<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

New York nem bír a több tízezer bevándorlóval, akiket most a republikánus kormányzók buszokkal szállítanak Randall szigetére, ám az ideiglenes tábor felállítása vészmegoldás.

A legtöbb politikus egyetért abban, hogy a sátorváros léte teljességgel elfogadhatatlan. De akkor hogyan és hova?  A Randall-sziget valójában egy kis földsáv a Manhattanhez tartozó East River közepén. A partról rálátni az Empire State Buildingre.

Több ezer ember, több száz segítő

Először egy sátortábort emeltek Bronx egyik strandján, ahol a lakók az építkezés leállítása mellett tüntettek. Az építményt időközben elöntötte a víz, ezért Manhattan szélére kellett áthelyezni. A rendkívüli állapot miatt rövid időn belül felépült a sátortábor a Randall-szigeten.

Most a szigeten ötszáz ágy sorakozik, a hatalmas ideiglenes építményben, olyan szorosan, hogy elég kinyújtani a karodat, és megérintheted a melletted fekvő személyt.

A mellette lévő helyiségben egy étkező működik, ahol a bevándorlókat napi háromszori étkezéssel látják el. A következő sátor a szabadidő sarok, kanapékkal, ping-pong asztalokkal, televíziókkal. Rendelkezésre állnak mosógépek, fürdőkabinok egyszerű zuhanyzóval és WC-vel.

A bekerített területen száz katona segít a központ működtetésében. Legalább ennyi a segítő önkéntesek száma, akik utolsó eligazítást kapnak, mielőtt több száz új emigráns érkezne a sátortáborba. A hatalmas komplexumot kerítéssel és védőburkolattal kerítették el.

- Egy évszázada nem láttunk ilyet – mondja Manuel Castro, a polgármester migrációs ügyekkel foglalkozó tanácsadója – de mindent megteszünk, hogy gondoskodjunk az ide érkezőkről.

Járókelők New Yorkban 2021. augusztus 12-én. Fotó: EPA/JASON SZENES
Járókelők New Yorkban 2021. augusztus 12-én. Fotó: EPA/JASON SZENES

Eszközök egy politikai játszmában

A bevándorlók valójában eszközök az USA két nagy pártjának küzdelmében, Greg Abbott texasi republikánus kormányzó tavaly tavasz óta több ezer migránssal teli buszrakományt indított el  - bosszúból és politikai haszonszerzés céljából – kétnapos buszos kirándulásra, a demokraták által irányított városokba.

Abbott úgy véli, a liberális vezetők képmutatók, mivel a városok dicsérik magukat humanitárius meggyőződésükért, ugyanakkor a déli határ menti államokra súlyos gazdasági teher hárul, mivel a menedékkérők többsége Mexikón keresztül Texasba tart.

Texasi kormányzója a metropolis polgármesteréhez fordult, a New York Postban megjelent nyilatkozatéban. Mint kifejtette, Adams polgármester szereti vállon veregetni magát, amiért tárt karokkal és menedékkel fogadja a bevándorlókat, de ez apróság ahhoz képest, amivel a határ menti városok mindennap küzdenek."

Közben a menekültek buszokra szállnak a New York-i Port Authority buszpályaudvaron, kisgyermekes  családok érkeznek, akiknek semmijük nincs, mint a testükön lévő ruha. Ugyanez történik Washington DC-ben, ahol a buszokat néha demonstratívan Kamala Harris alelnök háza előtt parkoltatják.

Florida republikánus kormányzója, Ron Desantis emigránsokkal teli repülőgépeket küldött az amerikai elnökök exkluzív nyaralóhelyére, Martha's Vineyard-ba, ahol Barack Obama volt elnök nyári rezidenciája.

Desantis azt tervezi, hogy továbbra is bevándorlókat utaztat a demokraták vezette városokba, hogy rávilágítson Biden menekültpolitikájára, amely szerinte kudarcot vallott.

Jön a tél, hideg lesz a sátrakban

Csak az elmúlt néhány hónapban több mint 19 000 menedékkérő érkezett New Yorkba, túlnyomó többségükben Dél-Amerikából érkezik, legutóbb Venezuelából. Eric Adams New York-i polgármester rendkívüli állapotot hirdetett a menekülthullám miatt. Azzal érvel, hogy a város hiába segít, de beleragadtak a republikánus politikusok által szándékosan előidézett súlyosbodó válságba. és több segítséget kér a Biden-adminisztrációtól. Ami a sátrakat illeti, heves bírálatok érték a felállítókat a helyi civil aktivisták és politikusok részéről, akik "embertelennek" nevezik a tábort. Főleg, hogy rövidesen jön a tél.

Zohran Mamdani (31), a New York-i szenátus szociáldemokrata politikusa dühös, amiért a polgármester felépítette a menekülttábort.

- Ez a sátorváros teljesen elfogadhatatlan. Nem különbözik a azoktól az ideiglenes emigránsok részére felhúzott sátorvárosoktól, amelyekért Texast és Arizonát szidjuk. A világ egyik leggazdagabb városában erre nincs mentség. 

Eric Adams polgármester az elégedetlen helyi politikusok kritikáira azzal válaszolt, hogy ki kell állniuk saját, konstruktív ötleteikkel.

Emberi körülményeket kérnek

New York egyedülálló város az Egyesült Államokban, ugyanis a helyi törvények szerint menedéket kell nyújtania mindenkinek, akinek szüksége van rá. Az új emigránshullámmal ez komoly kihívás lett, mert a szándék gyakorlati megvalósulása új szintre lépett.

Mamdani szerint több tucat nagy beltéri helyszín van New Yorkban, mint például a Javits Center (ez egy nagy kongresszusi terem), amelyek könnyen átalakíthatók ahhoz, hogy tiszta ágyakat, a magánélethez való jogot, és elfogadható menedéket nyújtsanak ezeknek az embereknek.

Makro / Külgazdaság Ukrajna vagy Oroszország bírja tovább a vérontást? Klasszis Podcast
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 19:03
Az orosz-ukrán háború óriási emberi és anyagi veszteségeket követel mindkét oldalon. Míg azonban Oroszország tartalékai óriásiak, Ukrajna könnyebben kimerülhet, a hatalmas nemzetközi támogatás ellenére is. Az e heti Klasszis Podcastben munkatársaink, Litván Dániel, Mester Nándor és Wéber Balázs járták körbe az orosz-ukrán háború aktuális gazdasági, katonai és politikai kérdéseit, érintve a média felelősségét is. 
Makro / Külgazdaság Nem tudják megállítani az oroszokat Bahmutnál, bezárulhat a gyűrű a város körül
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 17:39
Mindent elpusztít az orosz tüzérség, az ukránoknak nincs elég lövege és lőszere válaszolni. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Nagyot bukott Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 16:43
Nem hivatalos adatok szerint magabiztosan nyert Petr Pavel a cseh elnökválasztás második fordulójában.
Makro / Külgazdaság Orosz sugallatra ugraszthatták egymásnak Svédországot és Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 15:42
Moszkvába vezetnek a szálak a Svédország NATO-csatlakozását is veszélybe sodró Koránégetés ügyében.
Makro / Külgazdaság Ursula von der Leyen megint kemény nyilatkozatot tett
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 14:08
Nincs visszatérés az orosz energiahordozókhoz az Európai Bizottság elnöke szerint.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály 4 százalék feletti növekedésre számít idén
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 13:22
A GDP-bővülést az ipar, az építőipar és a beruházások erősödő teljesítménye is húzhatja a pénzügyminiszter szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb lövöldözés Izraelben, 13 éves palesztint támadót lőttek le a biztonsági erők
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 12:36
A tegnap esti véres merénylet után újra dörögtek a fegyverek Jeruzsálemben.
Makro / Külgazdaság Putyin kénytelen mobil krematóriumokat használni
Mester Nándor | 2023. január 28. 11:46
Furcsaságok és különlegességek a háborúban.
Makro / Külgazdaság "A halál nagykövetei" - újabb nemzetközi szervezetbe szálltak bele keményen az ukránok
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 11:29
Ukrajna kampányt indított, hogy ne indulhassanak orosz sportolók a 2024-es olimpián.
Makro / Külgazdaság Fél szemmel Orbán Viktor is ezeket a híreket figyeli, van miért izgulnia
Privátbankár.hu | 2023. január 28. 10:31
Nagyon magas lehet a részvétel a csehországi elnökválasztás második fordulójában, a magyar kormányfőnek sem mindegy, hogy ki nyer.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG