TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
2018. szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 3,6%-kal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál - ez valamivel a piaci várakozások fölötti adat, és ismét több mint 5 éves csúcsot jelent. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok és a dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben.

Az élelmiszer és a dohány nagyot drágult, az üzemanyag óriásit

Az élelmiszerek ára az átlagot messze meghaladóan, 4,6 százalékkal emelkedett - az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 21,2, a liszté 7,8, a tojásé 7,0 százalékkal magasabb, a cukoré viszont 22,7 százalékkal alacsonyabb lett.

A Privátbankár.hu szokás szerint 1 nappal az inflációs adat közzététele előtt publikált Árkosár-felmérése hasonló eredményre jutott az élelmiszereknél - októberre a legnagyobb áremelkedést a krumplinál és a lisztnél mértük, nagyobb árcsökkenést egy év alatt a cukornál, a rizsnél és a kávénál találtunk a hipermarketekben. Részletek >>

Az autósok megint az árváltozások legrosszabb oldalán állnak: az üzemanyagok közel 15 százalékkal kerülnek többe, mint egy éve.

Jelentősebben drágultak még a szeszes italok, dohányáruk - átlagosan 5,1 százalékkal kell többet fizetni érte, mint egy éve. A főcsoportok közül egyedül a tartós fogyasztási cikkeknél mért minimális árcsökkenést a KSH, ahogy az a pókháló-ábrán is látszik:

Az árak az előző hónaphoz képest 0,3 százalékkal emelkedtek, az élelmiszerek 0,5 százalékkal lettek drágábbak, mint augusztusban voltak.

A lényeg még mindig 3 százalék alatt van

Bár a piac számított az infláció gyorsulására, az mégis a várakozásokat meghaladó mértékű volt. Habár az infláció gyorsul, ez a részletek alapján továbbra is elsősorban kínálati sokkokra vezethető vissza az ING gyorselemzése szerint.

Az olajárak jelentős emelkedése az üzemanyagok közel 15 százalékos drágulását hozta, miközben a nyers élelmiszerek ára – főként a rossz időjárás miatt – szintén átlag felett, 4,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Mindehhez még hozzáadódik a dohányáruk drágulása is.

Az előzőek közül egyedül utóbbi tétel jelenik meg a maginflációs mutatóban, így nem meglepő módon az továbbra is jóval alacsonyabb, mint a fő mutató, jelenleg 2,4 százalékos. A maginfláció minimális emelkedését a szolgáltatások további drágulása is elősegítette. A még mindig mérsékelt maginfláció egyben azt is jelenti, hogy az MNB-től továbbra sem várhatunk érdemi változást a monetáris politikában, hiszen az még mindig alulmúlja a jegybank 3 százalékos célértékét - írja az ING.

Fogyasztóiár-indexek, 2018. szeptember

Megnevezés

Előző hó = 100,0

Előző év azonos hó = 100,0

Fogyasztóiár-index

100,3

103,6

Harmonizált fogyasztóiár-index

100,3

103,7

Maginfláció (szezonálisan kiigazított)

100,3

102,4

Nyugdíjas fogyasztóiár-index

100,3

103,3

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor már tudja, hogyan fékezhetjük meg a Covidot
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 23. 17:08
Ha maszkot hordunk, jelentette ki mai videójában.  
Makro / Külgazdaság Halálos járvány, piszkos anyagiak – célegyenesbe fordult Trump és Biden
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 12:49
Egybehangzó sajtóértékelések szerint nyugodt, de pengeváltásokkal színesített volt a választások előtti utolsó elnökjelölti vita az Egyesült Államokban. Közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Biden előnye továbbra is jelentős Trumppal szemben.
Makro / Külgazdaság Covid: újabb 47 ember hunyt el itthon
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 09:26
Ezzel 1350 fölé nőtt a hazai áldozatok száma. 
Makro / Külgazdaság Szigorít az Orbán-kormány: már meccsekre is csak maszkban mehetünk
Privátbankár.hu | 2020. október 23. 08:40
A szigorítás a sport- és szabadtéri rendezvényeket érinti.  
Makro / Külgazdaság Nem egyeztetett a PM a szakmával az áfabevallás-tervezetről
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 17:02
A Parlamentben elhangzottakkal ellentétben az áfabevallás-tervezettel kapcsolatban nem történt érdemi egyeztetés az Adótanácsadók Egyesületével. Nem voltunk részesei az áfabevallás-tervezetek kialakításának, annak a kommunikációkban megjelent adminisztrációcsökkentést jelentő hatását mindvégig kritikával illettük - ezt tartalmazza az egyesület lapunknak eljuttatott közleménye.
Makro / Külgazdaság Marhanyelvet és cápaharcsát is vettek TAO-ból a felcsúti focistáknak
Székely Sarolta | 2020. október 22. 16:46
Marhanyelvet, cápaharcsát és argentin marha húspogácsát is vásároltak Felcsúton TAO-pénzből, de egy Rimini utazást is sikerült közpénzből fedezni. Valaki pedig csúnya bakit vétett egy gyógyszerrendelésnél. A Demokratikus Koalíció által kiperelt számlákat laptársunk, az mfor.hu nézte át, összegezte és elemezte.
Makro / Külgazdaság Ezúttal nem okozott meglepetést Matolcsy György csapata
MTI | 2020. október 22. 15:59
Miután ötödik alkalommal is a 0,6 százalékos alapkamatnál 15 bázisponttal magasabb kamattal hirdette meg egyhetes betéti tenderét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Olcsóbban lehetett új lakást venni szeptemberben
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:44
Szeptemberben az új és használt tégla építésű lakások ára is csökkent az előző három hónaphoz képest, országos átlagban a legnagyobb mértékű, 8,5 százalékos áresést az új építésű lakásoknál tapasztalták az Otthon Centrumnál.
Makro / Külgazdaság Ismét nőtt a kórházak adóssága
Kormos Olga | 2020. október 22. 15:29
Az egészségügyi intézmények tartozásai a Magyar Államkincstár honlapján megjelent friss tájékoztatás szerint szeptember végén 41,6 milliárd forintot tettek ki, ez az áprilisi adatokhoz képest már 13,1 milliárdos növekmény.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: középmezőny vagy átlag alatti? Müller Cecília és Gulyás Gergely így látja a magyar korona-helyzetet
Privátbankár.hu | 2020. október 22. 15:14
Úgy tűnik, ahogy egyre több a napi áldozata a koronavírus-járványnak, úgy rövidülnek az operatív törzs beszámolói. Müller Cecília szerint a halálozások alapján a középmezőnyben vagyunk, de Gulyás Gergely ennél optimistább volt.
hírlevél