Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Moszkva kompenzálni akarja magát azon milliárdokért, amit beleölt a szír proxi háborúba, ezért kinézte magának a Syriatel mobil távközlési vállalatot. Szíria, Líbia és Jemen esetében végül akár az országok felosztására is sor kerülhet, hiszen a harcoló felek kimerültek, a tárgyalásos békefolyamat pedig nem hozott kézzelfogható eredményt. Káncz Csaba jegyzete.

Oroszországban a kormányzatnak már az ötödik embere lett tegnap koronavírusos, miközben a járvány elérte az ország három „nukleáris városát” is – beleértve azt a szigorúan titkos kutatóintézetet is, ahol kifejlesztették a szovjet atombombát. Csoda-e hát, hogy az alacsony olajárak miatt amúgy is beszorult Putyin elnök azt szeretné, hogy szíriai védence, Bassár el-Aszad elnök kössön kompromisszumot az ellenségeivel, fogadjon el egy új alkotmányt és kezdjen hozzá az ország újjáépítéséhez?

Vlagyimir Putyin (Fotó: depositphotos.com)Vlagyimir Putyin (Fotó: depositphotos.com)

Cherchez la femme

A jelek szerint viszont Aszadnak esze ágában sincsen  kiegyezni, miközben a szír gazdaság egyre mélyebbre süllyed a korrupció mocsarába, a nemzeti deviza pedig szabadesésben van. Aszad egyelőre csak jelképes lépésekre hajlandó, mint legutóbb, amikor súlyos csapást mért saját unokaöccsére, a bizalmas iráni kapcsolatokkal rendelkező Rami Makluf-ra, aki nem mellékesen az ország vagyonának felét tulajdonolja. Eddig a rokonok együttműködtek, de orosz nyomásra most az elnök célkeresztbe vette korrupt unokaöccsöt. Makluf a döbbenettől levegőért kapkodott, amikor cégét, az ország első számú mobilszolgáltatójának számító Syriatel mobil távközlési céget váratlanul mintegy 130 milliárd szíriai font (nagyjából 82 milliárd forint) adótartozás rendezésére kötelezték.

Belső megfigyelők szerint a Kreml el akarja halászni Makluf orra elől a Syriatel-t, hogy kompenzálja magát azon milliárdokért, amit beleölt a szír proxi háborúba. Putyint az is rendkívül zavarta, hogy Makluf finanszírozott számos, ellenőrizhetetlen milíciát (Al-Bustan Charitable Society, Tiger Forces és a National Shield Brigade). Végül, de nem utolsósorban Makluf számára az is végzetesnek bizonyult, hogy Aszad felesége, Aszma is kinézett magának számos érdekeltséget a rokon vagyonában.

Moszkva az elmúlt időszakban próbálta megtámogatni a szír közemberek életkörülményeit. Egyik ilyen lépés volt, hogy megfinanszírozta Damaszkusz áramellátó rendszerének helyrehozatalát. De Aszad az újonnan előállt kapacitás jó részét eladta Libanonnak – így a szírek, beleértve az elnök régi támogatóit, naponta csak pár órára jutnak áramhoz.

Hosszú távú játszma

Damaszkuszban pontosan érzékelik, hogyan fogy el a Kreml türelme, hiszen az orosz média egyre leplezetlenebbül kritizálja Aszad működését. Valóban, az orosz diplomaták szövetségének helyettes vezetője, Alexander Akszenjonok szerint „egyre világosabbá válik, hogy az Aszad-rezsim képtelen egy olyan kormányzati rendszert felállítani, amely csökkentené a korrupciót és a bűnözést.”

De Moszkva nem akar elhamarkodott és durva lépést tenni, hiszen a fő kérdés számára az orosz katonai jelenlét hosszú távú biztosítása Szíriában és a Kreml stabil pozícióinak konszolidálása a koronavírus járvány lecsengése utáni Közel-Keleten. Szíria, Líbia és Jemen esetében akár ezen országok felosztására is sor kerülhet, hiszen a harcoló felek kimerültek, a tárgyalásos békefolyamat pedig eleddig nem hozott kézzelfogható eredményt. Az esetleges felosztások töredezett és sérülékeny államocskákat eredményeznének, viszont Moszkva a Mediterráneumban több fontos katonai bázist is létrehozhat.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Galgóczi Ágnes: a javuló adatok nem jelentik a járvány végét
MTI | 2021. május 9. 17:13
Napról napra javulnak a járványügyi adatok, csökken az elhunytak és kórházban kezeltek, lélegeztetésre szorulók száma, de ez nem jelenti azt, hogy vége van a járványnak - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője vasárnap a közmédiának.
Makro / Külgazdaság Leolvadó sarkvidékek – Kínától félnek az oroszok és az ausztrálok
Káncz Csaba | 2021. május 9. 05:37
Orosz részről megjelent a félelem, hogy az északi tengeri útról Kína hamarosan kiszoríthatja őket.  Az ausztrálok úgy érzik, hogy akárcsak a Dél-kínai-tengeren, Peking az Antarktiszon sem veszi figyelembe a nemzetközi jogot és agresszívan borítja fel a status quót. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A postaköltségek és a koronavírus miatt kerül többe a jövő évi parlamenti választás, mint négy éve
Baka F. Zoltán | 2021. május 8. 17:16
Egyre többen akarnak levélben szavazni - tudatta lapunkkal a Nemzeti Választási Iroda.
Makro / Külgazdaság Brutálisan sok Pfizer-vakcinát vesz az EU
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 14:14
Már 1,8 milliárd adagra van szerződése.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem akar egységes uniós minimálbért a magyar kormány
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 13:22
Szerinte nem célszerű ezt Brüsszelből szabályozni.
Makro / Külgazdaság Beolvasott a vakcinagyártó országoknak Von der Leyen
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 12:04
Az Európai Bizottság elnöke azt üzente a többi közt az Egyesült Államoknak, hogy az EU-hoz hasonlóan lehetővé kellene tenniük az oltóanyagok kivitelét.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor az oltásról beszélt, majd aludt egy gyorsat
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 8. 10:49
Vakcina, oltás, a gazdaság újraindítása, ez itt a legfontosabb téma, mondta az uniós szociális csúcs helyszínén a miniszterelnök. 
Makro / Külgazdaság Covid: negyedéves mélypontra süllyedt a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. május 8. 09:29
Jelenleg 3633 koronavírusos beteg van kórházban. Utoljára február elején volt ennél kevesebb beteg. Az aktív fertőzöttek száma másfél hónapja nem volt ilyen kevés.
Makro / Külgazdaság Szputnyik-vakcinákért lobbizik Kelet-Németország
Wéber Balázs | 2021. május 8. 05:39
A német kormány egyes tartományok nyomására venne az oroszoktól Covid elleni vakcinát, ha azt az Európai Gyógyszerügynökség is jóváhagyja. A Szputnyik Kelet-Németországban népszerű, nem kis részben az NDK-s múlt és az orosz tudományos vívmányok miatt. Egy berlini kormányközeli forrásunk szerint a németek alapvetően a hatalomra és a hatóságokra bízzák ezt a kérdést.
Makro / Külgazdaság A szaúdi titkosszolgálat kritikus tárgyalásai Iránnal és Szíriával
Káncz Csaba | 2021. május 7. 17:26
Rijád napjainkra diplomáciailag sarokba szorult Biden iráni kurzusváltása, a jemeni háború elhúzódása és a libanoni politikai válság miatt.  A szaúdiak most hajlandónak mutatkoznak kiegyezésre az iráni tengellyel Szíriában, miközben Irán mérséklő erővel bír majd a jemeni húszi lázadókra.  Káncz Csaba jegyzete
hírlevél
depositphotos