5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Múlt héten ismét furcsán imbolygott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Valóban alkoholista, vagy csak kiújult az isiásza? Lassan érdemes lenne hitelt érdemlően tisztáznia magát. Az ugyanis önmagában rombolja az EU tekintélyét, hogy a gyanút a mai napig nem sikerült eloszlatnia.
Jean-Claude Juncker (Fotó: EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Meghökkentő jeleneteket rögzítettek a kamerák múlt hét szerdán Brüsszelben, a NATO-csúcstalálkozó gálavacsorája előtt. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szemmel láthatólag nehezen tudta koordinálni mozgását: többször megtántorodott, és elvesztette egyensúlyát. A lépcsőn csak segítséggel tudott fel- és lemenni, de még "sík terepen" is több alkalommal meg kellett támasztani. Összességében – és már nem először – olyan ember benyomását keltette, mint aki részeg.

Juncker a vacsorára végül tolószékben érkezett meg. Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője szerint „különösen fájdalmas isiász (ülőidegzsába) rohama volt, amit görcsök kísértek.”


De valóban alkoholproblémákkal küzd az Európai Unió első embere, vagy csupán egy kellemetlen betegségről van szó?

Már a mainstream is felkapta

A témán már korántsem csak bulvárlapok vagy alapból EU-ellenes médiumok csámcsognak, hanem érdemben foglalkozik vele az úgymond mainstream média is, a BBC-től kezdve a Guardianen át a Spiegelig. Felmerül ugyanis a kérdés, hogy vezetheti-e az Európai Unió döntéshozó-végrehajtó szervét egy olyan ember, aki egyes jelek szerint iszik, de legalábbis nem képes hitelt érdemlően eloszlatni ennek gyanúját? Lehet-e egy ilyen politikus az EU arca? És mit üzen mindez a világnak és persze nekünk, uniós polgároknak, akiket Juncker – elvileg – szolgál?

Bár a kérdések felettébb jogosnak tűnnek, Juncker és környezete nem szeret erről beszélni.  Sőt, néha egyenesen bedurcizik, ha szóba kerül esetleges alkoholfüggősége. „Tényleg elképeszt, hogy néhány embert ennyire érdekel ez a még csak nem is marginális téma. Egy kis tiszteletet kérek” – mondta a napokban egy brüsszeli sajtótájékoztatón, miután egy újságíró konkrétan megkérdezte, hogy részeg volt-e múlt szerdán.     

Brüsszel megsértődött

Mi az isiász? Az ülőideg, a nervus ischiadicus szervezetünk leghosszabb idege. A medencéből a csípő-fartájon át fut le a combokban. A térdhajlatban két ágra oszlik. Az ülőideg számos izmot mozgat, és gondoskodik a combok, alszárak és lábak érző beidegződéséről.

Működési zavara sokszínű tünetegyüttest okozhat, az enyhe érzéskieséstől a teljes bénulásig. Az isiász nem önálló betegség, hanem számos egyéb betegség következménye. Az isiászos fájdalom többnyire spontán oldódik, mintegy hat hét alatt.

Forrás: házipatika.com

Még ingerültebben reagált Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője. „Több mint ízléstelen, hogy néhány médium sértő címlapsztorikra próbálta felhasználni  Juncker elnök fájdalmát. Nem hiszem, hogy ez elegáns. Nem hiszem, hogy ez fair” – mondta a szóvivő.  Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy fogyasztott-e alkoholt az Európai Bizottság elnöke a vacsora előtt.

Juncker azt nem tagadja, hogy szereti az alkoholt, de szerinte szó sincs függőségről, csupán hát- és lábfájással küszködik. „Van némi problémám a gyaloglással. Nem vagyok részeg. Isiászom van. Szívesebben lennék részeg” – mondta júniusban, amikor éppen az ír parlament lépcsőjén imbolygott.

A 63 éves politikusnak azonban nem csak a mozgása furcsa néha, hanem a viselkedése is. Nehéz eldönteni, hogy egy-egy emlékezetes ölelés, csók, pofon, simogatás csupán a közvetlenség spontán megnyilvánulása, vagy valami teljesen másé.  Simán jófej akar lenni, vagy az alkohol beszél belőle?

Konyak reggelire

Brüsszelben hosszú évek óta keringenek olyan pletykák, miszerint Juncker iszik. Egy magasrangú diplomáciai forrás azt állította, hogy a luxemburgi politikus "konyakot reggelizik”. Italozási szokásait 2014-ben az EU legfelsőbb politikai szintjén is megvitatták.  Jeroen Dijsselbloem volt holland pénzügyminiszter, az euróövezeti pénzügyminisztereket tömörítő  Eurogroup egykori elnöke pedig azt mondta, hogy Juncker "megrögzött dohányos és alkoholista.”      

Az Európai Bizottság elnöke 2016-ban egy francia lapnak tagadta, hogy részeges lenne. Majd interjú közben legurított négy pohár pezsgőt. Ez persze még nem bizonyítja, hogy iszik. De utalhat arra, hogy vannak problémái a dologgal. Még akkor is, ha feladatát a jelek szerint el tudja látni. 

Rombolja a tekintélyt

Az tehát továbbra is kérdés, hogy Juncker alkoholista-e. Az viszont tény, hogy az ezzel kapcsolatos gyanút nem tudta eloszlatni. Azaz sok ember továbbra is azt hiszi, hogy az EU legfőbb döntéshozó-képviseleti szervét egy pityókás félnótás vezeti. Ez pedig súlyosan rombolja a közösség tekintélyét, és lovat ad az EU-ellenes mozgalmak alá.

Mindezt elhallgatni ugyanolyan káros, mint túllihegni. Nem kell minden megbotlás mögé odaképzelni három üveg konyakot. De az sem jó, ha fintorogva félrenézünk.        

Juncker könnyen lezárhatná a kérdést. Mondjuk hozhatna egy papírt az isiászáról. Vagy olykor megfújhatna egy szondát. Kevésbé lenne ciki, mint a jelenlegi kínlódás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG