3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Egyik napról a másikra bedőltek a nagy olajtermelő államok központi költségvetései. Mexikó mindenkinél messzebbre látott, az ország pénzügyminisztere minden bizonnyal nemzeti hős lesz. Káncz Csaba jegyzete.
Vlagyimir Putyin Forrás: MTI/AP/Alekszandr Zemlianicsenko

Március 9-én összeomlottak a nemzetközi kőolajárak jegyzései. Az irányadó fajták (Brent, WTI) árai a nap végére nagyjából értékük egynegyedét vesztették el. Az okok között említhető elsősorban az OPEC+ tagállamok soron következő bécsi tárgyalási fordulójának eredménytelensége, valamint a világszerte terjedő koronavírus következtében már bekövetkezett, és a közeljövőben még várható keresletcsökkenés.

Az 1991-es Öbölháború óta nem látott földrengés a kőolaj piacán megtépázta az „olajállamok” devizáit, és aláaknázta központi költségvetéseiket. Most nézzük meg, hogy egyes vezető olajállamokra milyen hatást gyakorolt az olajár összeomlása.

Oroszország

A világ második legnagyobb olajexportáló országában a 2014 óta tartó életszínvonal-csökkenés Putyin elnök népszerűségét is alaposan megtépázta. Az elnök ezért januárban 4 ezermilliárd rubeles (60 milliárd dollár) infrastruktúra- és szociális kiadási csomagot jelentett be. Ez a terv most súlyosan megkérdőjeleződött, hiszen az olajárak mintegy 30 százalékkal állnak most alacsonyabban, mint a 42 dolláros árra tervezett központi költségvetés.

A kínai lassulás pótlólagosan 10 milliárd dolláros kiesést okoz az idei orosz exportban. A Kreml a héten úgy döntött, hogy a júniusra tervezett Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumot elhalasztja. Az OECD még a válság kitörése előtt levágta az ország növekedési kilátásait 0.4 százalékkal, ahogyan a globális kilátásokat 0.5 százalékkal – rámutatva, mennyire szinkronban mozog a kettő.

Afrika

A világ nyolcadik legnagyobb olajexportálójaként Nigéria hétfőn bejelentette, hogy komoly vágásokat hajt végre idei központi költségvetésében, amelyet 57 dolláros hordónkénti olajárra tervezték. A világ 10. legnagyobb olajexportőreként Angola, amely már amúgy is a Valutaalap támogatására szorul, most még több támogatásra szorul majd. A világ 17. legnagyobb olajexportőreként Algéria 60 dolláros olajárra tervezte központi költségvetését, így az egész dokumentum március 9-től értelmét vesztette.

Amerika

Kanada a világ 5. legnagyobb olajexportőre. Legnagyobb olajtermelő tartománya, Alberta az idei költségvetését 58 dolláros olajárra tervezte, ezért az ellenzék már az idei költségvetés visszavonását és egy új benyújtását követeli.

Mexikó Latin-Amerika második legnagyobb gazdaságaként, egyben a világ 12. legnagyobb olajexportőreként a héten bejelentette, hogy mivel januárban a teljes évi olajtermelést lefedezték a határidős piacokon 49 dolláros áron (1.4 milliárd dolláros egyszeri költséggel), ezért a központi költségvetést egyáltalán nem érinti az olajárak összeomlása. A mexikói pénzügyminiszter minden bizonnyal idén az ország hőse lesz.

Brazília Latin-Amerika legnagyobb gazdasága, egyben a világ 21. legnagyobb olajexportőre. A nagy nyersanyagtermelő ország tőzsdeindexe (Ibovespa) hétfőn 12 százalékkal szakadt be, az állami olajóriás (Petrobras) részvényei 30 százalékkal kerültek lejjebb. Az ország pénzügyminisztere szerint komoly megszorítások jönnek, a központi költségvetés kiegyensúlyozott marad.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG