<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Trócsányit pillanatok alatt levadásszák az EP-ben, miközben a magyar miniszterelnök európai harcostársai vagy megbuknak, vagy hátat fordítanak. Mi maradt az Orbán által hőn várt „lázadás évéből”? Káncz Csaba jegyzete.
(Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

A magyar miniszterelnök még egy 2016 decemberében adott interjújában fejtette ki meggyőződését, hogy „2017 a lázadás éve lesz”. Az elitellenes hangulatot éltetve Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy „az Európai Egyesült Államok hívei most éppen lopakodva csorbítják az egyes nemzetek szuverenitását”. Orbán arra számított, hogy a Brexittel és Trump győzelmével fémjelzett „lázadás” európai paradigmaváltáshoz vezet.

Azóta viszont kiderült, hogy 2017 mégsem söpörte el tornádóként a „leszerepelt nyugati elitet”. A 2019 májusi EP-választásokon pedig kiderült, hogy hiába estek vissza a tradicionális pártok, a liberálisok és a Zöldek előretörése az EU-párti politikai centrum kényelmes többségét biztosítja, a francia-német tengely az eddigi félgőzzel továbbra is üzemelni fog. Ha mindez nem lenne elég, május óta még tovább romlottak Orbán pozíciói Európában és az illiberalizmus hullámai Kelet- és Közép-Európában is részlegesen visszavonulóban vannak.

Ausztria

Orbán régi harcostársa, Hans-Christian Strache, megelőzve, hogy a korrupciós vizsgálatok miatt kirúgják az Osztrák Szabadságpártból (FPÖ), sajtótájékoztatón jelentette be kedden Bécsben, hogy felfüggeszti párttagságát. Az FPÖ vasárnap az általános választásokon óriási pofont kapott és már be is jelentette, hogy nem vesznek részt a következő kormány munkájában. Ez mélyütés a Fidesz számára is, hiszen a bécsi magyar nagykövetség Szent István Báljára tavaly kizárólag FPÖ politikusokat hívtak meg, az idén februári bécsi Operabálban pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ott feszített Strache díszpáholyában.

Németország

Berlin számára most az a legfontosabb, hogy megakadályozza egy Varsó-Budapest-Róma (Salvini) tengely létrejöttét. Napjainkban a német diplomácia számára Európában Salvini lett a fő ellenség, őt akarják elszigetelni – ezért az új olasz kormány komoly német- és francia támogatást fog élvezni.

A bajor tartományi konzervatív párt (CSU) sokáig a legfontosabb szövetséges volt Németországban a magyar kormányfő számára. Ám amióta Orbán segített megakadályozni Manfred Weber bizottsági elnökké választását, azóta München becsapta az ajtót. Olyannyira, hogy július elején a két oldalról egyetlen miniszter sem vett részt a magyar-bajor kormányközi bizottság müncheni tanácskozásán, mert a házigazdák így kívánták.

Visegrádi Négyek

A lengyelek nagy játszmába kezdtek, ami nem egyezik Orbán geopolitikai vonalvezetésével: éppen ki akarják fúrni a németeket Washington első számú európai partnerének pozíciójából, kihasználva a Fehér Ház frusztrációját az Északi Áramlat 2 és a brutális német kereskedelmi többlet kapcsán, miközben kielégítenék a Pentagon kívánságát is Moszkva feltartóztatására. Eközben Szlovákiában és Csehországban is EU-barát, liberális pártok nyerték az EP-választást. Az új szlovák államfő, Zuzana Čaputová, pedig éppen

Káncz Csaba

Budapesten fejtette ki célzottan júliusban, hogy mennyire fontosnak tartja a liberális demokráciát, a jogállamot és a média szabadságát.

Egyesült Királyság

A Fidesz az elmúlt években szoros politikai kapcsolatokat épített ki az euroszkeptikus kormányzó brit konzervatív párttal. Orbán két korábbi kőbizalmasa, Habony Árpád és Tombor András is életvitelszerűen Londonba költözött, amelynek értesülésünk szerint rejtett pénzmozgatási dimenziója is van. A Brexit azonban ahelyett, hogy a „neo-szuverenitás” dicsőséges példáját mutatta volna föl a világ és a magyar választók számára, egyre inkább politikai káoszba fullad, miközben a folyamat Monty Python Repülő Cirkuszára hajaz.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

Makro / Külgazdaság Kiakadtak hazájában a cseh kormányra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 17:18
Élesen bírálta a cseh ellenzék pénteken a prágai képviselőházban Vít Rakusan belügyminisztert, aki előző nap az uniós belügyminiszterek luxemburgi tanácskozásán a kormány nevében egyetértett az Európai Unió migrációs rendszerének reformjával. Az új migrációs és menekültügyi csomag többek közt kötelező szolidaritási mechanizmust vezetne be az uniós tagállamok között.
Makro / Külgazdaság Egy hónap és kezdik telepíteni az orosz atomfegyvereket Fehéroroszországba
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:52
Július 7-8-án kezdődik meg az orosz atomfegyverek Fehéroroszországba telepítése - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a fehérorosz hivatali partnerével, Aljakszandr Lukasenkával pénteken Szocsiban folytatott megbeszélésén.
Makro / Külgazdaság Az orosz jegybank is meghozta a maga döntését
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:36
Az orosz jegybank a várakozásoknak megfelelően 7,5 százalékon tartotta az alapkamatot pénteken, egyúttal jelezte, hogy a magasabb inflációs kockázatok miatt nagyobb eséllyel emelhet kamatot a következő üléseken.
Makro / Külgazdaság Ha egyre olcsóbb a piacon a gáz, miért nem csökkennek a lakossági tarifák?
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 16:18
A vártnál kedvezőbb májusi inflációs adat hátteréről kérdezték az ATV Start műsorában munkatársunkat. Gáspár András lapigazgató arról is beszélt: egy kedvező adat alapján nem várható, hogy az MNB változtatna kamatcsökkentési stratégiáján. Ez persze nagy terhet ró a kamatkiadások növekedésén keresztül a költségvetésre, amelynek finanszírozása uniós pénzek híján egyébként is meglehetősen drága.
Makro / Külgazdaság Hatalmas hitelt kap az ukrán vasúttársaság
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:58
Kétszázmillió euró hitelt folyósít az ukrán vasúttársaságnak (UZ) az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Ukrajna és az Európai Unió vasúti szállítási összeköttetéseinek fejlesztésére.
Makro / Külgazdaság 11 ukrán hadifoglyot küldött Moszkva Magyarországra
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:32
Ezt a miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt erősítette meg.
Makro / Külgazdaság Rossz hír jött az olasz iparról
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 14:16
Áprilisban a várt növekedés helyett csökkent az ipari termelés Olaszországban az előző hónaphoz képest - derült ki az olasz statisztikai hivatal, az Istat pénteken közzétett adataiból.
Makro / Külgazdaság Megvan, mikor lesz Szlovákia nagy napja
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:58
Szeptember 30-ra tűzte ki Szlovákiában az előrehozott parlamenti választások időpontját Boris Kollár, a törvényhozás elnöke pénteken, s ezzel kezdetét vette a hivatalos kampányidőszak.
Makro / Külgazdaság A magyar bankrendszerről áradozott Varga Mihály
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:36
A magyarországi pénzintézetek a háborús időkben is megőrizték stabilitásukat, több területen az uniós átlag felett teljesítenek - jelentette ki a Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály miután hivatalában fogadta a KBC bankcsoport vezetőségét.
Makro / Külgazdaság Már Orbán Viktor egyik példaképe is engedményt tesz a Nyugatnak, hogy megfékezze az inflációt
Privátbankár.hu | 2023. június 9. 13:11
Elkerülhetetlen a visszatérés a racionális, és kiszámítható gazdaságpolitika irányába, mondta az új török jegybankelnök, aki amerikai tapasztalatokkal érkezik, ráadásul nő.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG