BUX
35 952.53
+1.48%
+525.00
OTP
10 430.00
+0.87%
+90.00
MOL
1 840.00
+2.62%
+47.00
RICHTER
7 150.00
+1.35%
+95.00
MTELEKOM
380.00
+0.66%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2014. december 19. 11:35

A Századvég megszokott optimizmusával kiemelkedő gazdasági növekedést vár Magyarországon.

A gazdaságkutató közleménye úgy fogalmaz, hogy az ország növekedése európai szinten kiemelkedő lehet jövőre. A gazdaság szerkezete a termelési oldalon 2014 harmadik negyedévében is kiegyensúlyozott maradt, olyannyira, hogy a legfőbb nemzetgazdasági ágak közel azonos mértékben járultak hozzá az éves gazdaságnövekedés üteméhez.

A hozzáadott érték szinte az összes nemzetgazdasági ágban bővült, bár a lendületvesztés általános jelenség volt. Ez alól kivételt a mezőgazdaság képez, ahol a kedvezőtlen árfolyamatok és az orosz embargó ellenére is erősödött a növekedés.

A legfőbb hajtóerőt az elmúlt negyedévben is az ipari termelés, ezen belül is a járműgyártás kivitel teljesítménye biztosította. A felhasználói oldalon folytatódott a növekedési szerkezet átalakulása: a növekedést kizárólag a belső felhasználás vezérelte.

A nettó export változása önmagában 1,7 százalékponttal visszafogta a gazdasági teljesítményt, ami elsősorban külső vagy egyedi sokkok következménye (pl.: mérséklődő külső kereslet, gáztározók feltöltése).

A dinamikus gazdasági növekedést a beruházás húzta, amit leginkább az uniós forrásokból megvalósuló infrastrukturális fejlesztések mozgattak. A foglalkoztatás és a reálbérek folytatódó növekedése ugyanakkor nem öltött testet a fogyasztási kedv további emelkedésében: a háztatások fogyasztási kiadásának növekedési üteme lassult az előző negyedévhez képest. A belföldi felhasználás együttesen 4,9 százalékponttal járult hozzá a gazdaság növekedéséhez.

Előre tekintve, a Századvég várakozása szerint a gazdasági növekedés 2014–2015-ben egyaránt lendületes lesz, melynek elsődleges forrását a belső felhasználás további emelkedése adja. Jövőre ugyanakkor a növekedés szerkezete visszaállhat a korábban tapasztalt kiegyensúlyozott pályára.

Az elemzők szerint jövőre az export újból meghaladja az import növekedési rátáját, vagyis a nettó export alakulása ismét pozitívan járulhat hozzá a gazdaság teljesítményéhez. Az idei utolsó negyedév vélhetően nem tartogat meglepetést, így a növekedés legfőbb hajtóereje az év egészében a beruházás marad.

Jövőre ugyanakkor a fellendülő fogyasztás már a bruttó állóeszköz-felhalmozáshoz hasonlóan, jelentős mértékben segítheti a GDP-bővülést. A Növekedési Hitelprogram második szakasza iránt élénkült a kereslet, így az MNB 2015 végéig meghosszabbította a szerződéskötés határidejét, ami kedvezően hat a növekedési kilátásokra.

A forrásbevonási lehetőség bővítése további lendületet ad a versenyszféra beruházásainak, mindemellett a folytatódó állami nagyberuházások gazdaságélénkítő szerepe is fennmarad jövőre. A fogyasztásnövekedést jövőre a rendelkezésre álló jövedelem jelentős mértékű emelkedése biztosítja.

Ennek egyik forrását a gazdaságpolitikai intézkedések jelentik. A bankok elszámoltatása, az árfolyamkockázat megszüntetése (devizahitelek kivezetése), az aktívabb kormányzati foglalkoztatáspolitika, a bérrendezések mind növelik a lakosság elkölthető jövedelmét. A foglalkoztatás növekedésének forrása a közfoglalkoztatottak számának bővítése mellett a versenyszféra mérsékelten emelkedő munkakereslete.

A munkanélküliségi ráta 2015 egészében, tehát éves átlagban 7,1 százalékra, évtizedes mélypontjára süllyedhet. Szintén a fogyasztási hajlandóság emelkedését segíti a tartósan alacsony kamat- és inflációs környezet. A magyar gazdaság kibocsátása a teljes előrejelzési horizonton elmarad a potenciálistól, a ciklikus pozíció javulása mellett a kibocsátási rés 2015 után záródhat. Mindezen hatások eredőjeként a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megítélése szerint a GDP-növekedés 2014-ben elérheti a 3,4 százalékot, míg jövőre a 2,6 százalékot.

Az éves infláció idén és 2015-ben is a jegybanki célszint és a maginfláció alatt marad. A tartósan nyomott inflációs környezet számos tényező együttes hatását tükrözi: a gazdaság ciklikus pozíciója negatív, mérsékeltek az inflációs várakozások, alacsony a külső infláció és begyűrűzik a negatív olajár-sokk. A kibocsátási rés szűkülésével csökkenő dezinflációs hatás, továbbá a korábbi költségsokkok bázisba kerülése 2015-ben az infláció mérsékelt emelkedését implikálja. A globálisan is nyomott inflációs környezet és laza monetáris politika, valamint a magyar gazdaság ciklikus pozíciója a hazai monetáris feltételek lazításának irányába mutatnak. Az elemzők a jövő év elején látnak lehetőséget az irányadó ráta átmeneti csökkentésére.

A gazdasági növekedés pályája érdemben nem veszélyezteti Magyarország külső finanszírozási képességét. A tőkemérleg egyenlegének enyhe romlását a javuló reálgazdasági aktívum ellensúlyozza, így a külső finanszírozási képesség tartósan magas maradhat. A Századvég Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint a költségvetés idei, valamint 2015. évi hiánya egyaránt némileg kedvezőbb lehet a kormányzati előirányzatnál.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nyugdíjak: rossz úton jár a kormány? - A hét videója
Izsó Márton - Székely Sarolta | 2020. augusztus 7. 20:00
Különleges elemzést publikáltunk a héten, melyben egy új szemszögből vizsgáltuk meg a nyugdíjak vásárlóerejét. Az időskori ellátás mellett a nettó minimálbért és az átlagos bért is bevontuk az elemzésbe. Az eredmény inkább sokkoló, mint meglepő lett, és a jövő sem túl fényes. Minderről a cikk szerzője, kolléganőnk, Székely Sarolta számol be. 
Makro / Külgazdaság Bejrúti robbanás: Trump is segít Libanonnak
MTI | 2020. augusztus 7. 18:41
Az amerikai kormány 15 millió dollár értékű segélyt küld Libanonnak. Segélyszállítmányokat küld Bejrútba az amerikai hadsereg is.
Makro / Külgazdaság Bárki nyerhet és nagy a verseny a magyar közbeszerzéseken
MTI | 2020. augusztus 7. 17:48
Egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért - véli a Közbeszerzési Hatóság.
Makro / Külgazdaság Lesújtó számok: megszűnt a budapesti turizmus
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 16:28
Ahhoz képest, hogy a statisztikák szerint mekkora a baj, meglehetősen rezignáltan veszik tudomásul a szektroban érintett vállalkozások a most zajló folyamatokat. Budapesten mindenféle túlzás nélkül állítható, hogy megszűnt a turizmus, de a Balatonon sincs minden rendben.
Makro / Külgazdaság Macron zseniális húzása Libanonban – a Hezbollah titkos játszmája
Káncz Csaba | 2020. augusztus 7. 15:36
A libanoni nép dühe most meglepő módon nem a külvilág, hanem saját oligarcháik és a végtelenül korrupt politikai osztály ellen irányul. A Hezbollah több száz kilogramm ammónium-nitrátot tárolt Dél-Németországban, amelyet a Moszad tippje alapján az év elején foglaltak le a hatóságok. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Magyarország két szomszédjánál is nagyon durva a helyzet
MTI | 2020. augusztus 7. 14:51
Romániában és Ukrajnában továbbra is tetőzik a koronavírus-járvány: utóbbiban eddig már csaknem 5500 kiskorú fertőződött meg.
Makro / Külgazdaság Karácsony Gergely: 4,7 milliárd forint a BKK tavalyi vesztesége
MTI | 2020. augusztus 7. 13:58
4,7 milliárd forintos veszteséggel zárta a BKK a 2019-es évet. Még soha nem fordult elő olyan, hogy a közlekedési vállalat veszteséges lett volna.
Makro / Külgazdaság Brutális hiánnyal zárta az első hét hónapot az államháztartás központi alrendszere
MTI | 2020. augusztus 7. 11:47
Sok költéssel járt a vírus elleni védekezés meg a gazdaságmentés.
Makro / Külgazdaság Majdnem az összes külföldi turista eltűnt az országból a korona-lezárások miatt
MTI | 2020. augusztus 7. 10:41
Júniusban több mint 93 százalékkal zuhant a beutazók által nálunk eltöltött vendégéjszakák száma a tavalyihoz képest.
Makro / Külgazdaság Tovább bővíthetik a távmunkát ősszel, a főnökök beszállhatnának az alkalmazottaik rezsijébe
MTI | 2020. augusztus 7. 10:27
A kormány a munkaerőpiacon is készül a járvány második hullámára, ősszel kerülhet a kormány elé a szaktárca által készített javaslatcsomag, amely a foglalkoztatás további bővítését szolgálja - mondta el a Világgazdaságnak Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. 
hírlevél