TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Vagyis, ha a GDP az idén 7,1 százalékkal, jövőre pedig 2,9 százalékkal esne vissza - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma ismertetett legfrissebb pénzügyi stabilitási jelentéséből.

Az MNB két feltételezett verzió megvalósulásának bankokra gyakorolt hatását elemezte.

1. A 2020-as GDP 3,8, a 2021-es 0,1 százalékkal csökken

Ez esetben:

- a hazai export iránti kereslet visszafogottabban alakul,

- a beruházási aktivitás mérséklődik,

- a termelőkapacitások sérülnek,

- a lakossági fogyasztás csokken.

Következmény: a kibocsátás átmenetileg visszaesik, a bankok azonban nem szorulnak tőkepótlásra. 

2. A 2020-as GDP 7,1, a 2021-es 2,9 százalékkal csökken

Ez esetben:

- a termelőkapacitások jelentősebben sérülnek,

- a fogyasztás, az export és a beruházási aktivitás tovább csökken.

Következmény: a bankok kétharmada veszteséges lehet, a tizedük együttesen 106 milliárd forint pótlólagos tőke bevonására kényszerül.

Alapvetően stabilnak látják a hazai bankrendszert Alapvetően stabilnak látják a hazai bankrendszert

Már ezt szem előtt tartva tette lehetővé néhány napja a kormány, hogy a koronavírus-járvány miatt a tőkekövetelményeket teljesíteni nem tudó hitelintézetek összességében 150 milliárd forint értékben bocsáthassanak ki kötvényeket, amelyeket az állam jegyez le. 

A banki veszteségeket az válthatja ki, ha a válság hatására az adósok nem lesznek képesek törleszteni a hiteleiket. E tekintetben az MNB a vállalati szektorban a 615 szakágazatból 104-et minősített sérülékenynek, míg a háztartásoknál 485 foglalkozásból 166-ot. 

A vállalatoknál a leginkább sérülékeny állomány 700-800 milliárd forintra tehető, ez a teljes állomány egyharmada. E 700-800 milliárd mintegy felét minősíti a jegybank kiemelten kockázatosnak az eladósodottságuk és a likviditásuk alapján. Érdekes, hogy nem is feltétlenül a bankhitelek miatt, hiszen azok értékét az egyéb kötelezettségeik több ágazatban is jelentősen meghaladhatják, ami felszámolási és csődeljárásokhoz vezethet.

A magánszemélyek között is egyharmados a leginkább sérülékeny hiteladósok aránya, akik alapvetően a feldolgozóiparban, a turizmus-vendéglátásban és az építőiparban dolgoznak.

Kockázatot jelent az ingatlanok áresése is, az ugyanis a bankhitelek mögötti ingatlanfedezeteket leértékeli. E tekintetben még az áprilisban országos átlagban 3,4, Budapesten 2,7 százalékos csökkenés nem tekinthető vészesnek, de 30 százalékos olcsóbbodásnál már a lakáshitelek 16 százalékánál nem lenne a hitel száz százalékban fedezve.

A legrosszabbra felkészülve a bankok már szigorítják a hitelezési feltételeiket. Azt, hogy ezt a vállalatokkal szemben meglépik a második és harmadik negyedévben, a hitelintézetek már több mint 80 százaléka jelezte az MNB felé, míg a lakossággal szemben több mint a felük ezt az első negyedévben már meg is tette. A jegybank felméréséből az is kiderült, hogy a 2020-ban hitelből beruházást tervezők kétharmada halaszt, vagy karcsúbb verziót valósít meg. A válaszadók 40 százaléka negyedéven belül tervez hitelt felvenni a bérek átmeneti finanszírozására. 

Az MNB felmérése megerősítette azt a már korábban napvilágott látott következményt, miszerint a koronavírus-járvány hatására a legjobban, 65 százalékkal a személyi kölcsönök folyósítása esett vissza. A babaváró hitelek szerződéskötéseinek száma is csökkent, ám májusban már ismét emelkedett. 

Ami a kilátásokat illeti, a jegybank arra számít, hogy még így is a vállalati hitelállomány 6-10, a háztartási pedig 5-8 százalékkal növekedhet, köszönhetően az állami programoknak - a vállalatoknál  mindenekelőtt az NHP Hajrának, míg a lakosságnál a csoknak és a babaváró hitelnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már a first lady is arra kéri Donald Trumpot: ismerje el a vereségét
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 18:07
Miközben Donald Trump ma is elcsalt választásról posztolgat a Twitteren, már közvetlen környezetében is egyre többen javasolják neki: ismerje el a vereséget. 
Makro / Külgazdaság PDSZ: a szülők ne vigyék iskolába, óvodába a gyerekeket!
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 17:47
Erősödik a társadalmi nyomás a kormányon: a Pedagógusok Demokratikus Szervezete vasárnapi közleményében arra kéri a szülőket, hogy ne küldjék óvodába, iskolába a gyermekeket.
Makro / Külgazdaság Tényleg vissza kell fizetni négy hónapnyi katát? Itt a NAV válasza
Baka F. Zoltán | 2020. november 8. 15:34
Felröppent a hír, hogy ha nincs számla, nem jár a támogatás a járványhelyzetben. Az adóhivatal válasza árnyalja a képet.
Makro / Külgazdaság Végül ez is eljött: Orbán Viktor gratulált Joe Bidennek
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:28
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt.
Makro / Külgazdaság Lecsap a rendőrség a maszktagadókra - 13 helyet már bezártak
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 11:11
A vasárnap délelőtt közzétett friss koronavírus-statisztikákból nem csak az derült ki, hogy csúcsot döntött az aktív fertőzöttek napi emelkedésének száma: a rendőrségi intézkedéseket is összegezte az operatív törzs tájékoztatása. 13 helyet már bezártak, egy nap alatt 243 maszktagadót csíptek el.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor levelet írt: arra készül, hogy megvétózza az EU költségvetését
MTI | 2020. november 8. 10:41
A mandiner.hu információi szerint a magyar miniszterelnök kész megvétózni az európai uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. Orbán Viktor miniszterelnök erről levelet is írt az EU német soros elnökségének a portál szerint.
Makro / Külgazdaság Biden elárulta, mi lesz az első dolga megválasztott elnökként
MTI | 2020. november 8. 10:14
Kétpárti együttműködést szorgalmazott és a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozta Joe Biden szombat éjjel a Delaware államban lévő Wilmingtonban mondott beszédében, első feladataként pedig a járvány elleni küzdelmet jelölte meg.
Makro / Külgazdaság A hatezret közelíti a kórházban ápolt koronások száma - nagy ugrás az aktív fertőzötteknél
Privátbankár.hu | 2020. november 8. 09:50
Eddig még sosem nőtt egy nap alatt ekkorát az aktív fertőzöttek száma. Több mint 400-an vannak lélegeztetőgépen, közelíti a 6 ezret a kórházban ápoltak száma.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a gratulációk Bidenhez - máris látszik, hogy nagyon nehéz idők jönnek az amerikai-magyar kapcsolatokban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. november 8. 08:49
 A világ vezető politikusai gratuláltak a hétvégén Joe Biden demokrata párti elnökjelöltnek és Kamala Harris alelnökjelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikerükhöz. Aki a republikánus jelöltnek szurkolt, előbb-utóbb az is gratulál a megválasztott elnöknek - Szlovéniában tagadják már csak Trump vereségét. Frissítés: vasárnap késő délelőtt Orbán Viktor is feliratkozott a gratulálók listájára.
Makro / Külgazdaság Joe Biden és Izrael – megjött az első mélyütés
Káncz Csaba | 2020. november 8. 06:04
Joe Biden egy „életképes” palesztin állam megteremtését tűzte ki célul és terveiben kimondottan ellenez bármifajta „egyoldalú cselekvést”.  Izrael az amerikai elnökválasztás napján ledózerolt egy palesztin települést Ciszjordániában.  Káncz Csaba jegyzete
Friss
hírlevél