BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2020. május 21. 12:35

Vagyis, ha a GDP az idén 7,1 százalékkal, jövőre pedig 2,9 százalékkal esne vissza - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma ismertetett legfrissebb pénzügyi stabilitási jelentéséből.

Az MNB két feltételezett verzió megvalósulásának bankokra gyakorolt hatását elemezte.

1. A 2020-as GDP 3,8, a 2021-es 0,1 százalékkal csökken

Ez esetben:

- a hazai export iránti kereslet visszafogottabban alakul,

- a beruházási aktivitás mérséklődik,

- a termelőkapacitások sérülnek,

- a lakossági fogyasztás csokken.

Következmény: a kibocsátás átmenetileg visszaesik, a bankok azonban nem szorulnak tőkepótlásra. 

2. A 2020-as GDP 7,1, a 2021-es 2,9 százalékkal csökken

Ez esetben:

- a termelőkapacitások jelentősebben sérülnek,

- a fogyasztás, az export és a beruházási aktivitás tovább csökken.

Következmény: a bankok kétharmada veszteséges lehet, a tizedük együttesen 106 milliárd forint pótlólagos tőke bevonására kényszerül.

Alapvetően stabilnak látják a hazai bankrendszert Alapvetően stabilnak látják a hazai bankrendszert

Már ezt szem előtt tartva tette lehetővé néhány napja a kormány, hogy a koronavírus-járvány miatt a tőkekövetelményeket teljesíteni nem tudó hitelintézetek összességében 150 milliárd forint értékben bocsáthassanak ki kötvényeket, amelyeket az állam jegyez le. 

A banki veszteségeket az válthatja ki, ha a válság hatására az adósok nem lesznek képesek törleszteni a hiteleiket. E tekintetben az MNB a vállalati szektorban a 615 szakágazatból 104-et minősített sérülékenynek, míg a háztartásoknál 485 foglalkozásból 166-ot. 

A vállalatoknál a leginkább sérülékeny állomány 700-800 milliárd forintra tehető, ez a teljes állomány egyharmada. E 700-800 milliárd mintegy felét minősíti a jegybank kiemelten kockázatosnak az eladósodottságuk és a likviditásuk alapján. Érdekes, hogy nem is feltétlenül a bankhitelek miatt, hiszen azok értékét az egyéb kötelezettségeik több ágazatban is jelentősen meghaladhatják, ami felszámolási és csődeljárásokhoz vezethet.

A magánszemélyek között is egyharmados a leginkább sérülékeny hiteladósok aránya, akik alapvetően a feldolgozóiparban, a turizmus-vendéglátásban és az építőiparban dolgoznak.

Kockázatot jelent az ingatlanok áresése is, az ugyanis a bankhitelek mögötti ingatlanfedezeteket leértékeli. E tekintetben még az áprilisban országos átlagban 3,4, Budapesten 2,7 százalékos csökkenés nem tekinthető vészesnek, de 30 százalékos olcsóbbodásnál már a lakáshitelek 16 százalékánál nem lenne a hitel száz százalékban fedezve.

A legrosszabbra felkészülve a bankok már szigorítják a hitelezési feltételeiket. Azt, hogy ezt a vállalatokkal szemben meglépik a második és harmadik negyedévben, a hitelintézetek már több mint 80 százaléka jelezte az MNB felé, míg a lakossággal szemben több mint a felük ezt az első negyedévben már meg is tette. A jegybank felméréséből az is kiderült, hogy a 2020-ban hitelből beruházást tervezők kétharmada halaszt, vagy karcsúbb verziót valósít meg. A válaszadók 40 százaléka negyedéven belül tervez hitelt felvenni a bérek átmeneti finanszírozására. 

Az MNB felmérése megerősítette azt a már korábban napvilágott látott következményt, miszerint a koronavírus-járvány hatására a legjobban, 65 százalékkal a személyi kölcsönök folyósítása esett vissza. A babaváró hitelek szerződéskötéseinek száma is csökkent, ám májusban már ismét emelkedett. 

Ami a kilátásokat illeti, a jegybank arra számít, hogy még így is a vállalati hitelállomány 6-10, a háztartási pedig 5-8 százalékkal növekedhet, köszönhetően az állami programoknak - a vállalatoknál  mindenekelőtt az NHP Hajrának, míg a lakosságnál a csoknak és a babaváró hitelnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Az idei júliusi inflációval emelik az egészségügyi szolgáltatási járulékot jövőre
Baka F. Zoltán | 2020. június 3. 07:30
Valamint háromról hat hónapra nő a TAJ-szám érvényessége - derül ki a jövő évi büdzsét megalapozó törvényjavaslatból.
Makro / Külgazdaság A koronavírus lenyomta a gázárakat, de csak a tárolók dagadnak
MTI | 2020. június 3. 06:25
A járvány okozta leállás miatt Európa is korlátozottan használt csak a gázból, túlkínálat alakult ki.
Makro / Külgazdaság Új esélyt kínálhat a koronavírus a magyar gazdaságnak
Király Béla | 2020. június 3. 06:08
A magyar és a régiós gazdaságok számára is létkérdés, hogy Németország minél előbb talpra álljon. Az ottani nehézségek, elsősorban az autóipar leállása már tükröződik többek között a munkaerőpiaci folyamatokban. A válság ugyanakkor a szakértők szerint nem csak negatívumokkal járhat.
Makro / Külgazdaság Védekezünk a járvány ellen: 2 milliárd forintot kap az atlétikai stadion
Baka F. Zoltán | 2020. június 3. 05:55
Tegnap este 161,3 milliárd forintot csoportosítottak át a költségvetésben.
Makro / Külgazdaság Ennyi kamatot kell fizetünk a zöldkötvényért
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 2. 21:22
Ahogy arról az este folyamán beszámoltunk, Magyarország 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki kedden úgynevezett zöldkötvényt. Az Államadósság Kezelő Központ közzétette a kibocsátás pénzügyi tudnivalóit.
Makro / Külgazdaság 1,5 milliárd euró érkezik Magyarországra zöld projektekre
Király Béla | 2020. június 2. 19:31
Jó ideje a levegőben lógott az első magyar zöldkötvények kibocsátása, a koronavírus járvány miatt viszont a tavasz elejére tervezett kibocsátás elcsúszott. Kedden este ugyanakkor Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy 1,5 milliárd euró értékben bocsátott ki Magyarország ilyen értékpapírt.
Makro / Külgazdaság Magához tért a koronavírus-sokkból Spanyolország
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 16:46
A foglalkoztatottak száma emelkedik, 100 üzletből 85 már újranyitott. Jövő héten újraindul a focibajnokság, hamarosan pedig mehetnek a turisták is.
Makro / Külgazdaság Milliárdos veszteséget tüntet el a Magyar Posta állami támogatásból
Vég Márton | 2020. június 2. 14:34
Ha csak a valódi tevékenységét nézzük a Magyar Postának, akkor hiába volt 2019-ben két választás is, mégis veszteséges az állami társaság, pedig közel ezer embert elküldtek. Az állam közel 5 milliárd forintos támogatásának hála, a beszámolóban végül mindig sikerül nyereséget kimutatni.
Makro / Külgazdaság A veszélyhelyzet megszűnése után is lehet beutazási korlátozás
Privátbankár.hu | 2020. június 2. 12:23
Utólagos influenzamintákból készített elemzés a bizonyíték arra, hogy nem került be előbb Magyarországra a vírus, mint március. Bevetési egységeket vezényelnek majd ki az idősotthonokba, ha a járvány miatt szükséges lesz - derült ki a mai sajtótájékoztatón. 
Makro / Külgazdaság 11 százaléknyit zsugorodhat idén a francia GDP a koronavírus miatt
MTI | 2020. június 2. 10:30
Franciaországban március 17-étől május 11-éig gyakorlatilag bezárt az összes gyár.
Friss
hírlevél