<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A NewsGuard, egy New York-i székhelyű, az online félretájékoztatást tanulmányozó és nyomon követő cég 250 olyan weboldalt azonosított, amelyek aktívan terjesztik a háborúról szóló orosz dezinformációkat. Az elmúlt hónapokban több tucat új oldallal bővült a lista.

Úgy tűnik, hogy ezek mind részei annak az összehangolt erőfeszítésnek, amelyek megkerülik az Európai Unió azon erőfeszítéseit, hogy megakadályozzák az orosz propagandát és a háborúval kapcsolatos félretájékoztatást.

Az ominózus oldalakon található állítások között szerepel az is, hogy Ukrajna hadserege halálos orosz támadásokat hajtott végre, hogy globális támogatáshoz jusson, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilvános megjelenéseit csak színleli, vagy hogy ukrán menekültek követnek el bűncselekményeket Németországban és Lengyelországban - tudósít a The Guardian.

Dübörög az álhír-gyártás. Fotó: Depositphtoos
Dübörög az álhír-gyártás. Fotó: Depositphtoos

Egyes oldalak független agytrösztként vagy hírügynökségként jelennek meg. Körülbelül a fele angol nyelvű, míg mások francia, német vagy olasz nyelvűek. Sokukat jóval a háború előtt hozták létre, és nyilvánvalóan nem kötődtek az orosz kormányhoz.

„Úgy tűnik, hogy internetes alvóhelyeket létesítettek” – mondja Gordon Crovitz, a NewsGuard társ-vezérigazgatója. 

Az úgynevezett "sleeper-webhelyek" a félretájékoztatási kampányhoz létrehozott webhelyek, amelyek egy ideig szunnyadnak, majd lassan közösséget építenek fel ártalmatlan vagy nem kapcsolódó bejegyzésekkel, majd egy meghatározott időpontban propagandára vagy dezinformációra váltanak át.

Míg a NewsGuard elemzése megállapította, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos félretájékoztatás nagy része Oroszországból származik, azért talált eseteket ukrán-barát irányzatú hamis állításokra is.

A YouTube, a TikTok és a Meta, amely a Facebookot és az Instagramot birtokolja, mind vállalták, hogy eltávolítják az RT-t és a Sputnikot az Európai Unión belüli platformjaikról. De az Associated Press jelentése szerint a kutatók rájöttek, hogy bizonyos esetekben Oroszországnak csak annyit kellett tennie, hogy kikerülje a tilalmat, és ugyanazt a tartalmat egy másik fiókból közzétegye.

Makro / Külgazdaság Suppan Gergely: az ipari termelés a tavalyi év elejétől határozott lendületet vett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 10:14
A Központi Statisztikai Hivatal ipari termelésre vonatkozó adatait elemzi a Magyar Bankholding szakértője.
Makro / Külgazdaság A földrengés dzsihadistákat szabadított ki a szíriai börtönökből
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 09:02
Az Iszlám Állam több, fogságban levő tagja kihasználta, hogy a katasztrófa a börtönüket is megrongálta.
Makro / Külgazdaság Nagyot ugrott az ipari termelés egy év alatt
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 08:30
Tavaly decemberben a nyers adatok szerint 2, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint viszont 5,7 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint 2021 utolsó hónapjában. Éves szinten 5,8 százalék volt a növekedés.
Makro / Külgazdaság A jegybank is rábólintott az Alteo felvásárlására
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:19
A Mol a Főnix és a Riverland magántőkealapokkal többségi befolyást szerez a cégben.
Makro / Külgazdaság Újabb rengés rázta meg Törökországot
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:07
Kedd reggel újabb, 5,6-es erősségű földmozgást észleltek. Törökországban és Szíriában átlépte a négyezret a hétfői földrengés halálos áldozatainak száma; Törökországban a katasztrófavédelem (AFAD) 2921 halottról számolt be, Szíriában pedig legkevesebb 1444 ember vesztette életét.
Makro / Külgazdaság Az oroszok egy év alatt olaj- és gázbevételeik csaknem felét bukták el
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 06:42
Zelenszkij csütörtökön az uniós vezetőkkel találkozik. Ezek történtek kedd hajnalban az orosz–ukrán háborúban.
Makro / Külgazdaság Hiába a háború, nagyon kitömtük pénzzel Putyint
Wéber Balázs | 2023. február 7. 05:32
Az uniós import értéke Oroszországból a másfélszeresére, a magyar importé pedig a háromszorosára nőtt az ukrajnai háború első kilenc hónapjában, tehát az EU és Magyarország is jóval több pénzt utalt Oroszországnak az invázió után, mint előtt. Ennek oka nagyrészt az energiafüggőség és az energiaárak megugrása. Míg azonban számos uniós ország már jelentősen csökkentette orosz kitettségét az elmúlt egy évben, addig a magyar kormány nem tett érdemi lépést ebbe az irányba.
Makro / Külgazdaság Vészjósló figyelmeztetés: egyre nagyobb az esély, hogy háborúba sodródhat a világ Ukrajna lerohanása miatt?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 20:04
Az orosz-ukrán háború 348. napja volt a hétfői – ezek a legfontosabb napi események.
Makro / Külgazdaság Újabb ukrán katonákat képeznek ki a britek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 19:42
Brit gyártmányú lövegek üzemeltetését tanulják majd.
Makro / Külgazdaság Lesz miről beszélnie Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:55
Az amerikai elnök kedden értékeli az Egyesült Államok helyzetét hagyományos beszédében a Kongresszus előtt.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG