BUX
35 424.13
-0.46%
-165.00
OTP
10 820.00
+0.56%
+60.00
MOL
1 802.00
-1.74%
-32.00
RICHTER
6 640.00
-0.90%
-60.00
MTELEKOM
381.00
-0.13%
+0.00
 
2019. május 30. 09:55

A román poszt-szekus kormányzó párt teljhatalmú feje börtönbe került. Az erdélyi magyarok az országos átlagnál kisebb arányban vettek részt az EP választáson. De miért is szavaztak színromán megyékben tízezrek a magyar pártra - szintet lépett az intézményesített választási korrupció? Káncz Csaba jegyzete.

2019. május 26-án készített kép Liviu Dragneáról, a román parlamenti alsóház és a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökéről az európai parlamenti választásokon szavazók kikérdezésén alapuló közvélemény-kutatások első eredményeinek megismerése után tartott bukaresti sajtóértekezletén. A román legfelsőbb bíróság május 27-én korrupció miatt jogerősen három év hat hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Dragneát. MTI/EPA/Robert Ghement

A vasárnapi EP választáson Romániában a fő kormányzópárt, a poszt-szekus Szociáldemokrata Párt (PSD) az utóbbi években megszokott 37-42 százalék körüli eredményeiről 23 százalékra zuhant és csak második lett (sőt majdnem harmadik), a koalíciós társa, az ALDE pedig egyszerűen kiesett az EP-ből, 4,2 százalékos eredménnyel. A PSD helyi kiskirályai már hétfőn elkezdték szidni a párt mindenható atyját, Románia legerősebb emberét, a velejéig korrupt Liviu Dragneát, annak lemondását követelve. Hirtelen "felfedezték", hogy ő egy felelőtlen diktátor volt, aki csak saját maga megmentésén dolgozott, miközben amatőr bábkormányt tartott fenn egy félanalfabéta miniszterelnök-asszony vezetésével.

Előrehozott választás felé

A román ’igazságszolgáltatás’ rögtön megérezte az új idők új szeleit és hétfő délben a legelsőbb bíróság végre ítéletet hirdetett a Dragneát első fokon 3,5 éves letöltendő börtönbüntetésre elítélő per folyamodványában, helybenhagyva a döntést. Az ellenzék és az elnök most a kormány lemondását kérik és előrehozott választásokat követelnek, miközben a PSD-ben pánik üzemmód uralkodik – valóban, az sem biztos, hogy kihúzhatják a másfél év múlva esedékes parlamenti választásokig.

A német Spiegel értékelése szerint megkérdőjeleződött a miniszterelnök politikai jövője, Viorica Dăncilă amúgy is Dragnea marionett-bábjának számít. A befolyásos hetilap szerint lehet, hogy előrehozott választás következik, az irányítást szakértői kabinet veheti át. A bukott pártvezér már jó ideje a korrupció, az urambátyám-rendszer, a hivatali hatalommal való visszaélés jelképe. Vizsgálat folyik ellene, mert lehet, hogy már helyi politikusként is disznóságokat követett el. De még most is gyorsan kiszabadulhat, ha az Alkotmánybíróság eljárásjogi okok miatt a jövő héten a per újratárgyalását rendeli el.

A PSD a maga részéről mindenesetre most megpróbál előre menekülni és végrehajtó bizottságának szerda hajnalban véget ért ülésén több személyi döntést is hoztak, a párt vezetőségébe visszatértek azok, akiket korábban Dragnea állított félre. Visszatért a párt alelnöki tisztségébe és a bukaresti szervezet élére a PSD legnépszerűbb politikusának számító Gabriela Firea bukaresti főpolgármester, és ügyvezető elnöki megbízást kapott Paul Stanescu volt PSD-alelnök és miniszterelnök-helyettes.

Sötét játszmák az erdélyi magyaroknál

Az erdélyi magyarok az országos átlagnál kisebb arányban vettek részt a választáson, és elsősorban a nagyvárosokban sok magyar szavazott román pártokra. Ezt az erdélyi magyar politikai vezetők azért tartják veszélyesnek, mert véleményük szerint elképzelhető, hogy előrehozott választások lesznek Romániában, és veszélybe kerülhet a magyar képviselet a bukaresti parlamentben.

Meglepő módon szavazatok tízezrei érkeztek at EP választáson a romániai magyar pártra olyan megyékből, ahol egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevesen élnek magyarok. Hogy csoda történt, vagy csak egyszerűen szavazatot „vásárolt” az RMDSZ a régi szövetségesétől, a szociáldemokratáktól, az alighanem sosem fog kiderülni.

Káncz Csaba

Stefano Bottoni történész, a romániai magyar kisebbség szakértője tegnap a közösségi médiában arról értekezett ennek kapcsán, hogy „ez így körülbelül úgy festene, hogy több ezer román nemzetiségű szavazóbiztos kiállításával az RMDSz kb. 30-40 ezer "idegen" szavazattal turbózta fel magát, pont annyivel, amennyi az 5 százalékhoz kellett. Azt nyugodtan kizárhatjuk, hogy ezt a budapesti infrastruktúra és/vagy politikai támogatás nélkül tehették meg. Azaz: szintet lépett az intézményesített választási korrupció. Kellett pár tízezer szavazat, megvásárolták a PSD-től.”

Az RMDSZ mellett az elmúlt hetekben egyébként közel 100 milliárd forint közpénzt is felvonultatva kampányolt az Orbán-kormány is. A hazai kormánypárt és a Dragnea-féle politikai csoportok közötti, balkáni bűzzel átitatott szálakról ezeken a hasábokon már januárban értekeztünk.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Itt a bizonyíték, miért pesszimistább a PM az MNB-nél
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 10:41
Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán tette közzé, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) napokban létrehozott ú,j Heti Gazdasági Indexe (HGI) szerint a második negyedévben 9,9 százalékkal csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye az előző évhez képest.
Makro / Külgazdaság Trianon és pénzügyi összeomlások – ezért ő a legrosszabb amerikai elnök
Káncz Csaba | 2020. július 13. 10:36
Az első világháború utáni békerendszerekben és átláthatatlan FED megalapításában betöltött szerepe miatt Wilsont minden idők legrosszabb elnökének tartják. Ahogyan a prudens pénzpolitika mellett kardoskodó Mises Intézet leszögezi, a FED tevékenységét – a CIA-val ellentétben – nem vizsgálhatja egyetlen kongresszusi bizottság sem, mint ahogyan a mérlegeit sem auditálhatja semmilyen külső szereplő. Káncz Csaba jegyzete  
Makro / Külgazdaság Újabb rossz hír az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 09:44
Mármint akik négykerekűjét benzin hajtja meg, annak átlagára ugyanis bruttó 3 forinttal emelkedik július 15-étől. A gázolajé viszont ezúttal nem változik.
Makro / Külgazdaság Hajszállal, de Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztást
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 13. 09:29
A kormánypárt jelöltje mintegy 2,5 százalékponttal előzte meg az ellenzéki jelöltet.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: itt vannak a legfrissebb magyar adatok
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 09:13
Senki nem halt meg az elmúlt 24 órában Magyarországon koronavírusban, ellenben 13 új fertőzöttet találtak.
Makro / Külgazdaság Kivonulhat a Tesco Magyarországról
Privátbankár.hu | 2020. július 13. 08:09
Megint felvetődött, hogy kivonulhat a Tesco Magyarországról is. A brit áruházlánc vállalkozásait a Schwarz-csoport veheti át, jöhet a Kaufland és több Lidl lehet.
Makro / Külgazdaság Rendkívüli izgalmak a lengyel elnökválasztáson
MTI | 2020. július 13. 07:16
Nagyon szoros a lengyel elnökválasztás eredménye és rendkívül magas a részvétel: a legfrissebb felmérések a jelenlegi elnököt hozzák ki győztesnek, de a hivatalos eredményekre még várni kell.
Makro / Külgazdaság Itt az új nagykövet – rajta tartja szemét Berlin az Orbán-kormányon
Wéber Balázs | 2020. július 13. 06:07
Jól ismeri térségünket és kicsit magyarul is ért Németország új budapesti nagykövete, aki korábban Bécsben és Prágában is vezette a német képviseletet. Johannes Haindl Áder János államfőnek és Benkő Tibor honvédelmi miniszternek már bemutatkozott. Úgy tudjuk, napirenden vannak találkozók további miniszterekkel, államtitkárokkal. Berlin nagyon is figyeli, mi történik Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Putyin áldásával: magyar-szerb, két jóbarát
Káncz Csaba | 2020. július 12. 15:04
A Nyugat elszörnyedve figyeli, ahogyan ütemesen konvergálnak a hazai és a szerb közállapotok. Az utóbbi napok széleskörű tüntetései megkérdőjelezik a szerb állampárt legitimitását. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kiderült, miért lőtte le Irán az utasszállító repülőt januárban
MTI | 2020. július 12. 14:29
A katonai radar hibás kezelése, valamint több emberi mulasztás vezethetett az ukrán utasszállító gép lelövéséhez januárban - derül ki az iráni polgári repülési igazgatóság szombat este közzétett jelentéséből.
hírlevél