<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Ma ismertté válik a Skót Nemzeti Párt vezetőválasztásának eredménye. 

Nyilvánosságra hozzák hétfőn a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetőválasztásának eredményét. Az SNP új vezetője lesz a következő skót miniszterelnök. Az eddigi skót kormányfő, Nicola Sturgeon február 15-én jelentette be teljesen váratlanul, hogy távozik az SNP éléről és így a skót miniszterelnöki tisztségből is.

A posztért hárman indultak: Kate Forbes pénzügyminiszter, Humza Yousaf egészségügyi miniszter és Ash Regan, aki decemberi lemondásáig a helyi közösségekért felelős államtitkári tisztséget töltötte be a skót kormányban. Közülük az SNP tagsága választhatta meg online voksolással Nicola Sturgeon utódját, akinek kilétét hétfő délután hozzák nyilvánosságra Edinburghban.

Változtak a vélemények? Fotó: Privatbankár/Mester Dániel
Változtak a vélemények? Fotó: Privatbankár/Mester Dániel

A múlt hónap közepén bejelentett lemondásának okairól szólva Nicola Sturgeon annak idején kifejtette: meggyőződése, hogy jelenleg már többségben vannak azok, akik Skócia függetlenségét pártolják, azonban ezt a támogatottságot meg kell szilárdítani és tovább kell növelni annak érdekében, hogy a majdani független Skócia a lehetséges legjobb alapokra épülhessen.

Ennek eléréshez a skót politikán belül húzódó megosztottságok áthidalására van szükség - tette hozzá. "Úgy ítélem meg, hogy erre alkalmasabb lesz egy új vezető, olyasvalaki, akiről még nem döntötte el majdnem mindenki jó vagy rossz értelemben, hogy mit gondol róla, olyasvalaki, akiről nem alakultak ki olyan polarizált véleménykülönbségek, mint rólam" - fogalmazott távozási szándékát indokolva a skót kormányfő. Ennél konkrétabb, részletesebben kifejtett okokat Nicola Sturgeon nem említett, de egybehangzó politikai elemzések szerint

lemondásának egyik fő indítéka az lehet, hogy a pártvezetői és miniszterelnöki tisztségben eltöltött több mint nyolc éve alatt sem tudta elérni vagy belátható közelségbe hozni Skócia függetlenségét.

Sturgeon 2023. október 19-ét jelölte ki a skót függetlenségről tartandó újabb népszavazás időpontjául arra az esetre, ha a brit legfelsőbb bíróság megállapítja a skót parlament hatáskörét a referendumhoz szükséges törvények megalkotására. A legfőbb brit jogi fórum azonban tavaly novemberben olyan végzést hozott, amely szerint a skót parlament nem alkothat önállóan, a brit kormány hozzájárulása nélkül törvényt az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásáról, mivel ez olyan hatásköröket érintene, amelyeket az egyébként igen széleskörű skóciai önrendelkezést megteremtő, 1999-ben kelt törvény meghagyott a brit parlament és a brit kormány felelősségi körében.

A konzervatív párti brit kormány mereven elveti az újabb skót függetlenségi népszavazás engedélyezését. 

A skót függetlenségről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A skóciai népszavazás újbóli kiírása azonban a brit EU-tagságról 2016-ban tartott referendum óta ismét folyamatosan napirenden van, miután az EU-népszavazáson országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. Nicola Sturgeon azóta rendszeresen hangoztatta, hogy Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London "kiszakította" az Európai Unióból.

(MTI)

Makro / Külgazdaság Wall Street Journal: Ukrajna végre ugrásra kész
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:56
Ukrajna készen áll a rég várt ellentámadás megindítására, hogy visszafoglalja az Oroszország által megszállt területeket - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Wall Street Journal amerikai lapnak adott interjújában.
Makro / Külgazdaság Meredek dolgokat állít az orosz politológus
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 09:37
Állítólag Putyin egy szekta tagja, az irányítja őt is.
Makro / Külgazdaság Többszáz halott, gigabaleset Indiában
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 08:36
Háromszázhoz közelít a péntek esti indiai vonatbaleset halálos áldozatainak száma; több mint 850 sérültet ápolnak, zajlanak a mentési munkálatok - közölték indiai kormányzati tisztségviselők szombaton.
Makro / Külgazdaság A csecsenek szerint Prigozsin csak egy blogger
Privátbankár.hu | 2023. június 3. 08:24
Vitalij Klicskó minden óvóhelyre odafigyel ezentúl, a csecsen uralkodó Jevgenyij Prigozsint bloggernek minősítette. Háborús összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Orosz csapások érték az ukrán légvédelmet
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 19:49
Zelenszkij elrendelte az óvóhelyek átvizsgálását.
Makro / Külgazdaság A költségvetést valószínűleg újra kell tervezni az ősszel vagy legkésőbb télen – A hét videója
Csabai Károly - Dobos Zoltán - Juhász Gábor | 2023. június 2. 19:13
Orbán Viktorék ragaszkodnak a költségvetés tavaszi parlamenti ülésszak alatt történő elfogadásához, ám ez kockázatokat hordoz. A megtakarítások révén elért jövedelmek zömére a 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kivetnek, és ez az adóemelés már megjelenik a büdzsé bevételi oldalán is. A különadók továbbra is maradnak, a fokozatos kivezetésnek is csak kisebb jelei mutatkoznak. Ha a sarokszámok közül bármelyik nem teljesül akkor dominószerűen fog összeomlani a 2024-es költségvetés. A hét videójában Csabai Károly főszerkesztőnk Dobos Zoltán újságíróval elemzi a jövő évi büdzsét.
Makro / Külgazdaság Negatív figyelőlistán tartja Amerikát a Fitch Ratings
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 18:54
Az adósságplafon-megállapodás ellenére.
Makro / Külgazdaság Nagyon rosszul sült el egy amerikai harci MI-kísérlet - a Skynet már a spájzban van?
Litván Dániel | 2023. június 2. 17:08
Kezelőjét is megölte a mesterséges intelligencia irányította fegyverrendszer, amikor az nem engedte megtámadni a kiszemelt célpontot. Ez még egyelőre csak szimuláció volt, de az MI hatalmas távlatokat nyit a harcászatban - hatalmas kockázatok mellett.
Makro / Külgazdaság Váratlan padtársa lesz Orbán Viktornak Ankarában
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:58
A NATO-főtitkár is elmegy Erdogan beiktatására.
Makro / Külgazdaság Forradalom közeleg Európában - jósolják Párizsban
Privátbankár.hu | 2023. június 2. 16:40
Ukrajna és a nyugat-balkáni térség európai uniós integrációja lesz ez.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG