3p

A lengyel elnök módosító javaslatokat nyújt be ahhoz az új lengyel törvényhez, amely értelmében vizsgálóbizottságot hoznak létre az orosz befolyás és nyomásgyakorlás feltárására a belbiztonság és az energetika terén. A döntést maga Andrzej Duda jelentette be pénteki sajtóértekezletén.

Az államfő által hétfőn aláírt törvény módosító tervezetét még pénteken benyújtják a szejmbe - közölte Andrzej Duda. Megerősítette: két héten belül azt az indítványt is benyújtja, amelyben a törvényről utólagos alkotmánybírósági normakontrollt kér.

A szerdán már hatályba lépett eredeti jogszabály értelmében a lengyel szejm által megválasztott kilenctagú közigazgatási bizottság elemezni fogja a 2007-2022 közötti intézkedéseket, és ennek alapján kezdeményezheti a szerinte orosz befolyás hatására meghozott döntések felfüggesztését.

Andrzej Duda lengyel elnök nagy szigort kért mindenkitől. Fotó: MTI/EPA/PAP
Andrzej Duda lengyel elnök nagy szigort kért mindenkitől. Fotó: MTI/EPA/PAP

Az érintett döntéshozókra adminisztratív büntetéseket szabhatnak ki. Ilyen büntetés lehet például, hogy az érintettek tíz évig nem kerülhetnek olyan pozícióba, amelyhez nemzetbiztonsági átvilágítás kell, vagy olyanba, amelyben közpénzek sorsáról kell dönteni. A bizottsági döntés ellen közigazgatási bíróságnál lehet fellebbezni.

A Duda által javasolt módosítások szerint a fellebbezés az általános bíróságnál lenne lehetséges. A testületbe nem választhatnának be alsó- és felsőházi parlamenti képviselőket, egyértelműen szakértői testületről lenne szó. Törölnék a jogszabályból a nemzetbiztonsági átvilágításra és a közpénzekre vonatkozó előírásokat, a bizottság esetleg csak azt állapíthatná meg, hogy az érintett ember orosz befolyás alatt cselekedett-e, s ezért "nem képvisel szükséges garanciákat a közérdekű tevékenység megfelelő végzéséhez".

Más módosítások megerősítenék a bizottság működésének átláthatóságát - mondta el Duda. Mint kifejtette, a testület gyakorlatilag minden tevékenysége, különösen a meghallgatások nyilvánosak lesznek, "kivéve azokat a kivételes helyzeteket, amelyekre nagyon magas szintű államtitoktartás vonatkozik". Az államfő szerint a módosítások azokat a kétségeket oszlatják el, amelyeket a média és az ellenzék ébresztett a törvény kapcsán.

Az új törvény kapcsán aggodalmának adott hangot Didier Reynders igazságügyekért, valamint Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos. Fenntartásait az amerikai külügyi tárca is jelezte. Szymon Szynkowski vel Sek uniós ügyekért felelős lengyel miniszter viszont csütörtökön aránytalannak és elhamarkodottnak nevezte az európai uniós szervek reagálását. Közlése szerint Varsó ez ügyben csütörtökön írásos tájékoztatást küldött Brüsszelnek. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő azt javasolta, hogy egy lengyelországihoz hasonló vizsgálóbizottságot európai szinten is hozzanak létre.
(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
Makro / Külgazdaság Háromhónapos gyereket is ölt egy orosz drón
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 15:23
Négy halott, nyolc sebesült Odesszában.
Makro / Külgazdaság Mi az: a lengyelek már a zsebükben érzik, a magyarok csak vágynak rá?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:58
Megdöbbentő a különbség a lengyel és a magyar fogyasztói bizalmi index között, adja magát egy magyarázat.
Makro / Külgazdaság Lépett a parlament, már csak egy aláírás hiányzik a svéd NATO-csatlakozáshoz - de kié?
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 14:02
Felterjesztették jóváhagyásra a törvényt, most a Sándor-palotában parkol.
Makro / Külgazdaság Robbanás Szentpéterváron: hallgat az orosz védelmi minisztérium
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 11:53
Egy lakóházban történt robbanás, az egyik hírügynökség dróntámadásról írt, Szergej Sojguék eddig nem kommentálták az esetet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG