3p
Az Európai Bizottság szerint a Schengeni Övezetben bevezetendő határellenőrzés 7-18 milliárd eurós költséget okozna az EU-nak évente. Csak az 1,7 millió, naponta valamely schengeni belső határon átutazó ingázó – ebből több tízezer magyar lehet – 2,5 és 4,5 milliárdos pluszkiadást jelentene. Tervek készülnek mindennek elkerülésére.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Mennyibe kerülne a határok lezárása, a Schengeni Egyezmény feladása az EU-nak? – ez a kérdés már foglalkoztatja egy ideje a közgazdászokat és politikusokat. Február elején egy olyan franciaországi becslés látott napvilágot, amely tíz év alatt 110 milliárd eurót jelzett előre az egész EU-ra. (Itt írtuk.) Az újabb számítások is hasonló összegeket mutatnak.

Az emberek már egészen megszokták, hogy a határokon nincsen ellenőrzés, és meglepetésként éri őket, ha dugóban kell állni, rendőrség és vámosok állítják meg őket. Az Európai Bizottság szerint a határellenőrzés visszaállítása „drámai gazdasági, politikai és szociális költséggel” járna – írja a Süddeutsche Zeitung, amely megszerezte az ezzel kapcsolatos dokumentumot.

A turizmus is visszaeshet

Nemcsak a szabad utazás élményéről van szó, de az európai közös belső piac is sérülne. Ez a Bizottság szerint évente 7-18 milliárd eurós terhet rakna a gazdaságra, ami a Schengeni Övezet gazdasági teljesítményének 0,13 százaléka. Ez első pillantásra nem sok, de a vállalatok egyértelműen megéreznék – írják.

Nemcsak a teherautók állnának a dugóban, az az 1,7 millió munkavállaló is, aki ma a Schengeni Övezeten belül határokon átnyúlóan ingázik. Ennek költségét 2,5-4,5 milliárd euróra becsülik, amit végső soron az őket foglalkoztató vállalatok fizetnének meg. A turisták száma is visszaesne, 13 millióval csökkenne a vendégéjszakák száma, és milliárdos összeggel az üzletág bevétele.

Az első Görögország

Az adminisztratív kiadások, például a rendőrökre és vámosokra költött összeg minimum egymilliárd euró körül lehet. Újra fel kéne szerelni a bezárt határállomásokat, ez további milliárdokba kerülhet. „Aki megöli Schengent, az végső soron a közös belső piacot viszi a sírba” – idézik Jean-Claude Juncker egy korábbi mondását.

Az Európai Bizottság most tervet is felvázolt arra, hogyan lehetne mindezt elkerülni. Első sorban Görögországnak kellene segíteni, hogy a Frontex segítségével biztosítani tudja határait. Ősszel európai határ- és parti őrséget kellene bevetésre készen felállítani. Így a terv szerint az év végére megszüntethetők lennének a Schengeni Övezeten belüli határellenőrzések. „Már csak az EU-államoknak kéne közreműködniük ebben” – fejezi be a lap óvatosan.

Nem csak pénz kérdése

A költségek magasak, de az eddigi becslések alapján valószínűleg messze nem érik el a menekültek ellátásának és integrálásának költségét. Ezek a már említett cikkünkben csak Németországra két év alatt 50 milliárd eurót tehetnek ki. Persze amint sok (német) politikus elmondja, mindez nem egyszerűen pénz kérdése.

Becslések szerint az Ausztriában – hivatalosan – dolgozó közel 75 ezer magyar állampolgár fele lehet ingázó. De ez nyilván még kiegészül más környező országokban vagy például Dél-Németországban dolgozókkal, akik ha nem is naponta, de például hetente vagy pár hetente jutnak haza.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Megint jól odacsaptak Matolcsy Györgyék
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 10:14
Ezúttal a K&H Biztosítót bírságolták meg 15 millió forintra.
Makro / Külgazdaság Lassuló növekedés, stagnáláshoz hasonló folyamatok
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 09:49
Megérkezett a novemberi Beszerzési Menedzser Index, az egyik szemünk sír, a másik nevet.
Makro / Külgazdaság Kezd elege lenni az orosz hátországnak a háborúból
Káncz Csaba | 2023. december 1. 09:31
A Kreml az időre játszik a fronton, miközben Putyin a jövő márciusi elnökválasztásra készül. A közemberek közül egyre kevesebben értenek egyet az egész invázióval, annak támogatottsága gyorsan olvad, és a hadsereg is számos problémával küzd a téli hadjárat kezdetén. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor nem venné napirendre Ukrajna uniós csatlakozását
Dobos Zoltán | 2023. december 1. 08:51
Hiba az Európai Bizottság részéről erőltetni Ukrajna uniós csatlakozásának napirendre vételét Orbán Viktor szerint, aki péntek reggeli rádióinterjújában élesen kritizálta, hogy a megtámadott országot az EU költségvetéséből támogatják.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mi áll a kormány által belengetett nagy pálfordulás mögött
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 08:30
A KSH közzétette, minek köszönhető, hogy négy negyedévi recesszió után a harmadik negyedévben nőtt a GDP.
Makro / Külgazdaság Megerősítve: a Hamász megsértette a tűzszünetet
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:05
Folytatódnak a harci cselekmények.
Makro / Külgazdaság Még Putyinéknál is nagyobb fenyegetésnek tartják az amerikaiak ezt az országot
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:48
Nyilvánosságra hozták  a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérés eredményét.
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz hírek érkeztek Gázából
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 06:24
Izrael rakétatámadásról, gázai források robbanásokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Nehéz lesz elegendő nyugati lőszert vinni Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 19:31
Zelenszkij először a Krímben tűzné ki az ukrán zászlót.
Makro / Külgazdaság Egy erdélyi cég is belépett a modern háború korszakába
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:58
Egy erdélyi vállalat belépett a csúcstechnológia talán legdivatosabb területére, a drónok gyártásába. A cég nem kispályázik, jövőre már jelentős árbevételt vár új terméke értékesítésétől.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG