Hirdetés
Hirdetés

Tényleg tök mindegy, hol vásárolunk be? Végigjártuk a hipermarketeket

Gáspár András, Valkai Nikoletta, 2018. október 08., 15:36

Továbbra is fej-fej mellett áraznak a hazai hipermarketek: a Privátbankár.hu havi Árkosár-felmérésén még mindig szokatlanul együtt van a mezőny. Ennek megfelelően viszonylag kis árváltozás is át tudta rendezni a sorrendet, de nagy különbség nincs a legolcsóbb és a legdrágább között sem. A krumpli ára elszállt egy év alatt, de kávéhoz és rizshez jóval olcsóbban juthatunk, mint tavaly.

Több mint 11 éve havi rendszerességgel készített felmérésünk adatai alapján az előző hónaphoz képest mindössze 56 forinttal, 0,3 százalékkal emelkedett 30 élelmiszerből álló minta-élelmiszerkosarunk átlagára, amellyel egy átlagos család havi nagybevásárlását képezzük le.

A 19 552 forintos átlagár ismét mérsékelt emelkedést jelent az egy évvel ezelőtti végösszeghez képest: 2,3 százalékkal voltak most magasabbak az árak, mint tavaly október elején.

Hirdetés

Az áruházak közül egyedül az Auchanban mértünk árcsökkenést, ott is csak havi szinten: itt 1,9 százalékkal kevesebbet kellett fizetnünk most, mint szeptemberben. A Tesco 0,3 százalékkal került többe, mint egy hónapja, az Interspar pedig 2,5 százalékkal – ezzel a dobogó legalsó és legfelső fokán helyet cserélt az Auchan és az Interspar. Tavalyhoz képest viszont épp az Interspar emelt legkevesebbet az árakon, míg az Auchan drágult leginkább, ahogy az táblázatunkból is látszik.

A legolcsóbb és a legdrágább áruház között ezúttal mindössze 230 forint van, ennyiért nem érdemes a megszokottól jóval messzebb lévő áruházat választani.  Persze ugyanezekben az áruházakban akár 18 ezer forint alatt is megúszhatnánk a nagybevásárlást, ehhez azonban az kellene, hogy mindent ott vegyünk meg, ahol a legolcsóbban adják – így ugyan csak 18 465 forintot kellene fizetnünk, de 11 év alatt megtanultuk, hogy egy nap alatt 3 hipermarketet is végigjárni egyáltalán nem lélekemelő feladat, főleg ha csak nagyjából egy ezrest spórolhatunk rajta.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A KSH kedden közli az infláció szeptemberi alakulásáról szóló adatait.

Az előző hónaphoz képest nem csak a teljes kosárértéket, hanem az egyedi termékeket vizsgálva sem számolhatunk be különösen nagy változásokról. Egyedül az almánál mértünk kétszámjegyű havi árváltozást (átlagosan +13,7%), komoly árcsökkentést pedig a rizs átlagára mutat (-22%) októberben.

Ennél jóval érdekesebb azt megnézni, tavalyhoz képest hogy változtak az egyes élelmiszerek árai. A krumpli például egy év alatt 70 százalékkal drágább lett, a liszt több mint 30 százalékot drágult, a gyümölcsjoghurt és a száraztészta pedig több mint 20-at. 10 százalék fölötti éves áremelkedést mértünk az ásványvíznél, a narancslénél, egyes szénsavas üdítőknél és a kenyérnél is. A kávé ára viszont 25 százalékot csökkent tavalyhoz képest, de ötödével olcsóbb a rizs és az UHT tej is. 10 százalékot meghaladó árcsökkentés történt a tojásnál és a cukornál is tavalyhoz képest.

Havi legolcsóbbak

Ezúttal is választottunk három élelmiszert, és megnéztük, márkára-minőségre való tekintet nélkül hol lehet a legolcsóbban beszerezni őket.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Az egyik drogéria-lánc szeptemberben müzliket vett le a polcokról, miután az egészségre káros anyagot mutattak ki benne – ennek kapcsán megnéztük, a legolcsóbb kategóriában milyen müzliket árulnak a hipermarketek. A legolcsóbb a Tesco sajátmárkás gyümölcsös müzlije kilónként 579 forintért; az Auchanban az Every Day gyümölcsös müzlije kilónként 641 forintba kerül, míg a Spar Vollkorn müzli 745 forintba.

Szezonja van a sütőtöknek, ebből a legolcsóbbat az Intersparban és az Auchanban találtuk, kilónként 199 forintba került ottjártunkkor. A Tescóban az orange típusú sütőtök kilónként 249 forintba került.

Szintén indul a szezonja a forró teának – aki nem akar sokat költeni rá, az a Tescóban 299 forintért 100 darab feketetea-filtert is meg tud venni, ez kilónként 1993 forintos árat jelent a saját márkás terméknél. Az Auchan és a Spar 99 forintért kínálja a legolcsóbb 20 filteres kiszerelést, ezért Earl Greyt és különböző gyümölcsös ízeket is kínálnak – ez kilónként 3300 forintos árat jelent.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadások merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Banknál 16 595 forint a törlesztőrészlet, a THM pedig 13,86 százalék, míg  a Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsönénél 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM pedig 14,49 százalék. Pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük, de kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

Elfogyott az idő: a világ vezetői is egyezkednek a tengerek védelméről

A G20-ak környezetvédelmi miniszterei Japánban tartott találkozójukon megállapodtak a tengerek műanyaghulladék-szennyezésének kezeléséhez szükséges intézkedések bevezetésének és alkalmazásának globális hatókörű keretrendszerében. Valljuk be, ennek itt volt az ideje.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?