5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Könnyen előfordulhat, hogy Szlovénia újabb atomerőművet épít. Ez az ország új energiakoncepciójának kialakulása során dőlhet el. A második erőmű körülbelül tíz év múlva termel áramot, ha Szlovénia belátható időn belül a megépítése mellett dönt. Az amerikaiak erősen győzködik a szlovénokat, mert ők szeretnék megépíteni a második ottani atomerőművet.

(Fotó: depositphotos.com)

A cikk a Privátbankár.hu és a BALK együttműködésében jelenik meg.

Krško nem teljesen szlovén

Szlovéniában egyetlen egy atomerőmű van, de az sem teljesen szlovén, mert a horvátokkal osztoznak rajta.

A Szlovéniában előállított áram egyharmada származik az 1981-ben épült krškoi atomerőműből, amelyet a tervek szerint 2043-ban zárnak be.

"Eközben már 15 éve folyik a vita arról, hogy Szlovénia újabb atomerőművet építsen, vagy inkább mondjon le az atomenergiáról".

Janez Janša kormánya már 2006-ban belefoglalta a nemzeti fejlesztési projektbe a második atomerőművet, amely az akkor becslések szerint 2 milliárd euróba került volna, és 2015-ben kellett volna megkezdeni az építését. De ebből semmi nem lett.

A Marjan Šarec által vezetett jelenlegi kormány koalíciós megállapodása pedig csak a megújuló és megbízható energiaforrásokkal foglalkozik, és meg sem említi az atomenergiát vagy a második atomerőművet.

Az amerikai befolyásolási technika

Az Egyesült Államok arra szeretné rávenni Szlovéniát, hogy építsen még egy atomerőművet, és a kivitelezéssel az Egyesült Államokat bízza meg.

Rick Perry amerikai energiaügyi miniszter júniusban részt vett a Három Tenger Kezdeményezés szlovéniai tanácskozásán, amit arra használt ki, hogy népszerűsítse az amerikai technológiát.

Ez ugyanis újabb terjeszkedési lehetőség lenne az Egyesült Államok és az amerikai cégek számára.

"Az Önök partnerei szeretnénk lenni. Lehet, hogy Szlovénia nem mindenkinek a radarján jelenik meg üzleti célként, de az Egyesült Államok számára fontos ország"

– mondta az amerikai energiaügyi miniszter.

Arról nem szól a fáma, hogy Szlovénia azért került-e fel az amerikai radarokra, mert a “First Lady” szlovén származású.

Valószínűleg a kettőnek nincs köze egymáshoz, és ezúttal is a szokás erőteljes amerikai befolyásolási technika alkalmazásáról van szó a szövetségesi körben.

Az SMR-technológia

Az Egyesült Államok “kis moduláris atomerőművet” (SMR) szeretne eladni Szlovéniának.

Az SMR-technológia előnye a modularitás. Ezek az erőművek gyári környezetben szerelhetők össze, és majdnem kész állapotban szállíthatók a helyszínre, ahol a végleges beépítés minimális munkát igényel.

A rugalmas telepítésnek köszönhetően távoli, elszigetelt helyen is megépíthetők. Emellett vagy nagyon ritkán vagy egyáltalán nem kell üzemanyagot cserélni bennük, így kevésbé sebezhetőek egy esetleges terrortámadással szemben.

Perry szerint Szlovénia kitűnő piac lehet az új technológia számára, amiben az Egyesült Államok Franciaország, Kína vagy Oroszország előtt jár, hiszen

a Westinghouse a legjobb reaktorokat gyártja a világon.
A három pillér

A szlovén infrastrukturális minisztérium közölte a szlovén állami hírügynökséggel, hogy a kialakulóban lévő energiakoncepcióban és klímapolitikában az atomenergia több szempontból is előtérbe került.
"Amellett, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiaforrás, megbízható villamosenergia-ellátást biztosít versenyképes árakon, ezáltal javítva az energiabiztonságot."

A szlovénok eddig már 16 millió eurót költöttek a második szlovén atomerőművel kapcsolatos különböző tanulmányok kidolgozására az állami tulajdonban lévő GEN Group elnevezésű cégen keresztül.

A GEN csoport azt közölte a STA hírügynökséggel, hogy a szlovén energiapolitika három pillére épül. Ezek a fenntartható klímával kapcsolatos politika, a megbízhatóság és a versenyképes energiaellátás.

A GEN becslése szerint a beruházás 3,5-5 milliárd euróba kerülhet a választott technológiától és a reaktor méretétől függően, ami körülbelül a duplája a 15 ezelőtt megcélzott összegnek.

Éjjel-nappal áram

Leon Cizelj, a ljubljanai Jožef Stefan Tudományos Kutató Intézet reaktormérnöki osztályának vezetője úgy véli, hogy a szlovén államnak a lehető leghamarabb döntenie kell a második atomerőmű megépítéséről.

"A szlovén szakértő szerint a nukleáris energia az egyetlen nem fosszilis energiaforrás, amely éjjel-nappal és minden időjárási körülmények között működik".

Ráadásul megbízható, és ideális az éghajlatváltozás elleni küzdelem szempontjából is.

Ha a szlovén kormány a második atomerőmű megépítése mellett dönt, akkor mintegy 400-500 szakértőt kell felkészíteni az építés figyelemmel kísérésére, illetve az új létesítményben való munkára.

Körülbelül tíz évre lehet szükség ahhoz, hogy az új erőmű termelni kezdjen, ebből öt év telik el a szükséges engedélyek beszerzésével, további öt év pedig az építési és szerelési munkálatok befejezésével.

És csak ezután mondhatják el a szlovének, hogy a második erőműnek is köszönhető a világosság.

Varga Szilveszter, a BALK főszerkesztőjének írása. Az eredeti cikk itt érhető el.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG