<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A szárazság miatt 10 hónap alatt 205 kenyai elefánt pusztult el, de így is szomorú, hogy a COP27 klímacsúcsra a közvélemény figyelmét az elefántok pusztulásnak hírével próbálják felkelteni, miközben több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában.

A kenyai aszály 205 elefántot és számos más vadon élő állatot ölt meg február és október között, mivel Kelet-Afrika nagy része az elmúlt 40 év legsúlyosabb szárazságát szenvedi el – közölte Peninah Malonza idegenforgalmi miniszter.

A Reteti Elefántrezervátumban, az észak-kenyai Samburu megyében az árván maradt és elhagyott elefántborjak megmentésére szakosodtak. A menhely az önellátóvá cseperedett fiatalokat visszaengedi a környékbeli vad csordákba. A Kelet-Afrikát harmadik éve sújtó, negyven éve nem látott aszály miatt egyre több fiatal elefánt szorul menhelyek segítségére az életben maradáshoz, ráadásul a legelők kiszáradása és a vízlelőhelyek zsugorodása kiélezi a helyi állatartók és a vadállatok közti érdekellentétet. Fotó: MTI/EPA/Daniel Irungu
A Reteti Elefántrezervátumban, az észak-kenyai Samburu megyében az árván maradt és elhagyott elefántborjak megmentésére szakosodtak. A menhely az önellátóvá cseperedett fiatalokat visszaengedi a környékbeli vad csordákba. A Kelet-Afrikát harmadik éve sújtó, negyven éve nem látott aszály miatt egyre több fiatal elefánt szorul menhelyek segítségére az életben maradáshoz, ráadásul a legelők kiszáradása és a vízlelőhelyek zsugorodása kiélezi a helyi állatartók és a vadállatok közti érdekellentétet. Fotó: MTI/EPA/Daniel Irungu

Bár a régióban végre elkezdődött a szórványos esőzés, a kenyai meteorológiai hivatal az elkövetkező hónapokra az ország nagy részére az átlag alatti csapadékmennyiséget jósol, ami miatt félő, hogy a kenyai vadvilágot fenyegető veszély még nem múlt el.

„Az aszály a vadon élő állatok pusztulását okozta a táplálékforrások kimerülése, valamint a vízhiány miatt” – mondta Malonza egy sajtótájékoztatón, melyről a Reuters készített összefoglalót.

Elmondása szerint tizennégy fajt sújt erősen az aszály.

Az elpusztult elefántokon kívül 512 gnú, 381 zebra, 12 zsiráf és 51 bölény is áldozatul esett a szárazságnak ugyanebben az időszakban – néhányuk az ország fő turisztikai vonzerejét jelentő nemzeti parkokban.

A ritka és veszélyeztetett Grévy-zebra 49 példánya pusztult el.

Szeptemberben a Grevy's Zebra Trust természetvédelmi csoport közölte, hogy a szárazság miatt csak három hónap alatt 40 Grévy-zebra pusztult el, ami a faj populációjának közel 2 százalékát jelenti.

Bár a pénteken közzétett adatok az első lépést jelentik a veszteségek számbavételében, valószínűleg messze nem teljes körűek – figyelmeztetett a minisztérium egy jelentésben, mondván, hogy a húsevők felfalhattak néhány tetemet.

„Így fennáll a lehetősége a nagyobb mértékű elhullásnak” – áll a jelentésben.

Kenyában a turizmus a gazdasági teljesítmény mintegy 10 százalékát adja, és több mint 2 millió embernek ad munkát. Feltehetően ezért időzítették a vadvilág áldozatairól szóló hírt néhány nappal az ENSZ COP27 klímakonferenciájának kezdete előttre.

A klímacsúcs házigazdája, Egyiptom a tárgyalások középpontjába a „veszteségek és károk” kérdéskörét helyezte, ezzel összefüggésben pedig az éghajlatváltozással kapcsolatos katasztrófák kárainak megtérítésére fókuszál. Ez az évek óta vitatott kérdés soha nem szerepelt az ENSZ-tárgyalások hivatalos napirendjén, mivel a gazdag országok ellenálltak egy olyan finanszírozási mechanizmus létrehozásának, amely az éghajlati károkért való történelmi felelősségüket is tekintetbe venné.

Egy hónapos korúnak becsült borjat terelnek gondozók 2022. október 12-én. A rezervátumot a Namunyak Community Conservancy nevű, 1995-ben közösségi kezdeményezéssel létesített természetvédelmi szervezet működteti. Fotó: MTI/EPA/Daniel Irungu
Egy hónapos korúnak becsült borjat terelnek gondozók 2022. október 12-én. A rezervátumot a Namunyak Community Conservancy nevű, 1995-ben közösségi kezdeményezéssel létesített természetvédelmi szervezet működteti. Fotó: MTI/EPA/Daniel Irungu

A múlt hónapban a Save the Elephants (Mentsük meg az elefántokat) nevű jótékonysági szervezet közölte, hogy az egyik híres borjú, amely köztudottan ikerként jött a világra – ami nagy ritkaság az elefántoknál –, elpusztult a szárazság alatt.

A minisztérium azt javasolta, hogy a veszélyeztetett vadon élő állatcsoportokat lássák el vízzel, sótartalékkal és élelemmel, valamint fokozzák a megfigyelést és az adatgyűjtést.

Igencsak szomorú azonban, hogy a COP27 klímacsúcsra a közvélemény figyelmét az elefántok pusztulásnak hírével próbálják felkelteni, miközben több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában a 40 éve nem látott szárazság miatt, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerszűke miatt. A helyzet Etiópia déli és délkeleti részén, Kenya egyes régióiban és Szomáliában a legsúlyosabb. Kelet-Afrikában – az Anadolu hírügynökség MTI által idézett adatai szerint – mintegy 13 millió belső menekült él és további ötmillió menekültről és menedékkérőről tudnak, az éhínség leginkább e csoportokat fenyegeti. Emellett a térség hét államában több mint 51 millió embernek – a terület össznépessége csaknem 20 százalékának – bizonytalan az élelmiszerellátása, és közülük 388 ezer embert éhhalál fenyeget.

Makro / Külgazdaság Zelenszkijhez fordultak a kárpátaljai magyarok
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:51
A magyar közösség képviselői ma a Kárpátaljai Megyei Tanács üléstermében felhívást fogalmaztak meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz a közösségüket ért provokációkkal és sértésekkel kapcsolatban.
Makro / Külgazdaság Példátlan éhínség pusztíthat Szíriában az ENSZ szerint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:31
Tizenkét évvel a szíriai polgárháború kezdete után soha nem látott éhínségre figyelmeztetett pénteken az ENSZ.
Makro / Külgazdaság Meglepő ok miatt mondhatott le XVI. Benedek pápa
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 18:01
A kínzó álmatlanság volt az elsődleges oka annak, hogy a néhai XVI. Benedek pápa 2013-ban lemondott - derült ki abból a levélből, amelyet a december végén elhunyt nyugalmazott pápa pár héttel a halála előtt küldött az életrajzírójának, és amelynek tartalmát pénteken megjelent számában ismertette a Focus című német hetilap.
Makro / Külgazdaság Duplázódott a németek olajszámlája, még mindig Oroszország a legnagyobb szállító
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 17:29
Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.
Makro / Külgazdaság Az oroszok szerint nincs lőszerhiány, nagyságrendekkel növelték a gyártást
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 16:44
Nem helytállók azok az ukrán és nyugati közlések, amelyek szerint lőszerhiány lépett fel az orosz fegyveres erőknél - jelentette ki pénteken Szergej Csemezov, a fejlett technológiájú ipari termékek gyártását és exportját támogató Rosztyeh állami vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva.
Makro / Külgazdaság Egy lépésre vagyunk a NATO-Oroszország háborútól
Káncz Csaba | 2023. január 27. 16:04
Biden tavaly tavasszal megígérte a nyilvánosságnak, hogy az USA nem küld „támadó felszerelést” és „tankokat” Ukrajnába, mert ez „kiválthatja a harmadik világháborút”. A tankok még meg sem érkeztek, már Kijev F-16-os vadászgépekkel való ellátásáról folyik a belső vita. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Jön a totális háború? F16-osokat kaphat Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 15:16
Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteki Facebook-bejegyzésében utalást tett arra, hogy Ukrajna a közeljövőben nemzetközi partnereitől amerikai gyártású F-16-os vadászbombázó repülőgépeket is kaphat.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott Putyin Brüsszelből: maradnak a szankciók
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 14:31
Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket - közölte a testület pénteken.
Makro / Külgazdaság Holokauszt emléknap: a lengyel kormányfő szerint népirtás zajlik Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 13:37
A holokauszt áldozatai iránti tisztelet okán szembe kell szállni az Európa keleti részén, Ukrajnában ma zajló népirtással - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pénteken a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben.
Makro / Külgazdaság Továbbra is csúcson a foglalkoztatás
Király Béla | 2023. január 27. 12:41
A péntek reggeli KSH adatok igen pozitív képet festenek a munkaerőpiacról, vélik kommentárjukban a Magyar Bankholding elemzői. Véleményük szerint a negatív belső és külső tényezők egyelőre nem gyakoroltak érdemi hatást a foglalkoztatottságra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG