<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az amerikai fegyvertartási törvények nem csak ott, hanem világszinten is komolyabb vitákat robbantanak ki időről-időre. Az iskolai lövöldözések, vagy akár a nemrég rasszista indíttatásból, főleg afroamerikaikból álló gyülekezet lemészárlása után is felmerült az igény arra, hogy megszigorítsák a vonatkozó rendeleteket.
Kép: Tag City Novelty Signs

Barack Obama még októberben beszélt arról, hogy több államban gyakorlatilag egyszerűbb venni egy fegyvert, mint elmenni a zöldségeshez. Az amerikai elnök már jó pár éve igyekszik szigorítani a szabályozást, többek közt azzal, hogy teljes körű háttérellenőrzést akar bevezetni a vásárlás feltételeként - írja az Economist.

A rendőrség az elnököt támogatja, ami nem is csoda: jócskán megkönnyítené a munkájukat, hogyha kevesebb fegyver lenne a körforgásban, és hogyha a vevőket jó alaposan leellenőriznék, különös tekintettel a bűnügyi és pszichés múltukra tekintettel. A jelenlegi szabályok szerint csak az okleveles kereskedők kötelesek ellenőrizni vásárláskor. Viszont az összes eladás negyven százaléka vagy az interneten keresztül, vagy fegyverbemutatókon történik, és ezeknél semmilyen háttérvizsgálat nincs. A Pew Kutatóközpont felmérése szerint a megkérdezett amerikaiak 85 százaléka támogatná a háttérellenőrzések kiterjesztését, míg 80 százalék megtiltaná a mentális betegek fegyvervásárlását. De akkor miért nincs még egységes szabályozás?

Hiába az iskolai lövöldözések

Politikailag is nagy erőt képvisel a Nemzeti Fegyverszövetség (NRA), ők más fegyverpárti csoportok támogatásával állnak szemben a háttérellenőrzések, és általában bármilyen fegyvertartási szigorítással szemben. Az NRA egyrészt arra hivatkozik, hogy amerikai alapjog a szabad fegyverbirtoklás, másrészt pedig arra, hogy a fegyverek megelőzik a bűncselekményeket. Ez utóbbiban egyébként meglehetősen megingathatatlanok: a 2012-es Sandy Hooks Általános Iskolában történt mészárlás után Wayne LaPierre, az NRA elnöke azzal magyarázta a helyzetet, hogyha az alkalmazottaknál is lett volna fegyver, nem történt volna meg a tragédia, mivel „egy fegyveres rosszfiút csak egy fegyveres jófiú tud megállítani”. Arról, hogy a szigorúbb fegyvertartási szabályok esetén a mentális beteg elkövető nem juthatott volna fegyverhez, nem ejtett szót.

Marad az egyéni út

Mivel az NRA és a hasonló csoportok komoly republikánus támogatással képesek akadályozni a kongresszus fogaskerekeit, ezért nem várható a közeljövőben lényegi központi szigorítás a fegyvertartási szabályokban.

Emiatt több állam is kénytelen volt külön változtatni a törvényein, New Yorkban, Californiában, Massachusetts-ben, Illinoisban, Rhode Islanden, és Marylandben is sokkal nehezebb pisztolyhoz vagy puskához jutni. A kriminalisztikai adatok egyébként azt mutatják, hogy ezekben az államokban ténylegesen csökkent a bűncselekmények száma, csakhogy ez még lehetne sokkal jobb is. Illinois két szomszédja például Wisconsin és Indiana, ahol gyakorlatilag nincs szabályozva a fegyvertartás, ezért nem is meglepő, hogy az állam fővárosában, Chicagóban, a bűntények több mint felét államon kívüli lőszerszámokkal követték el.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ennyi volt: mindjárt elfogy a benzin a durva válságba jutott országban
Kollár Dóra | 2022. július 4. 18:08
Egyre súlyosabb a helyzet Srí Lankában, és egyelőre nem igazán látszik a valódi megoldás a problémára. Bár törekvések a jó irányba vannak, mindez azon a tényen nem változtat, hogy az országnak két hetet kell vegetálnia most úgy, hogy gyakorlatilag elfogyott a szigeten a benzin.
Makro / Külgazdaság A lengyel kormány is megsarcolná a bankokat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 17:05
Lengyelország fontolóra veheti a túl alacsony betéti kamatokból származó banki extraprofitra kivetett különadó bevezetését, ha a bankok nem hajlandóak "szilárd" szintre emelni a betéti kamatokat.
Makro / Külgazdaság 100 milliárd eurót mozgósítana az EU Ukrajna újjáépítésére
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 16:14
A koronavírus-válság utáni segély- és támogatási programok mintájára háború utáni újjáépítési alap létrehozására terjesztett elő javaslatot az Európai Beruházási Bank (EIB).
Makro / Külgazdaság Elemzők: nagyon megszenvedné Európa az orosz gázstopot
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 14:24
Londoni elemzők becslése szerint az orosz földgázszállítások leállásának növekvő kockázata miatt immár 40 százalék körüli az esélye annak, hogy az európai gazdaság az idén recesszióba kerül.
Makro / Külgazdaság Agresszívek és már lövöldöznek is a migránsok Szijjártó Péter szerint
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 13:59
A Vajdaságban beszélt erről a külgazdasági és külügyminiszter.  
Makro / Külgazdaság Rossz hír érkezett az euróövezetből: romlik a hangulat
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 12:26
Az elemzői várakozásoknál is jelentősebben romlott júliusban a befektetői hangulat az euróövezetben a frankfurti Sentix gazdaságkutató intézet hétfőn közölt felmérése szerint.
Makro / Külgazdaság Olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj a nem hatósági árakon tankolóknak
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:51
A beszerzés kerül kevesebbe, ezért a csökkenés.
Makro / Külgazdaság EP-jelentés: Magyarország súlyosan sérti az EU alapértékeit
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 10:27
Judith Sargentini utódja is lesújtó képest festett az elmúlt négy évről.
Makro / Külgazdaság Megerősítették: feladták Liszicsanszkot az ukránok, de visszavehetik Herszont - reggeli háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 06:27
Luhanszkot is teljesen bevették az oroszok, közben az ukránok Herszonhoz közelítenek.
Makro / Külgazdaság Veszélyekre figyelmezteti az Orbán-kormányt a bajor államminiszter – interjú
Wéber Balázs | 2022. július 4. 05:31
A magyar mentesség az olajembargó alól nem lehet indok az orosz energia-szállításoktól való függetlenedés hanyagolására, a Roszatom részvételével megvalósuló paksi fejlesztés pedig újabb veszélyes függőséghez vezethet – mondta el a Privátbankár.hu-nak adott interjúban Melanie Huml. Bajorország államminisztere hozzátette: Magyarország továbbra is vonzó termelési helyszín, de a cégek szeretik, ha a politikai döntések kiszámíthatóak és transzparensek, Európa pedig több egy gazdasági érdekközösségnél. Az egyenrangú párbeszéd fontos, de a jogállamisági problémákat Bajorországból is aggodalommal szemlélik.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG