4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kereskedelmi háború egyre inkább felpörög, így a kínai nagyvállalatoktól várja a pekingi vezetés azt, hogy kirángassák a gazdaságot az átmeneti megtorpanásból. Csakhogy hirtelen feltűnt egy új probléma – a kisebb cégek likviditása vészesen lecsökkent. A vállalatok nem akármilyen megoldásra fanyalodtak rá.

Ennek köszönhetően egy különös új jelenség tűnt fel a kínai vállalatok életében: megjelentek az IOU-k. Az IOU az „I owe you” (tartozok neked) mondatra utal, vagyis arra, hogy a megrendelők egyre inkább olyan papírokkal, szerződésekkel fizetnek, amelyek azt igazolják, hogyha megoldódnak a likviditási gondjaik, akkor valóban pénzben teljesítik majd a kötelezettségeiket.

Zhang Zijang több mint 10 éve üzemelteti építőipari kivitelező cégét, és az egykor jól menő üzlet mára nagyon lelassult a gazdasági helyzet változása miatt. A New York Times kérdésére elmondta, hogy kliensei harmada már IOU-kkal fizet. Hozzátette:

„Régen nem történhetett volna hasonló. De ez is jobb, mint a semmi.”

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyre inkább eszkalálódik, és a cégekre egyre nagyobb nyomás hárul. Egyes becslések szerint már összesen 200 milliárd dollárnyi értékben adtak ki olyan IOU-kat a cégek, mint amilyenekről az építész is beszélt.

Elfogyott a pénz Kínában?

Elsőre úgy tűnhet, de valójában egyáltalán nem erről van szó. Sokkal inkább arról, hogy a bankok nagyon nehézkesen rávehetőek arra, hogy a nagy, állami tulajdonban lévő, biztosan likvid cégek mellett a magánszférának is hitelezzenek. Ráadásul azzal, hogy az elmúlt években a kormányzat tudatosan dolgozott a magánkölcsönök felszámolásán, újabb pénzforrás apadt el végleg.

Egy IOU. (Forrás: New York Times)

Így az IOU-k alkalmazására kényszerül egyre több vállalkozás, az ezekkel kifizetett szállítók pedig sokszor a saját beszállítóiknak is ezekkel fizetnek már. Sőt, a legelkeseredettebb, nehéz helyzetbe jutott cégek esetében előfordul az is, hogy a váltókat névértéknél olcsóbban eladják, csakhogy ténylegesen pénzhez jussanak.

A történelmi példa nem sok jót ígér

Két-három évtizeddel ezelőtt, mikor igazán beindult a kínai gazdasági növekedés, és a döntéshozók nem tudták tartani a lépést, már megjelentek az IOU-k – a legdurvább becslések szerint 86 milliárd dollárnyi váltó forgott a piacon. Ezek annyira felborították a pénzügyi egyensúlyt, hogy a kormányzatnak kellett beavatkoznia, és az adósság jelentős részét fedeznie. A chicagói Paulson Intézet kutatója, Dinny McMahon úgy fogalmazott:

„Szó szerint halmokban álltak a papírok a cégeknél. Az, hogy ez a jelenség ismételten feltűnt, ráadásul a kereskedelmi háború idején, csak azt igazolja, hogy milyen nagy bajban vannak a cégek.”

A váltók nem hivatalos pénzügyi eszközök, hanem sokkal inkább fizetséget ígérő papír fecnik. A legfrissebb, februári adatok szerint 211 milliárd dollárnyi IOU forog a cégek között, és az előző év végén felvett adatokhoz képest egyharmaddal nőtt az arányuk – tehát a jelenség csak egyre gyakoribbá válik.

A szemfülesek üzletet látnak

Ahogy azt korábban is említettük, egyre több cég kényszerül rá arra, hogy a kapott váltókat a névértéknél kevesebbért adja tovább – így komoly piacot biztosítva azoknak, akik az IOU-kereskedelemben utaznak. Itt két, egyébként ugyanakkora összegről szóló váltó messze nem ér ugyanannyit, komoly értékszorzónak számít az, hogy mekkora, és mennyire megbízható cég adta ki a papírt.

Azt egyelőre nem látni, hogy hová vezet majd az IOU-k újbóli megjelenése most Kínában. Egy biztos, a likviditási gondokkal leginkább küzdő, és a kínai gazdaság egyik mozgatórugójának számító ingatlanszektor már lényegében fizetőeszközként használja a váltókat. A lap által megkérdezett beszállítók arról beszéltek, hogy ugyan nagyon komoly fenntartásaik vannak ezzel a rendszerrel szemben, az alternatíva az lett volna, hogy semmit sem látnak a pénzükből, így kénytelenek voltak elfogadni a váltókat.

(New York Times)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ráhoznák a frászt Putyinra Trump emberei?
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 07:22
Doland Trump novemberi választási győzelme esetén a regnáló Biden-adminisztrációnál is keményebben lépne fel Oroszországgal szemben egy elemző szerint.
Makro / Külgazdaság Kínai gyarmat lesz Magyarország?
Vég Márton | 2024. május 6. 15:11
Nincsenek beruházások, elfogyott a pénz az önkormányzatoknál, így a polgármesterek nem tudnak mivel kampányolni, mégis nagy csata várható a választásokon. Minek jön ide a kínai elnök? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Megint minden olcsóbb lehet az euróövezetben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:47
Tovább csökkennek a termelői árak, elsősorban az energiaárak miatt.
Makro / Külgazdaság Nagy gondban az Audi, 74 százalékkal esett a cég eredménye
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 10:47
A háttérben beszállítói probléma sejlik fel.
Makro / Külgazdaság Valami félrement márciusban a magyar külkereskedelemben
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 08:31
15, illetve 20 százalékos a visszaesés az egy évvel korábbihoz képest.
Makro / Külgazdaság Az izraeli kormány jóváhagyta az al-Dzsazíra bezárását Izraelben
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 15:53
Az izraeli kormány jóváhagyta a katari székhelyű al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió bezárását Izraelben, a csatorna jogászai válaszra készülnek.
Makro / Külgazdaság Litván startup tarol a használt ruhák piacán
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 11:13
Meddig tart ki a lendülete?
Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG