<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Még azok is, akik magyarországi leánya 2019-ben az egy évvel korábbinál kisebb profitot termelt – derül ki a napokban közzétett tavalyi éves beszámolókból. Hiába tettek szert ugyanis a hazai biztosítók két számjeggyel több bruttó díjra az egy évvel korábbihoz képest, ez nem mindegyiküknél párosult növekvő eredményességgel.

A 2019 végén Magyarországon tevékenykedett 22 hazai biztosító közül 20 tette közzé tavalyi adatait. Mégsem marasztalható el a két „kakkuktojás”, a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület, valamint a Magyar Ügyvédek Kölcsönös Biztosító Egyesülete, hiszen ők csak élnek azzal a lehetőséggel, hogy a koronavírus-járvány miatt a civil szervezetek – így az alapítványok, egyesületek, szövetségek – a 2019-re vonatkozó beszámolóikat ráérnek 2020. szeptember 30-áig benyújtani az Országos Bírósági Hivatalnak.

Ám e két biztosító adatainak híján is meg lehet vonni a szektor 2019-es mérlegét, egyikük piaci súlya sem akkora, amely befolyásolná az általunk kiemelt két mutató (bruttó díjbevétel és adózott eredmény) alapján felrajzolt főbb tendenciákat. 

Sokat hoztak a biztosítók konyhájára a kgfb-szerződések. Fotó: Pixabay
Sokat hoztak a biztosítók konyhájára a kgfb-szerződések. Fotó: Pixabay

Hiszen az együttesen 1000 milliárd forintot meghaladó 2018-as bruttó díjbevételekhez a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület 11,4 milliárdot (azaz alig valamivel több mint 1 százalékot) „tett hozzá”, amellyel a tavalyelőtt még 23-as mezőny 15. helyét foglalta el. A Magyar Ügyvédek Kölcsönös Biztosító Egyesülete pedig még nála is egy nagyságrenddel kevesebbet, mintegy 1,3 milliárdot, amellyel a 2018-as mezőny sereghajtója volt.

Az adózott nyereségeket tekintve kétségtelenül valamivel jobb volt a helyzet, a KÖBE ugyanis 1,3 milliárdos 2018-as profitjával előkelőbb helyen, a 10. pozícióban végzett, ám az is csak a több mint 70 milliárdos össznyereség 2 százaléka alatt maradt. Az ügyvédi csapat is jobban szerepelt ebben az összevetésben, hiszen öt biztosítót is megelőzött, ám 404 milliós nyeresége még kisebb súlyt képviselt.

E bővebb felvezetés után azonban ideje a tavalyi összképet felvázolni. Mint tehát már utaltunk rá, 2019-ben az egy évvel korábbihoz képest eggyel csökkent a hazai biztosítói mezőny: az Ergo Életbiztosító Zrt.-vel. Távozásának oka prózai: osztrák anyacége beolvadt az olasz Generaliba, amely ugyancsak régóta működtet Magyarországon biztosítót, méghozzá nem is kicsit. Bruttó díjbevételei alapján már 2018-ban is a második legnagyobb volt, s e pozícióját csak megerősítette azáltal, hogy átvette az Ergo 17 ezer élet-, továbbá közel 3000-3000 lakás-, illetve balesetbiztosítását.

Kiugróan növekvő bruttó díjbevételek

Ezzel már át is eveztünk a piaci aktivitást jellemző fő mutatóhoz, a bruttó díjbevételekhez. Ezekből az derül ki, hogy összességében kifejezetten jó éve volt a hazai biztosítóknak, hiszen bőven tíz százalékkal több bevételt kasszíroztak 2019-ben, mint egy évvel korábban. Az átlagnál négyen is messze jobban hasítottak, a Magyar Posta Életbiztosító (37,55 százalékkal), a Genertel (34,39 százalékkal), a Waberer (23,7 százalékkal) és az Union Vienna Group (21,43 százalékkal). Aminek köszönhetően a díjbevételek alapján összeállított rangsorban is előreléptek.

Alapvetően e kvartett profitált abból, hogy a nem-élet üzletág díjbevételei nagy ütemben gyarapodtak, 17 százalékkal magasabban zártak, mint 2018-ban – állapította meg a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) március eleji gyorsértékelésében. A növekedés motorját tavaly is a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) jelentette. Igaz, az eredménykimutatást korrigálja, hogy 2019-ben a kgfb-díjbevételi statisztikákba már beépült a 23 százalékos biztosítási adó is. Az ennek megfelelő összegeket a korábbi években baleseti adó néven, külön költségvetési tételként fizették meg az ügyfelek.

A nem-életági bevételek egyébként már négy éve haladják meg az életágiakat, s ez a tendencia a Mabisz szerint csak egyre erősödik. Ezt jelzi az is, hogy a 2019-es díjbevételeknek már az 56,2 százalékát adta a nem-életág, szemben a 2018-as 53,8 százalékkal. 

Az életág lassúbb növekedésének tudható be, hogy az erre specializálódott NN csak kevéssel, még 2 százalékot sem elérő mértékben gyarapította egy év alatt a bruttó díjbevételeit. Nem véletlen, hogy a piaci tendenciát látva a holland kézben lévő cég tavaly decemberben úgy döntött, a nem-életág felé is nyit. Elsőként, a jövő év elejétől hitelfedezeti és jövedelempótló biztosítást lehet kötni a holland cég magyar leányánál, 2020 második félévétől lakásbiztosításokat, 2021-től pedig utasbiztosításokat. A Grawe Életbiztosító tavalyi díjbevételei pedig még alacsonyabbak is lettek a tavalyelőttinél – a 20-as mezőnyben egyedüliként.

Vegyesen alakuló profitok

bankoknál már láthattuk, hogy a nagyobb aktivitás, a gyarapodó bevételek nem feltétlenül párosulnak növekvő eredménnyel, vagy ha mégis, a dinamika alacsonyabb lehet, esetenként jóval. Nos, a biztosítóknál annyival rosszabb a helyzet, hogy míg a hitelintézetek 2019-es össznyeresége legalább, ha nem is sokkal, de magasabb lett a 2018-asnál, az általunk vizsgált húsz biztosítóé több mint 3 százalékkal alacsonyabb. Pont a mezőny fele volt ugyanis kénytelen profitcsökkenést elszenvedni az egyik évről a másikra, s ami szembetűnő, a bruttó díjbevételeik alapján top négy társaság (Allianz, Generali, Aegon, Groupama) közül három is. Mindössze az Aegon nyeresége bővült egy év alatt, igaz, az megsüvegelendő mértékben, több mint 13 százalékkal.

Ketten pedig nemhogy nem termeltek több nyereséget 2019-ben az egy évvel korábbihoz képest, hanem a tetejébe még veszteségesek is lettek. Igaz, a két cég tulajdonképpen egy, hiszen ugyanahhoz a csoporthoz tartozik. Igen, a CIG Pannónia általános, valamint életbiztosítójáról van szó, amelyek 1,4 milliárd, illetve közel 1,6 milliárd forintos bukóban zárták a tavalyi évet, amelyeket az olasz szerencsejátékokon elszenvedett veszteségek idéztek elő.

Ebben az összevetésben is meg kell emlékezni a kiemelkedőt produkálókról. Az „utolsókból lesznek az elsők” közmondást igazolva a Grawe növelte a legjobban egy év alatt a profitját, azt 2018-ról 2019-re közel megduplázta. De szép az Uniqa 56,79, az egyedüliként e tekintetben mindkét mutató alapján az első négyben lévő Union Vienna Group 32,89 és a K&H 26,31 százalékos dinamikája. 

Több biztosító anyacége is jelentős részt hasít ki itteni érdekeltsége tavalyi nyereségéből.

A Budapesti Értéktőzsdén szereplő Waberer’s International Nyrt. – melynek fő, közel 72 százalékos tulajdonosa a luxemburgi bejegyzésű CEE Transport Holdco S.á r.l. – nemcsak biztosítója 3 milliárdot meghaladó profitját kiveszi, hanem még annak az eredménytartalékát is megcsapolja, így összesen 3,6 milliárd üti a markát.

A német Allianz a 19,5 milliárd forintos adózás előtti nyereségéből közel 17,3 milliárdra tart igényt (egy éve 17 milliárdot vittek haza). 

Az Union Vienna Group közel 2,2 milliárdos nyereségéből nem kevesebb, mint 1,865 milliárd Bécsben landol.

Az ugyancsak osztrák hátterű Uniqa visszafogottabb, az itteni leánycége által megtermelt profit (közel 2 milliárd) mintegy harmadával is beéri, 660 millióval.

Még kevesebbet, csak 340 milliót visz haza az 1,7 milliárdos profitból az ugyancsak osztrák Grawe.

A francia Groupama az eredeti tervek szerint ugyancsak fizetett volna osztalékot, ám a járvány miatt – no meg a Magyar Nemzeti Bank mértéktartásra buzdító javaslatát megszívlelve – eltekintett ettől, noha tavaly még egy az egyben hazautalta a közel 7,5 milliárd forintos nyereséget. 

A belga KBC viszont eleve nem is akart elvinni a K&H Biztosító 5,8 milliárdos nyereségéből egy fillért sem, azt teljes egészében az eredménytartalékba helyezi. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin szerint a Nyugat gyarmattá tette Ukrajnát, majd visszaszólt Merkelnek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 19:44
Az orosz-ukrán háború 289. napjának összefoglalója.
Makro / Külgazdaság Hogy érezték magukat a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 győztesei? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. december 9. 19:31
Rendkívüli izgalmak közepette dőlt el a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2022 őszi évadjának első helye. Az immár ötödik alkalommal, ezúttal technikumok és szakképző iskolák számára meghirdetett, több mint 4 ezer tanulót megmozgató vetélkedőt egy tolna megyei csapat nyerte. A paksi Energetikai Technikum és Kollégium diákjaiból álló ANNOLAZO tagjaival és felkészítő tanárukkal a döntő után közvetlenül beszélgettünk. 
Makro / Külgazdaság Oroszország évek óta nem fizet, miközben legalább 1500 embernek tartoznak
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 18:51
Az orszoknak továbbra is végre kell hajtaniuk az Emberi Jogok Európai Bíróságnak ítéleteit, annak ellenére, hogy kizárták az Európa Tanácsból.
Makro / Külgazdaság A nap képe: Lázár János a makói Mekiben
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 17:21
Egy gyors kávé tejszínnel, öltönyben = kilógott a többi vendég közül. 
Makro / Külgazdaság Magyarország pocsékul áll „üzemanyag-paritásban”
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 16:11
Az EU egészét tekintve átlagbérből negyedik legkevesebb, a minimálbérrel számolva pedig második legkevesebb üzemanyag vásárolható a magyar fizetésekből.
Makro / Külgazdaság Japán felpörgeti a védelmi kiadásokat
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 15:48
A kormány jövőre 7,3 milliárd dollárral többet akar költeni védelmi célokra, mint az idén, és a következő öt évben mindig körülbelül ennyivel növelné a védelmi büdzsét.
Makro / Külgazdaság Putyin mesterterve a téli hadjáratra
Káncz Csaba | 2022. december 9. 15:28
Oroszország továbbra is főként védekező stratégiát folytat Ukrajnában a védelmi vonalak megszilárdításával és az ukrán katonai műveletek költségeinek emelésével. Ukrajna meg akarja indítani a következő ellentámadást, miközben a talaj még fagyos – és az orosz csapatok morálja a mélyponton van. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Keményen odacsapna az EU a háborús bűnök elkövetőinek
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:59
Az unió igazságügyi minisztereit tömörítő tanácsa az Oroszország Ukrajna ellen indított háborújával összefüggésben azt javasolta a tagállamoknak, hogy fogadjanak el intézkedéseket a legsúlyosabb nemzetközi bűncselekmények elszámoltathatóságára.
Makro / Külgazdaság Putyin is bevallotta, fájnak a szankciók az országának
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 13:15
Idén és jövőre is GDP-csökkenéssel számol az orosz elnök.
Makro / Külgazdaság Együtt védi digitális pénzünket a jegybank és a nemzetbiztonság
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 11:29
A cél a kiberkockázatok csökkentése az online piactérben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG