<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az elemzők szerint a térségben enyhülhet az inflációs nyomás a második negyedévben.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a közép-európai EU-s gazdaságok gyáripari aktivitása arra utal, hogy a térség feldolgozószektorai erőteljesen kezdték a második negyedévet. A Capital Economics közgazdászai elmondták, a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, GDP súlyozással mért beszerzésimenedzser-index átlaga 52,4-re csökkent áprilisban az előző havi 53,1-ről.

A londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház azonban a térségen belül külön méri a magyar, a cseh és a lengyel feldolgozószektor súlyozott BMI-átlagát, amely a múlt hónapban 54,8-ról 55,2-re emelkedett. A ház számítási módszerei szerint mindez 8 százalék körüli átlagos feldolgozóipari bővülést vetít előre a három ország elkövetkező pár hónapjára. Az 50 pont feletti BMI-mutatók a vizsgált gazdasági szektorok kibocsátásának bővülésére utalnak.

Még mindig fényesnek látják a magyar feldolgozóipar jövőjét Tovább >>>

Bár a térség BMI-felmérései az utóbbi időben túlbecsülték a szektor tényleges kibocsátását, az új aktivitási adatok arra vallanak, hogy a közép-európai gazdaságok bővülése az év második negyedében is erőteljes maradt – hangsúlyozták az elemzők. A ház szerint az külön biztató, hogy az áprilisi mutatókon belül a termelői árak részindexe lefele mozdult, ami alátámasztja a térségben enyhülő inflációs nyomással kapcsolatos várakozásokat. Az elemzők szerint ez visszafoghatja a közép-európai jegybankok monetáris politikájának normalizálásához fűződő piaci várakozásokat.

Politikát válthat az MNB?

A JP Morgan londoni befektetési részlegének elemzői szerint lehetséges, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jelenlegi enyhe alapállásról később semlegesebb monetáris politikára tér át. A globális pénzügyi szolgáltató csoport véleménye szerint a következő kamatdöntő ülések közleményeiből az MNB már kihagyhatja az utalást a nem konvencionális, célzott eszközökkel végrehajtandó további enyhítések lehetőségére, de csak akkor, ha az euróövezeti jegybank (EKB) is így tesz.

A JP Morgan elemzői úgy gondolják, hogy a magyar jegybank 2018 második negyedévétől megkezdheti az enyhítési elemek eltávolítását a monetáris politikából, például a nem konvencionális eszközökkel végrehajtott enyhítési lépések visszafordításával, a ház szerint azonban a jelenleg 0,9 százalékos jegybanki alapkamat emelése 2019 előtt valószínűtlen.

Jön a pénzügyi forradalom: mi lesz a kis magyar bankokkal?

Bár a világ nagy bankjainak nem jelent gondot az azonnali rendszer bevezetése, a kisebb tapasztalattal rendelkező bankoknak komoly nehézséget okoz az infrastruktúrához való csatlakozás. A probléma várhatóan Magyarországon is megjelenik. Nem kétséges, hogy a legnagyobb öt-nyolc pénzintézet meg tudja oldani a feladatot, de mi lesz a többiekkel? További részletek a Privátbankár.hu-n. >>>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság OTP Bank-felmérés: azért hordunk készpénzt, ha esetleg nem tudnánk kártyával fizetni
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 20:12
Karácsonyi vásárokra leginkább a fiatalok járnak, az a korosztály, amely a legnyitottabb az elektronikus fizetési megoldásokra. Ezeken a rendezvényeken azonban minden korcsoportra jellemző, hogy bár szívesen vásárolnának kártyával, mégis hordanak maguknál készpénzt, mert tartanak attól, hogy nem lesz lehetőségük mással fizetni.
Makro / Külgazdaság Állati testrészeket küldtek az ukrán diplomáciai képviseleteknek
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 19:31
Ez történt az orosz–ukrán háború szombati napján.
Makro / Külgazdaság Megállapodott az EU és a G7 az olajárplafonról, Magyarország mentességet kapott
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 18:21
Jóváhagyta a pénteki döntést az Európai Tanács, a magyar külügyminiszter örül a mentességnek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: ugrásra kész a sztárszobrász Csodaszarvasa
Kormos Olga | 2022. december 3. 17:19
Úgy tűnik, hamarosan szoboravató lesz a Buda Palotánál. 
Makro / Külgazdaság Lecsapott egy orosz üzletemberre a brit „kleptokrácia-ügyosztály”
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 16:11
Az 58 éves férfi mellett őrizetbe vették 35 éves alkalmazottját is, amint több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a rezidenciát.
Makro / Külgazdaság Az infláció miatt is emelkedik a kártyás vásárlások összege
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 15:32
Míg a bankkártyás tranzakciók száma a második negyedévben 29 százalékkal emelkedett, a vásárlások összértéke markánsabban, 35 százalékkal bővült. A Biztosdöntés.hu elemzése szerint ez is jelzi az inflációt.
Makro / Külgazdaság HIMARS-rakétarendszert vásárol Észtország
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 14:52
A balti állam hadvezetése úgy véli, ezzel még idejekorán el tudják rettenteni az ellenséget.
Makro / Külgazdaság Az ukránok még a 60 dolláros olajársapkát is magasnak tartják, az oroszok szerint pedig piacellenes
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 13:56
A két, háborúban álló fél érthető módon ellentétesen reagált a szankciós döntésre.
Makro / Külgazdaság Jól járhat, aki most vesz 11,75 százalékos kamattal állampapírt – Klasszis podcast
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 12:05
Ez is elhangzott azon a beszélgetésen, amelyet a hazai makrogazdasági elemzőket megszólaltató sorozatunk legújabb adásában lapunk főszerkesztője, Csabai Károly folytatott Suppan Gergellyel, a Magyar Bankholding vezető elemzőjével. A szakember ugyanis úgy vélte, a most még 20 százalék feletti infláció 2023 végére egyszámjegyűvé csökkenhet, ami egyúttal azzal is járna, hogy végre ismét reménykedhetnek pozitív reálkamatban.
Makro / Külgazdaság Hamarosan nemzetközi jogszabály szólhat a műanyagszennyezésről
Privátbankár.hu | 2022. december 3. 11:44
Két év múlva, 2024 végén érkezhet az első kötelező érvényű nemzetközi jogszabály a műanyagszennyezés ellen – derült ki az ENSZ-tagországok uruguayi tanácskozásának eredményéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG