3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Románia nem éppen a kiterjedt autópálya-hálózatáról ismert, de az Erdélyt és Moldvát összekötő sztráda megépítése az egész közép- és kelet-európai régió úthálózatában hoz jelentős bővülést.

Öt év telt el azóta, hogy Klaus Iohannis, Románia államfője kihirdette a Moldvát Erdéllyel összekötő, a Székelyföld északi részét átszelő autópálya megépítéséről szóló törvényt. A jogszabály négy évet adott a sztráda megépítésére, ám a szakértők már akkor arra figyelmeztettek, hogy ez a határidő komolytalan, teljesíthetetlen. Azóta hét miniszter fordult meg a szállításügyi tárca élén, de a munkák még egyetlen szakaszon sem kezdődtek el. Időközben az átadási határidőt 2030-ra módosították - írja a "rendhagyó" sztrádatörténetről a Maszol kolozsvári magyar nyelvű hírportál. 

Annak ellenére, hogy még egyetlen kapavágást sem végeztek az A8-as sztrádán, vannak figyelemre méltó eredmények. A Leghin-Târgu Neamț szakasznak megvan a kivitelezője, a Marosvásárhely és Nyárádszereda közti részre kiírt tendernek is van nyertese, ám óvást nyújtottak be a közbeszerzés eredménye ellen.

Talán lesz előrelépés a romániai A8-as sztráda építésében. Forrás: Wikipedia
Talán lesz előrelépés a romániai A8-as sztráda építésében. Forrás: Wikipedia

Az A8-as legnehezebb szakasza a Nyárádszereda és Leghin közti hegyvidéki út. Ennek építési költségvetését jelenleg tárgyalja a bukaresti kormány. A beruházás becsült értéke 32 milliárd lej, azaz több mint hatmilliárd euró (2285 milliárd forint). A kiadás több mint 40 százalékát uniós forrásból szeretné finanszírozni a kormány. Az egyik román gazdaság portál, az economedia.ro értesülései szerint még idén kiírják a közbeszerzési eljárást ennek a 159 kilométeres sztrádaszakasznak a tervezésére és megépítésére.

A kétségtelen előrelépések ellenére a nagy, bonyolult projektnek már a kezdeti fázisában jelentős csúszások jelentkeztek. A Motca-Iași-Ungheni szakasznak még nincs környezetvédelmi engedélye és a megvalósíthatósági tanulmánya sem készült el. A tervező cég máris 19 hónapos késésben van. A Moldova Autópályát Akar Egyesület szerint ez a vállalat késést késésre halmoz, lassúsága átlagon felüli, amire nincs észszerű magyarázat. Az Erdélyt Moldovával összekötő autópálya megépítésének ötlete több mint 16 évvel ezelőtt, 2007 májusában merült fel először. Ezen az úton a régió távoli keleti része is könnyebben elérhetővé válna az autósok számára.

(A szóban forgó autópálya Erdéllyel kötné össze a Moldvát - más néven Moldovát -, amely az egykori fejedelemség területét jelöli, nem pedig Moldova országot. A két terület egyébként határos egymással.) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktornak is beszólhattak Brüsszelben
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 16:29
Az Európai Bizottság elnöke újrázna, Putyin barátaival szemben azonban zéró toleranciát hirdetett.
Makro / Külgazdaság Tényleg bevezettek szankciókat Navalnij halála miatt
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 15:56
Szankciókkal sújtotta szerdán a brit kormány annak az oroszországi börtöntelepnek a parancsnokságát, ahol Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus meghalt.
Makro / Külgazdaság Miért oktatja most Kína erkölcsi szempontból Amerikát?
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 15:08
Kína „erős csalódottságának” adott hangot az Egyesült Államok viselkedése miatt - a Biztonsági Tanácsban.
Makro / Külgazdaság Elégedettek Brüsszelben a szétosztott uniós pénzekkel
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 14:41
A finanszírozás pozitív hatásokat hozott.
Makro / Külgazdaság Kétéves mérleg: Putyin 500 milliárd dolláros sebet ütött az ukrán gazdaságon 
Mester Nándor | 2024. február 21. 14:18
Főleg az energetikai, a kereskedelmi, a mezőgazdasági és a közlekedési infrastruktúra sínylette meg az orosz inváziót. A lakosság a romba döntött lakóingatlanok és a közintézmények tízezrei miatt is szenved.
Makro / Külgazdaság Jött egy hátborzongató szám: ez is jelzi, mekkora a baj
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 13:30
Tragédia történik Szudánban.
Makro / Külgazdaság Nincs vétó: az Orbán-kormány megszavazza az Oroszország elleni 13. szankciócsomagot is
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 12:48
Magyarország számára már nem káros a csomag.
Makro / Külgazdaság Záporoznak az orosz kitüntetések a hadsereg sikere után
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 11:57
Avgyijivkát a hétvégén foglalták el az orosz csapatok.
Makro / Külgazdaság Gáza és Libanon után új célpontot találtak az izraeli rakéták
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 10:48
Több rakéta csapódott Damaszkusz Kafr Szúsza nevű, biztonsági őrizettel megerősített negyedébe szerdán, két ember meghalt - jelentette a szíriai állami média, Izraelt téve felelőssé a légicsapásokért.
Makro / Külgazdaság Kijev lemerevedett – háttérbe szorulnak a Nyugat szemében
Káncz Csaba | 2024. február 21. 09:31
Kijevet megdöbbentette, hogy a világ legnagyobb biztonságpolitikai konferenciájának éves jelentése még csak külön, Ukrajnának szentelt fejezetet sem tartalmaz. Az oroszok 53 százaléka már alig tudja megengedni magának a napi betevő megvásárlását. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG