmet nemzetközi védelmi jogállás megszerzése iránt az uniós országokban. További 5795-en a korábbi elutasítást követően ismételten benyújtották menedékkérelmüket: ez a szám 9 százalékkal kevesebb a tavaly júniusi 6365-nél.

Menedékkérők a görög-észak-macedón határon (Korábbi felvétel). Fotó: Depositphotos
Menedékkérők a görög-észak-macedón határon (Korábbi felvétel). Fotó: Depositphotos

Az előző hónapokhoz hasonlóan júniusban is a szíriaiak alkották a menedékkérők legnagyobb csoportját (13 150), őket az afgánok (7775) követték, megelőzve a venezuelaiakat (6925) és a kolumbiaiakat (6165). Ez a sorrend hónapok óta változatlan - jegyezték meg.

A menedékkérelmek 75 százalékát négy uniós országban, Németországban (23 190), Spanyolországban (16 075), Franciaországban (12 475) és Olaszországban (10 730) nyújtották be.

Az EU egészében egymillió emberre júniusban 186 olyan menedékkérő jutott, aki első alkalommal kért védelmet. Arányuk Cipruson volt a legmagasabb, ahol egymillió lakosra 799 kérelmező jutott, a legalacsonyabb pedig Magyarországon, ahol egymillió lakosra 0,4 ilyen kérelem jutott júniusban - közölték.

A vizsgált hónapban 2975 felnőtt kísérő nélküli kiskorú fordult a hatóságokhoz nemzetközi védelemért az Európai Unió valamely tagállamában, a kiskorúak legtöbbje szíriai (980) és afgán (910) volt. Közülük a legtöbben Németországba (805), Ausztriába (570) és Hollandiába (445) érkeztek.

Mi van az ukránokkal?

A jelentésben kiemelték: Oroszország Ukrajna elleni, tavaly február 24-én indított háborúját követően jelentősen megnőtt az ukrán állampolgárságú menedékkérők száma. A 2022 februárjában feljegyzett 2105-ről ugyanazon év márciusában 12 190-re ugrott a menedéket első alkalommal kérelmezők száma, majd folyamatosan csökkent. Idén januárban 1030, februárban 1110, márciusban 1160, áprilisban 895, májusban 945, júniusban pedig 1065 ukrán állampolgárságú kérelmezőt vettek nyilvántartásba. Ez nem tartalmazza azoknak a számát, akik az unió által biztosított ideiglenes védelmi jogállásra regisztrálnak, amelynek révén kaphatnak egyebek mellett egészségügyi ellátást, dolgozhatnak, a gyerekeik pedig állami iskolába járhatnak.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Dánia rábólintott a Korán elégetését is betiltó törvényjavaslatra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 16:06
Dániában a parlament csütörtökön jóváhagyta a fontos vallási tartalommal bíró szövegek - köztük az iszlám szent könyv, a Korán - meggyalázását tiltó törvényjavaslatot.
Makro / Külgazdaság Durván kifakadtak az EP-képviselők Orbán Viktorra
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:38
Kifakadtak, és nem tettek lakatot a szájukra az EP-képviselők, amikor megbírálták Orbán Viktort. 
Makro / Külgazdaság Ausztria nem talált Hamász-érintettséget a palesztinoknak nyújtott segélyeinél
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 15:16
Ausztria azt közölte, hogy véget vet a palesztinoknak nyújtott segélyek felfüggesztésének, mivel a felülvizsgálat nem talált arra utaló jelet, hogy a pénzeszközöket terrorizmus finanszírozására vagy előmozdítására használták volna fel.
Makro / Külgazdaság Visszasettenkedett az orosz piacra az Adidas
Elek Lenke | 2023. december 7. 15:01
A nyugati márkák fokozatosan visszatérnek a moszkvai áruházak polcaira – erről már több helyütt lehetett olvasni a világsajtóban. Most arról ad hírt az egyik legtekintélyesebb orosz gazdasági online napilap, a Kommerszant, hogy az Adidas és a Reebok egy másik forgalmazón keresztül talált utat Oroszországba.
Makro / Külgazdaság Aggódhat Zelenszkij, minden eddiginél kevesebben támogatnák a kijevi kormányt
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 14:18
Az ukrajnai háború 2022-es kitörése óta minden eddiginél kevesebb ígéret született a nyugati államok részéről a kijevi kormány további támogatására - jelentette be a németországi székhelyű Kieli Világgazdasági Intézet (IFW Kiel) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ukrajna: már közel 20 000 ukrán gyermeket deportáltak
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 13:37
Az ukrán parlament emberi jogi biztosa azt mondta, hogy az Oroszország által kitoloncolt ukrán gyermekek hivatalosan megerősített száma már meghaladja a 19 540-et.
Makro / Külgazdaság Európa élmezőnyében találta magát a magyar GDP
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 12:45
Csökkent negyedéves bázison az euróövezeti bruttó hazai termék (GDP) az EU statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön publikált végleges adatai alapján.
Makro / Külgazdaság Brutális csata folyik Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 11:20
Izrael a Gázai övezet számos pontján harcol a Hamász palesztin terrorszervezettel az ellenük folytatott háború hatvanegyedik napján - jelentette a helyi média csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Putyin kezdhet izgulni, hamarosan döntenek a sorsáról
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 09:58
A moszkvai felsőház 2024. március 17-re tűzte ki az orosz elnökválasztást – írja az MTI.
Makro / Külgazdaság Kína most sérülékeny – az EU ma jó pozícióból tárgyal Pekingben
Káncz Csaba | 2023. december 7. 09:31
A kereskedelmi deficit és az orosz szankciók kijátszása lesz ma a napirenden Pekingben. Kína gazdasága most több sebből vérzik, ezért az EU-s vezetők keményebben léphetnek föl. Káncz Csaba jegyzete.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG