<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A közel-keleti vesztes beavatkozások közepette Washington felügyelete alól kicsúszott saját stratégiai hátsó udvara, Dél-Amerika. Egy friss Gallup felmérés szerint a washingtoni vezetés elfogadottsága a térségben a 2016-os 49 százalékról a tavalyi évben 24 százalékra zuhant. Peking, Moszkva és Teherán szisztematikusan foglalja el a felszabaduló űrt.

A vesztes és elképesztő erőforrásokat felemésztő közel-keleti beavatkozásai után Washingtonnak mintha most kezdene derengeni, hogy az elmúlt években elsodródott tőle saját stratégiai jelentőségű szomszédsága, Dél-Amerika. Ennek jegyében az amerikai politikai osztály most bekapcsolta a vészcsengőket és az orosz, valamint kínai behatolás veszélyére figyelmeztet.

H.R. McMaster amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Oroszország kifinomult online kampányt indított a júliusi mexikói általános választás befolyásolása érdekében. Moszkva célja lehet a jelenlegi felmérések szerint az elnökjelölti versenyben vezető Manuel Obrador támogatása, miután ő ellenzi az ország olajipari liberalizációját, ez pedig segítheti az olajpiac kínálati oldalának kordában tartását.

Szétmálló amerikai külügyminisztérium

Dél Amerika visszaszerzésének jegyében indította el ötnapos regionális körútját Rex Tillerson külügyminiszter múlt pénteken. Hogy az út valódi céljával kapcsolatban még félreértés se legyen, Tillerson az út kezdetén méltatta azt a 200 éves doktrínát, amellyel annak idején Washington kiterjesztette védhatalmi státuszát Dél-Amerika felett az európaiak ellenében. Most csupán annyi változott, hogy Tillerson a „birodalmi” kínai kereskedelmi ambícióktól óvta a térséget.

Káncz Csaba

Tillersonra nem kis feladat vár, hiszen egy friss Gallup felmérés szerint a washingtoni vezetés elfogadottsága Dél-Amerikában a 2016-os 49 százalékról a tavalyi évben 24 százalékra zuhant. A régió lakosságának csupán 16 százaléka ismeri el Trump elnökségi teljesítményét.

A szervezeti káosz mindeközben tovább tart az amerikai külügyminisztériumban, hiszen éppen a napokban mondott le posztjáról Thomas Shannon politikai igazgató, miután múlt ősszel már fejvesztve menekült az intézményből egy másik prominens dél-amerika szakértő, William Brownfield is.

Márpedig Washingtonnak tisztán kell látnia és biztosan mozognia ebben a térségben, hiszen idén kulcsfontosságú választások jönnek Brazíliában, Venezuelában, Kolumbiában és Mexikóban. Bizonyára az amerikai külügyminisztérium megrendülésének a számlájára írható Tillerson baklövése már az út legelején.  Azt javasolta ugyanis a venezuelai hadseregnek, hogy hajtsanak végre puccsot és mozdítsák el a hatalomból Nicolás Maduro elnököt. Mexikó azonnal elhatárolódott Tillerson szerencsétlen javaslatától.

A Hezbollah a drogmaffiával fogott össze

Washingtonnal ellentétben Peking az utóbbi években szisztematikusan építkezett és a térség első számú kereskedelmi partnere lett. Kína elsősorban növelni akarja saját energia- és élelmiszer-biztonságát és a térségre úgy tekint, mint stratégiai erőforrások biztosítékára. Peking csupán másodsorban óhajt geopolitikai előnyökre szert tenni Washingtonnal szemben és kihasználni az USA romló megítélését a térségben.

De más szereplők biztonságpolitikai oldalról nézve is aggasztó módon használják ki azt, hogy Washington elhanyagolta saját hátsó udvarát. A palesztin Hamász és a libanoni Hezbollah ugyanis egyre szorosabban együttműködik a régió drogkartelljeivel és szervezett bűnözői köreivel.  Irán pedig eközben szorosan együttműködik a térség Washington-ellenes kormányzataival Bolíviában, Nicaraguában, Ecuadorban és Venezuelában.

Káncz Csaba jegyzete

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin rákos, szanatóriumba kerülhet és nem tér vissza a hatalomba
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:34
Az ukrán védelmi tárca és a brit MI6 volt főnöke is megerősítette ezt.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Orbán Viktor Dzsudzsák Balázzsal ünnepli a kormányalakítást
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:23
Átvették kinevezésüket az Orbán-kormány 5.0 tagjai Novák Katalin köztársasági elnöktől a Sándor-palotában.
Makro / Külgazdaság Importvám kell, nem embargó az orosz olajra - javasolják az osztrákok
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 16:06
Lehet, hogy ez lesz végül a megoldás?
Makro / Külgazdaság Putyin gigantikus költségvetésű háborúja - mit lépjen most Európa?
Káncz Csaba | 2022. május 24. 14:51
Az Oroszországból származó olaj- és gázimportra vonatkozó vámok alkalmazásával az EU megvédheti energiabiztonságát az átmeneti időszak alatt is, miközben megakadályozza, hogy Oroszország finanszírozza az ukrajnai háborúját. Ezt minősített többséggel lehetne elfogadni, ami azt jelentené, hogy az EU kereskedelempolitikája összhangba kerülne az EU értékeivel, érdekeivel és kötelezettségeivel. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Moszkva vagy Brüsszel az ellenségünk? Merre tovább magyar energiapolitika? - Holoda Attila a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 14:31
Orbán Viktor szerint az orosz olaj elleni szankciók felérnek a magyar gazdaságra dobott atombombával. Ez a kijelentés azonban többek szerint erős csúsztatás. Holoda Attila energiapiaci Klasszis Klubunk május 26-i vendége, akivel többek között arról beszélünk, hogy kiváltható-e az orosz olaj? A második Orbán-kormányban rövidebb ideig az energetikáért felelős helyettes államtitkári posztot is betöltő szakemberrel emellett a magyar energiapolitika legfontosabb kihívásait tekintjük át.
Makro / Külgazdaság Minden harmadik ember kérne fizetésemelést
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 11:05
A PwC globális felmérésében megkérdezett munkavállalók közül minden ötödik dolgozó nyilatkozott úgy, hogy valószínűleg munkahelyet vált a következő 12 hónapban, és több, mint egyhamraduk azt tervezi, hogy fizetésemelést kér. 
Makro / Külgazdaság Német alkancellár: "Magyarországon is történnie kell valaminek"
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 10:39
Elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint.
Makro / Külgazdaság Kiderült, kik keresnek többet havi 800 ezernél
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 09:00
Kijöttek a KSH legfrissebb kereseti adatai.
Makro / Külgazdaság Példátlan fegyverszállítmányok érkeznek Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 08:49
Egy hétfőn megrendezett virtuális találkozó alkalmával mintegy 20 ország ígéretet tett arra, hogy újabb fegyverszállítmányokat juttat el Ukrajnába - jelentette be sajtótájékoztatóján Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter.
Makro / Külgazdaság Kolumbiai katonák tanítják az ukránokat aknamentesítésre
Privátbankár.hu | 2022. május 24. 08:26
Egy csapat kolumbiai katona utazik Európába, hogy ukrán kollégáikat aknamentesítési technikákra oktassák.
hírlevél
Ingatlantájoló