3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Simon Fasdal, a Saxo Bank kötvénypiaci részlegének vezetője szerint megvan az esélye, hogy felminősíti, vagy legalább pozitív kilátással látja el az egyik hitelminősítő Magyarországot a következő, márciusi felülvizsgálaton.

A szakértő szerint a magyar gazdaság fenntartható módon növekszik, és további bővülés is várható, ha meglódul idén az euróövezeti gazdasági növekedés. Úgy vélte, Magyarország és a kelet-közép-európai országok kedvező alternatívát nyújtanak a befektetőknek a rendkívül alacsony euróövezeti hozamokkal szemben. Amíg sikerül ellenőrzés alatt tartani a forint árfolyamát, és a befektetők stabilitást, jó növekedési esélyt látnak a gazdaságban, addig kifejezetten jó esélye van a magyar gazdaság további bővülésének – tette hozzá.

Magyarország a hitelminősítőknél. Forrás: MNB


Korai lépés

Az Államadósság Kezelő Központ azon tervével kapcsolatban, hogy kínai fizetőeszközben, jüanban bocsásson ki kötvényt, Simon Fasdal elmondta: okos dolog diverzifikálni a devizaállományt, hozzátéve, hogy kissé korainak tartja az elképzelést. 

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közelmúltbeli kamatemeléséről úgy vélekedett: nem valószínű, hogy a jelenlegi hordónkénti 30 dollár alatti olajár mellett további szigorítás várható idén a Fed részéről. Úgy látja, nem lesz nagy hatása a magyar gazdaságra és a forint árfolyamára a kamatemelésnek.

Mit okoz az olcsó olaj?

Úgy vélte, a 30 dolláros olajárnak deflációs hatása van az euróra, így további mennyiségi enyhítés várható az Európai Központi Bank részéről, hasonlóan a korábbi amerikai és japán lépésekhez. Ennek azonnali hatása lesz a pénzpiacokra, ami pozitívan befolyásolja a régióbeli kötvények kereskedését is – jegyezte meg.

A Saxo Bank szakértője szerint 2016-tól egyre jobban eltávolodik egymástól a stabilnak és a kockázatosnak tekintett országok, illetve vállalatok csoportja. A befektetők fókusza áttér a stabil költségvetéssel, jó növekedési pályával bíró országok és vállalatok felé. Magyarország jól áll ezekben, így vonzónak számít befektetői szempontból – tette hozzá.

Elég a bóvliból

Több elemzőház is kiadta, milyen hitelminősítési lépésekre számít idén. Magyarországnak most már ki kell kerülnie a bóvliból: a bankoknak könnyebb lett a helyzete és a költségvetés pozíciója is sokat javult - márciusban akár meg is jöhet az első fecske. Vannak azonban olyan országok, amelyek nem ilyen vidáman várhatják az évet. Részletek >>>>>

Csődközelben két olajcég

A szakértő szerint jelenleg nem a kínai gazdaság lassulása vagy a Fed kamatemelése aggasztja a piacokat a legjobban, hanem az, hogy akár 1-2 héten belül is csődöt jelenthet egy vagy két globális olajvállalat a rendkívül alacsony olajárak miatt. Egy olyan vállalatnál, amely 100 dolláros olajárral tervezett, nagy a kockázata annak, hogy nem tudja tovább folytatni működését. A Mol a szakértő vélekedése szerint nem tartozik azon vállalatok közé, akik a közeljövőben emiatt csődöt jelenthetnek.

A mostani olajárzuhanást Simon Fasdal szerint nem annyira a kereslet csökkenése, hanem az extrém túlkínálat okozza. Ennek egyik előzménye, hogy korábban túl sokáig tartották 100 dollár felett az olajárat, aminek hatására sok új szereplő jelent meg a piacon, tovább bővítve a kínálatot. A kereslet-kínálat egyensúlyának helyreállításához néhány országnak csökkentenie kell a kitermelését – tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG