<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A KSH megjelentette a tavalyi évre vonatkozó jövedelmi adatokat, melyekből önmagában viszonylag kevés látszik, de a decemberi adatok már izgalmasabbak. Vajon ezek alapján hogyan alakulhatnak a jövedelmek idén, és mennyit csökkenhet a fejlett EU-tagállamokhoz képesti lemaradásunk?

Az adatok között első helyen a 2016-os teljes éves bruttó átlagkereset, szerepel, ami 263 200 forint lett. Ez ugyan 6 százalékos növekedés az előző évhez viszonyítva, de szerencsére a jelenlegi tényleges helyzethez képest ez már elavult adat. A decemberi adat már 288 800 forint lett, aminek egy részét ugyan év végi, szezonális hatások adják, de ugyanakkor a növekedési ütem fel is gyorsult a tavalyi második félévben, köszönhetően a munkaerő-hiánynak, az idei januári adatban pedig már a magas idei minimálbér-emelés is érződni fog.

Közmunka nélkül

Ami még megemlítendő az adattal kapcsoltban: az a közmunkásokat is tartalmazza, a reálisabb számot (a tényleges munkaerőpiacon elérhető jövedelmet) nélkülük, és ezt közzé is tette a KSH: az év egészére bruttó 278 100 forint. A decemberi adatot ugyan nem közölték, de ha arányosan számoljuk, az nagyjából 305 000 forint lehet. Ez azt jelenti, hogy a tényleges munkaerőpiacon elérhető átlagos bruttó jövedelem végre gyakorlatilag elérte az 1000 eurót. A várható januári adat vélhetően már meg is fogja haladni azt.

Mi kerül a zsebbe?

Nézzük, hogy néz ki mindez a tényleges jövedelmek, vagyis a nettó bérek tekintetében. Az egész éves adat 175 ezer forint, a közmunka nélkül 185 ezer, a családi kedvezményt is figyelembe véve becsült adatok vannak: 182, illetve 193 ezer forint. A decemberi adatok: 191 ezer forint, családi kedvezménnyel 198 ezer, közmunka nélkül 203 ezer, közmunka nélkül és a családi kedvezményt figyelembe véve 210 ezer forint.

Tekintsük ezt az utóbbi számot mérvadónak, és nézzük meg, hogy állunk euróban, hogy összehasonlítást végezhessünk. A 210 ezer forintot tekintsük 700 eurónak (ha a várható januári adattal számolunk, már biztosan fölötte lesz). Ez az utolsó 1-2 évben már euróban is komoly növekedés, hisz ezzel elértük az átlagos német szint harmadát.

Felzárkózás

Ez persze még mindig kevésnek tűnik és sok szakmában külföldi munkára ösztönöz, de az adat nemrég még négyszeres volt, ráadásul a magyar keresetek növekedési üteme idén és jövőre szinte biztosan magas marad, és jó esetben az azt követő években is folytatódik a bérfelzárkózás, ha lassabb ütemben is.

Az erős munkaerő-elszívó hatás valószínűleg akkor csökkenne le, ha a hazai nettó keresetek elérnék a célországok hasonló adatának felét. Ha maradunk a német adatoknál, akkor ez 1000 eurót jelentene, vagyis 310 ezer forintot mai árfolyamon. Ez a vélelmezhető januári adatokhoz képest már valamivel kevesebb, mint 50 százalék növekedés lenne, ami elsőre soknak tűnik, de a béremelkedések jelenlegi üteme mellett nem irreális 5-6 éves távon.

Régiók, szakmák

Természetesen szakmák és földrajzi régiók szerint jelentős eltérések vannak: a nyugati országrészben Ausztria közelsége miatt jóval magasabbak a bérek, mint a keleti országrészben, és a fővárosban is sokkal jobb a helyzet, mint az ország legtöbb részén. Az alacsonyabb jövedelmi kategóriákba tartozó szakmákban nagyobb a növekedés, részben a minimálbér jelentős emelése miatt, részben azért, mert ezek iránt óriási kereslet van a fejlett országokban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Már részletesebb győzelmi adatokat is közölt Putyin pártja
MTI | 2021. szeptember 20. 10:40
A szavazatok 80 százalékos összesítése után jött a frissítés, meglepő fordulat nincs.
Makro / Külgazdaság Most a gázolaj drágul soha nem látott szintre
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:51
Szerdától literenként átlagban bruttó 7 forinttal drágul a dízelüzemű autókba való üzemanyag, ezzel szemben a benzin 2 forinttal lesz olcsóbb. Aminek eredményeként a két fajta átlagára pontosan ugyanannyi lesz.
Makro / Külgazdaság Lassabban jutunk el a járvány csúcsára, mint tavaly
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 20. 09:27
Bár emelkednek az esetszámok, de nincs akkora ugrás az adatokban napról napra, mint egy éve.
Makro / Külgazdaság Nem sikerült megingatni Putyin hatalmát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 20. 08:06
Megmarad az alkotmányozó többség, de voltak furcsa esetek a választás során.
Makro / Külgazdaság A Covidban már annyian haltak meg a világban, mint Magyarország lakosságának fele
MTI | 2021. szeptember 20. 07:16
Ha pedig a fertőzötteket nézzük, a világ ötödik legnépesebb országában élőkhöz fogható csak a nagyságrend.
Makro / Külgazdaság Vége a rohamnak, megint jön a drágulás a lakásbérleteknél
Mester Nándor | 2021. szeptember 20. 06:16
Lassan lecseng az idei lakásbérleti csúcsidőszak. Vidéken folyamatos drágulást, Pesten stagnálást és helyenként kis csökkenést hozott. Az áremelkedés azonban elkerülhetetlen, mert a kínálat nem nő olyan ütemben, ahogy sokan szeretnék, miközben a kereslet gyorsabban épül vissza.
Makro / Külgazdaság Jön az utolsó lehetőség, hogy még idén felminősítsék Magyarországot
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 19. 17:38
A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő - tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással tartják nyilván a magyar szuverén osztályzatot, valamelyest gyengébb szinten, mint a többiek.
Makro / Külgazdaság Alapjaiban rázza meg a nyugati szövetséget az amerikai-angol-ausztrál biztonsági egyezmény
Káncz Csaba | 2021. szeptember 19. 16:12
A The Times értesülései szerint az Egyesült Királyságban csak 10 ember tudott a titkos tárgyalásokról, amelyek március óta tartottak. Górcső alá vesszük az egyezmény amerikai és európai geopolitikai kihatásait. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Brüsszelben megtárgyalják, mit kezdjenek a magyar szputnyikosokkal és sinopharmosokkal
MTI | 2021. szeptember 19. 12:18
Az MSZP szerint megoldás születhet a keleti vakcinákkal beoltott magyar állampolgárok uniós Covid-igazolványának ügyére, miután az egyik illetékes uniós testület napirendjére tűzi annak tárgyalását - mondta a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője vasárnap, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság Feszültség az amerikai országok között: van, akinek elege van az USA-ból
MTI | 2021. szeptember 19. 11:12
A latin-amerikai és karibi országoknak az Európai Unióhoz hasonló szervezetet kellene létrehozniuk - jelentette ki a latin-amerikai országok többségét tömörítő térségi szervezet (CELAC) szombati csúcstalálkozóján a házigazda Mexikó elnöke, Andrés Manuel López Obrador.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos