<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Varsó bejelentette, hogy megduplázzák a határőrizeti erők számát az eddigi 3000 főről. Lukasenko válaszként leszögezte: "Egy ideig még várunk és figyelmeztetjük a lengyeleket.  De aztán belarusz és orosz csapatokat fogunk telepíteni a határra." Káncz Csaba jegyzete

Belaruszból naponta több ezer menekült és migráns próbál bejutni az EU területére. Többen közülük Németországot szeretnék elérni. A CSU belügyminisztere, Horst Seehofer most riadót fújt, egyben élesen kritizálta a Zöldek hozzáállást a kihíváshoz.

Európa stabilitása a tét

A már csak ügyvivői minőségben funkcionáló belügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy az EU külső, Belarusszal határos szakaszán tovább eszkalálódhat a helyzet. Seehofer elmondta, hogy hétfőn – több év után először – több mint ezer menekült és migráns érkezett Németországba. 

Márpedig a dinamika elképesztő. Júliusban még csupán 30 migráns lépett Németországba a keleti útvonalon, de szeptemberben már 1900.

A belügyminiszter leszögezte, hogy támogatja a lengyel terveket a határ további megerősítésében. Ha mindez és a Belarusz elleni szankciók sem segítenek, akkor a német-lengyel határ őrizetét is meg kell vizsgálni.

Szászország miniszterelnöke, Michael Kretschmer (CDU) kedden nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy falat kell húzni Lengyelország és Belarusz közé. Kretschmer kijelentette: „Senkinek sem érdeke falat húzni, de most az a tét, hogy az Európai Unió be tudja-e bizonyítani erejét.”

Habeck szürreális javaslata

Seehofer élesen kikelt a Zöldek társelnökének, Robert Habecknek a terve ellen, aki a menekültek és migránsok átvételére és aztán európai szétosztásuk mellett érvel. A belügyminiszter mókásnak minősítette Habeck tervét, hiszen azzal lehetővé tennék Lukasenka számára, hogy még több menekültet dobjon át a határon, „veszélyeztetve Európa stabilitását.”

Habeck a „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung” napilapnak adott interjújában ugyanis kijelentette: „Lengyelország mellé kell állnunk és a Belaruszból jövő menekülteket Európában szétosztani. Emlékeznünk kell arra, hogy be kell tartani, a humanitárius normákat”.

Habeck a jelek szerint az elmúlt hat évet egy másik bolygón töltötte. Különben tudhatná, hogy különösen a keleti EU-tagállamok teljesen elzárkóznak a menekültek átvételétől – és a menekültek maguk sem akarnak a keleti tagállamokban letelepedni.

A szír diktátor is besegít

Varsó és Brüsszel azzal vádolja a belarusz diktátort, Aljakszandr Lukasenkot, hogy a krízis-térségekből szervezetten szállítja a menekülteket és migránsokat a lengyel határra. Lukasenko május végén – az EU-szankciókra adott válaszként – jelentette be, hogy a migránsok bejutását az unióba már nem akadályozza meg.

A már száműzetésben élő belarusz ellenzékiek friss értesülése szerint a szíriai Cham Wings Légitársaság elindította rendszeres napi járatait Damaszkusz és Minszk között. Korábban a két főváros között csupán charterjáratok üzemeltek. A légitársaság közel áll Szíria elnökéhez, Bassár el-Aszadhoz, aki pedig le van kötelezve Putyin elnöknek.   

Októberben több mint tízezer illegális határátlépési kísérlet történt Belaruszból Lengyelországba. Fotó: EURACTIV.comOktóberben több mint tízezer illegális határátlépési kísérlet történt Belaruszból Lengyelországba. Fotó: EURACTIV.com

Október elseje óta 11 300 illegális határátlépési kísérlet történt Belaruszból Lengyelországba.  Idén eddig összesen 23 ezer ilyen incidenst jegyeztek föl a lengyel oldalon. Onnan aztán a migránsok Nyugat felé haladva elérnek három határos német tartományt: Brandenburgot, Mecklenburg-Nyugat Pomerániát és Szászországot. A német határőrizeti szervek adatai szerint idén eddig mintegy 6 ezer illegális határátlépés történt.

A belarusz hatóságok által átcsempészett emberek többsége Irakból érkezik, de jönnek Szíriából, Kongóból és Kamerunból is. A múlt héten a nemet külügyi szóvivő bejelentette, hogy megnőtt a Minszkbe tartó közvetlen járatok száma Bejrútból, Damaszkuszból és Ammanból.

Sajtóértesülések szerint egy ilyen út 12-15 ezer euróba kerül, beleértve a vízumot, a repülőjegyet és az európai csempészek díját. Az iraki Kurdisztán fővárosában, Erbilben működő belarusz követség a hírek szerint egy vízumkiállító központ, amely szolgáltatást csendesen kiszervezte utazási irodáknak.

Lukasenko elképesztő fenyegetése

„A lengyel határ kemény határ, és kemény határ is lesz” – jelentette ki Mariusz Kamiński lengyel belügyminiszter. Kamiński azt is elmondta, hogy hamarosan Lengyelország keleti határán "Európa legkorszerűbb határvédelmével" találhatják szembe magukat a bevándorlók. A belügyminiszter szerint "nem csak egy rendkívül szilárd fizikai határzárról" beszélünk, a fal hőkamerákkal és mozgásérzékelőkkel is fel lesz szerelve. 

Tíz napja Varsó azt is bejelentette, hogy megduplázzák a határőrizeti erők számát az eddigi 3000 főről. Erre a hírre Lukasenko tegnap reagált a belarusz közszolgálati televízióban, leszögezve: „Egy ideig még várunk és figyelmeztetjük a lengyeleket. De aztán belarusz és orosz csapatokat fogunk telepíteni a határra.”

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Makro / Külgazdaság Felbolydult darázsfészekben erősítené jelenlétét az Európai Unió
Káncz Csaba | 2022. január 26. 18:33
A Vörös-tenger térségében már számos hatalom küzd kikötőkért és befolyásért. Érezhetően francia kezdeményezésre az EU most beszáll ebbe a játszmába, amely egyben lehetőséget nyújt a stratégiai kapcsolatok megerősítésére Indiával. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Lavrov: Moszkva lépéseket tesz, ha Washington nem válaszol a javaslataira
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 17:11
A biztonsági garanciákra vonatkozó javaslatokra várják a választ. 
hírlevél
Ingatlantájoló