<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magas olajár idején az olajban gazdag régiók, nemzetek, országrészek fokozottan kacérkodtak a kiválással és önálló állam alapításával, várván a mesés vagyont. Dél-Szudánnak nem jött össze. Persze nem csak ezért váltak ki, de most nagy bajban vannak.
Fotó: Daniel X. O'Neil / Flickr

Vita a váló felek közt

Szudán déli része az ország megalakulásától kezdve szeretett volna autonómiát, majd 2011-ben népszavazáson döntöttek az ország függetlenségéről. Dél-Szudánban van a korábbi teljes szudáni olajkészlet 75-80 százaléka, miközben Dél-Szudán lakossága 8-10 millió, Szudáné pedig 40 millió. Az arányok tehát igencsak felborultak.

A két ország megpróbált megállapodást kötni a déli olaj jövedelmének elosztásáról, de ebből rögtön a függetlenség után vita alakult ki, aminek hatására le is állt a déli kitermelés. Az olajvezetékek Szudánon keresztül vezetnek a Vörös-tengeri kikötőkbe, ezek használatáért cserébe Szudán export díjat kér. Ebben nem tudtak megállapodni, így aztán rögtön bajban is volt az új ország.

Polgárháború és hiperinfláció

Miután ezen túljutott volna, polgárháború tört ki az ország számtalan etnikai és politikai csoportja között. Ez frissen függetlenedő országoknál nem szokatlan, különösen Afrikában, de egy olajország esetében különösen megviselő, hisz általában a termelés és az export ugyancsak szünetel ilyenkor.

Végül mire az ország kezdene kijönni a belső válságból és Szudánnal is szót értene, az olajár lehullott a nagy mélységekbe. Így aztán az ország közel 5 év függetlenség után igen sanyarú gazdasági helyzetbe került, aminek leglátványosabb jele a hiperinfláció. A fogyasztói árak csak decemberben 110 százalékkal emelkedtek, miközben a valuta, a dél-szudáni font 84 százalékkal értékelődött le.

Venezuelai minta

Az ország Afrika harmadik legnagyobb olajtartalékán csücsül, de a kormány bevételei a töredékükre estek az olajár esés hatására, kiadásait nem tudta visszafogni, így venezuelai mintára áruhiány és hiperinfláció keletkezett. Az állami alkalmazottak bére reálértékben gyorsan esik, a szegénység olyan szintre nőtt, hogy az ENSZ szerint az ország népességének közel fele, 3,9 millió ember nem jut elegendő élelmiszerhez.

A bajokat tetézendő az ország egyetlen érdemi nem olajipari befektetője, a SABMiller  sörgyár is bezárni készül helyi üzemét a működési körülmények ellehetetlenülése miatt. Értéktelen dél-szudáni font hegyeken ülnek, de azt nem tudják dollárra váltani, vagy mire igen, már alig kapnak érte valamit. A cég 2009-ben indította a helyi vállalkozást, profitot sosem tudott termelni, így most a távozás mellett döntött.

Egyetlen vékony reménysugár van az előrelépésre: a kormány és a lázadók a közelmúltban megegyeztek a hatalommegosztásról, és így befejeződhet a polgárháború.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Lélegeztetőgépeket küldünk Erdélybe
MTI | 2021. október 28. 07:58
Az újabb egészségügyi szállítmány 20 romániai, elsősorban erdélyi kórházat segít, jelentette be Szijjártó Péter.
Makro / Külgazdaság Kormányválság van Portugáliában
MTI | 2021. október 28. 07:14
Miután a parlament nem fogadta el az ország 2022-es költségvetését.
Makro / Külgazdaság Megint egymásnak ment London és Párizs a halászati engedélyek miatt
MTI | 2021. október 28. 06:34
Franciaország jelezte, hogy már jövő héttől szankciókat élesíthet a szigetország ellen, ha addig nem rendeződik a halászhajói ügye. Nagy-Britannia pedig ellenszankciókat helyezett kilátásba.
Makro / Külgazdaság Háborús készülődés az űrben – az elmúlt napokban új fázisba léptünk
Káncz Csaba | 2021. október 27. 17:59
Az elmúlt napokban Németország, Franciaország, Dél-Korea és Kína is bejelentkezett a versenyfutás új szakaszába. Szöul számára komoly hajtóerőt jelent a fejlesztéseknél, hogy a nemzetközi szankciók ellenére Észak-Korea nem csak rövid- és közép hatótávolságú rakétákat fejlesztett ki, hanem nagy hatótávolságú és űrrakétákat is. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A járvány alatt hízott óriásit a TikTok tulajdonosának vagyona
MTI | 2021. október 27. 17:38
Nagyot nőtt egy év alatt a kínai dollármilliárdosok száma: idén 307-tel többen vannak, mint tavaly, és így 1185-en szerepelnek a sanghaji Hurum magazin által szerdán közzétett listán, amely a leggazdagabb kínaiakat rangsorolja.
Makro / Külgazdaság Megvan, mely vidéki városokban lehet a legdrágábban lakást venni
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 15:19
A legdrágább városokat összegző listán változott az élmezőny, jelenleg a legmagasabb négyzetméterár Érdre jellemző átlagosan 600 ezer forinttal. Ezzel Debrecen holtversenyben Székesfehérvárral a második helyre szorult.
Makro / Külgazdaság Uniós csapás Varsóra: napi egymillió eurós bírságot kapott Lengyelország
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 13:46
A pénzbüntetést az uniós bíróság szabta ki, mivel a lengyel kormány nem függesztette fel a legfelsőbb bíróság fegyelmi kamarájának működését.
Makro / Külgazdaság Digitális irattárcákat szeretne Brüsszel
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 12:51
Európa-szerte nő az igény a digitális ügyintézés iránt, térnyerését azonban még mindig gátolják ellenőrzési és azonosítási akadályok - hívja fel a figyelmet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK).
Makro / Külgazdaság Túl sok már az álhír, magyar tényellenőrző oldal indul
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:56
Az új, önálló szerkesztőséget Zöldi Blanka, a Direkt36-tól érkező oknyomozó újságíró vezeti, de érkeznek a csapatba mások mellett a 444-től és a Mércétől is. Az oldalt a 444 és a Qubit kiadója, a Magyar Jeti Zrt. indítja, az az AFP-vel közösen működik majd, az Európai Bizottság támogatásával.
Makro / Külgazdaság Covid: egy nap alatt duplázódott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 10:17
3125 új fertőzött van, elhunyt 36 beteg. Az igazolt fertőzöttek száma majdnem duplája a tegnapinak, ami 1701 volt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos