2p

Nem csak a 20. század közepén elkövetett szörnyűségekkel kell elszámolnia Németországnak.

Németország államfője szerdán Tanzániában bocsánatot kért azokért a visszaélésekért, amelyeket a német erők a 20. század elején gyarmatosítóként követtek el az országban.

"Fejet hajtok a német gyarmati uralom áldozatai előtt. Német elnökként szeretnék bocsánatot kérni azért, amit a németek itt tettek az önök őseivel"

- mondta Frank-Walter Steinmeier hivatalának közleménye szerint a Maji Maji mészárlás helyszínén, Songea városban.

Frank-Walter Steinmeier fejet hajtott az áldozatok emléke előtt. (Korábbi felvétel.) Fotó: MTI/EPA Pool/Adam Berry
Frank-Walter Steinmeier fejet hajtott az áldozatok emléke előtt. (Korábbi felvétel.) Fotó: MTI/EPA Pool/Adam Berry

Történészek becslései szerint 1905 és 1907 között a német gyarmati csapatok 200-300 ezer embert mészároltak le a Maji Maji lázadás során. A felkelést az váltotta ki, hogy a németek a helyi törzsekkel gyapotot akartak termesztetni, amit ők elutasítottak.

Steinmeier beszédében utalt Songea Mbano törzsfőnök, a lázadás akkori vezetőjének sorsára, akit 66 harcosával együtt a németek felakasztottak és lefejeztek. "Németországban mindenki, aki többet tud a német gyarmati történelemről, elborzadhat a kegyetlenség mértékétől", amellyel ezt végrehajtották - folytatta.

"Szégyellem magam! Szégyellem, amit a német gyarmati katonák tettek az őseikkel"

- mondta a német államfő.

Steinmeier tanzániai látogatása egybeesik III. Károly brit uralkodó kenyai látogatásával, aki szintén elítélte országa, az Egyesült Királyság gyarmati visszaéléseit.

A német gyarmatbirodalom kisebb volt, mint a franciáké vagy a briteké, de több afrikai országra, köztük Burundira, Ruandára, Tanzániára, Namíbiára és Kamerunra is kiterjedt. Az első világháború után megszűnt létezni.

A gyarmati időben elkövetett visszaélések felelősségét sokáig háttérbe szorították a világháborúk és a holokauszt a 20. században. Az elmúlt két évtizedben azonban a Németország is elkezdte feldolgozni gyarmati múltját, és jóvátételeket hajtott végre: különösen az 1884 és 1915 között gyarmatosított Namíbiában, ahol visszaadta a herero és nama törzsek tagjainak csontjait, és 2021 májusában elismerte, hogy népirtást követett el.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megszólalt Bóka János az uniós pénzekről
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 13:46
Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Parlament (EP) nyers politikai nyomásgyakorlásra használják a Magyarország elleni uniós eljárásokat, amihez a magyar baloldal tevőlegesen hozzájárult - közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottsága keddi ülésén az európai uniós ügyekért felelős miniszter.
Makro / Külgazdaság Vaskos meglepetést okozott az óriás
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 09:02
A várt 4,8 százalékkal szemben 5,3 százalékos pluszt ért el a kínai gazdaság. 
Makro / Külgazdaság Fontos üzenet jött Németországból
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 08:28
Az Európai Unió ugyan finomabban próbálja lazítani tagországai függését a kínai gazdaságtól, mint az USA kormánya, ám a német vállalati vezetők úgy látják, hogy nem kéne elkapkodni ezt a dolgot.
Makro / Külgazdaság A legérzékenyebb ponton támadhatja Oroszországot az ukrán sereg?
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 07:55
Egy neves brit Kelet-Európa-szakértő szerint Vlagyimir Putyin rezsimje egyre inkább egy náci rendszerre emlékeztet, amit nem lehet szabályos keretek között legyőzni.
Makro / Külgazdaság A város, ahol bárki nyer, mindig elmarad a felvirágzás
Vég Márton | 2024. április 16. 07:07
A közlekedés romokban, rossz a közbiztonság, nagyobb beruházásról nem hallani. A lakosság pedig egyre fogy. Új polgármestert keres a megyeszékhely.
Makro / Külgazdaság Enyhült a német ipar ellátási hiánya
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 17:06
Csaknem a Covid előti szintre jutott vissza.
Makro / Külgazdaság Még nagyobb megszorítás jöhet a választások után?
Vég Márton | 2024. április 15. 15:01
Varga Mihály pénzügyminiszter 675 milliárd forintnyi állami beruházás elhalasztását jelentette be a legutóbbi Kormányinfón. Ekkora költségvetési kiigazítás elég vagy még várható egy újabb csomag? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bombaként robbanhat Magyar Péter pártja júniusban - elképesztő eredményt hozott a szavazás
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 14:44
Ez alapján nem az a kérdés, hogy szerez-e európai parlamenti helyet a TISZA Párt, hanem az, hogy Fideszt meg tudja-e verni.
Makro / Külgazdaság Ízekre szedte Magyar Péter Ukrajnával kapcsolatos álláspontját Rácz András
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:13
A kormánypropaganda szólamai köszöntek vissza Magyar Péter szájából, de ki lehet javítani a tévedéseket.
Makro / Külgazdaság Európa napelemgyártó kapacitásainak 10 százaléka kivándorol
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 10:51
A német Meyer Burger bezárja üzemét Freibergben miután a kormányzati támogatás későn érkezett. Az Európai Unió elveszti napelemiparát a támogatási versenyben?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG