3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Eseménydús nap zajlott a piacokon: a régóta túlhevült gazdaságú Romániában unortodox megszorítások jönnek, ettől a tőzsde összeomlott. Az olaszok viszont egy kicsit vágtak a költségvetési hiányon, Brüsszel elégedett, esnek az olasz kötvényhozamok. A Mol hatalmasat ralizott, az OTP ledolgozta veszteségét, az aranyár pedig féléves csúcsra szállt.

Romániában a gyors gazdasági növekedés és heves béremelkedés mellett már jó ideje látszott, hogy felborult az egyensúly: az ország komoly fizetési-, és költségvetési mérleghiánnyal küzd. Ezt nem is lehetett tovább így hagyni, ezért az utolsó pillanatban a román kormány egy méretes megszorító csomagot jelentett be, mégpedig lényegében olyat, amivel nálunk 2010 után a kormány kezelte a helyzetet.

A lépések szinte ugyanazok: bankadó, távközlési-, és energiaadó, az állam számára költséges magánnyugdíjpénztári rendszer visszavágása, igaz, nem fenyegetéssel, mint nálunk annak idején, hanem diszkrét ösztönzéssel. Mindezt egy kis rezsicsökkentés kompenzálja, azonban az egész mégiscsak váratlanul ért mindenkit, leginkább persze a piacot: a román tőzsde összeomlott, az index több mint 11 százalékot esett.

Az ügyben érintett külföldi bankok is jócskán estek saját piacaikon, így nálunk az OTP is, de a zárásban megmentették a hazai bankpapírt, és fél százalék pluszban zárt, 11 550 forinton. A Mol hatalmasat ment, 3,4 százalékkal 3162 forintig, a Richter kisebb mértékben emelkedett 5600 forintig, a Telekom viszont bő egy százalékkal esett 436 forintig.

Remek napjuk volt az olaszoknak: a 2,4 százalékos jövő évi költségvetési hiányt 2,4-ről 2,04 százalékra csökkentették (érdekes a szám, könnyű elnézni, talán abban bíztak, hogy sokan észre sem veszik az eltérést). Ez Brüsszelnek elég volt ahhoz, hogy eltekintsen a túlzott deficit eljárástól, ugyanakkor az olasz adósság sem fog így nagymértékben növekedni GDP arányosan, sőt, ha sikerülne az olasz gazdaságnak 2 százalékkal növekedni, akkor egyáltalán nem.

Az olasz fizetésképtelenség fenyegető réme így elhárult, fellélegzett az egész eurózóna, vették az olasz részvényeket, és 5 százalékkal 2,78 százalékra csökkent a 10 éves olasz államkötvény hozama, ezzel kevéssel alá is került a 2,81 százalékos amerikainak.

Jókora emelkedés után 1257 dollár lett az arany, fél éve volt ezen a szinten. Az MNB így nyerőbe került a frissen szerzett aranytartalékkal, melyet számításaink szerint 1230 dollár körüli áron vehettek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG