BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 25. 10:14

Olaszországban tovább csökkent az új fertőzöttek száma napi szinten, a halálos áldozatoké viszont nőtt. Az óvintézkedések akár július végéig érvényben maradhatnak. Rendkívüli intézkedéseket fogadtak el Csehországban is, az Egyesült Államokban pedig az amerikai történelem legnagyobb mentőcsomagján dolgoznak. Nemzetközi hírösszefoglalónk következik.

Fertőtlenítés Róma utcáin 2020. március 24-én. EPA/MASSIMO PERCOSSI

Harmadik napja csökken a koronavírus-járvány terjedésének üteme Olaszországban: tegnap 3612 új fertőzöttet regisztráltak – hétfőn 3780, vasárnap pedig 3957 új esetet jelentettek.

Csaknem hétezer halott

Eközben ugyanakkor a napi halálos áldozatok száma ismét növekedésnek indult: tegnap 743-an hunytak el, míg hétfőn 601-en, vasárnap 651-en.

A dél-európai országban összességében 6820-an vesztették életüket a koronavírussal összefüggésben. A fertőzöttek száma 69 ezer, a gyógyultaké 8 ezer fölé nőtt.

Július végéig tarthat a szigorítás?

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedd este álhíreknek nevezte azokat az információkat, miszerint július 31-ig meghosszabbítják a fertőzés miatti mozgáskorlátozást. Mint mondta, a lakosság egészségvédelmi óvintézkedéseiről nem a társadalom, nem a tartományok, hanem a kormány dönt.

Szerinte elméleti határidőről van szó, a július végi dátum a január 28-án hat hónapra bevezetett vészhelyzet határideje.

Bízom benne, hogy előbb véget ér ez a helyzet.

A kormányülésen elfogadott újabb rendeletcsomagban az olasz hírügynökségek szerint az szerepel, hogy a jelenleg is érvényes óvintézkedéseket egymás követő, legfeljebb 30 napos időszakokra többször is meghosszabbíthatják, egészen július 31-ig.

A kormánynak  legközelebb április 3-ig kell bejelentenie, meddig hosszabbítja meg a március 11-én bevezetett országos óvintézkedéseket, többek között az oktatási intézmények, valamint a kereskedelmi, vendéglátási és termelési tevékenység leállításának folytatását vagy feloldását és a szigorú mozgáskorlátozást.

Az újabb kormányrendelet éppen az eddig tartományi és országos szinten bevezetett óvintézkedéseket harmonizálja.

3000 eurós bírság az utcán tartózkodásért

Többek között az eddigi 200 euróról 400-tól 3000 euróig (több mint egy millió forint) terjedőre emelték az indok nélkül utcán tartózkodókra kiszabható bírságot. Sajtóértesülések szerint az indok nélkül közlekedő járműveket lefoglalhatják. A nem szabályosan nyitva tartó vagy az óvintézkedéseket megszegő üzleteket harminc napra bezárhatják.

Giuseppe Conte a nem létfontosságú termelés leállításával kapcsolatban azt mondta:  garantálja az olaszoknak az élelmiszer és üzemanyag ellátás folytonosságát. A még több gyár és vállalat leállítását sürgető szakszervezetek szerdára tervezett sztrájkjával kapcsolatban kijelentette, Olaszország nem engedheti meg magának a munkabeszüntetést.

Hangsúlyozta, büszke az olaszoknak a vészhelyzetben tanúsított magatartására:

Ha mindenki tiszteletben tartja a szabályokat, nemcsak személyes és szerettei egészségének védelmét biztosítja, hanem lehetővé teszi, hogy minél előbb kijussunk a járványból.

Nagyobb lesz a cseh hiány

Csehországban a képviselőház szociális, pénzügyi és gazdasági intézkedéscsomagot fogadott el a járvány következményeinek kezelésére keddi rendkívüli ülésén. Az ellenzéki pártok már az ülés elején közölték, hogy bár saját kiegészítő javaslatokkal is előállnak, de támogatni fogják a kormány előterjesztéseit.

A képviselőház a késő esti szavazáskor jóváhagyta egyebek között a pénzügyminisztérium javaslatát, hogy a költségvetési hiányt az idei évre tervezett 40 milliárd koronáról 200 milliárd koronára emeljék. Alena Schillerová tárcavezető szerint az állam bevételei az idén 89,9 milliárd koronával lesznek kisebbek a tervezettnél, míg a kiadások 70,2 milliárd koronával magasabbak lesznek.

Támogatják a szülőket

Elfogadták a munkaügyi és népjóléti tárca előterjesztését, hogy az iskolai oktatás szüneteltetésének egész idejére a 13 éven aluli gyerekekre felügyelő szülők átlagfizetésük 60 százalékának megfelelő állami térítést kapjanak. Normális helyzetekben ez a támogatás kilenc napig jár.

A kisvállalkozókat pedig az állam hat hónapig, márciustól augusztusig, felmentette a minimális egészségügyi és a nyugdíjalapi járulékok befizetésétől.

Május közepéig zárva lesznek az iskolák

Robert Plaga oktatásügyi miniszter szerint az iskolák újranyitásával legkorábban május második felében lehet számolni. Amennyiben június elsejéig újraindul az oktatás, akkor a középiskolai érettségi vizsgákra a nyitástól számított három hét múlva kerül sor, korlátozott tantárgyszámban. Ha az iskolák később nyílnak meg, akkor az érettségik elmaradnak, és diákok az utolsó három félév jegyeinek az átlagát kapják érettségi bizonyítványukon.

A képviselőház által elfogadott törvényjavaslatokat a parlament felsőháza, a szenátus szerdán tárgyalja meg szintén rendkívüli ülésen. A testületben képviselt pártok szintén előre jelezték, hogy támogatni fogják a kormány intézkedéscsomagját.

Gigantikus csomag az USA-ban

Eközben az Egyesült Államokban megszületett a megállapodás a törvényhozókkal a gazdasági csomagtervről, amely az új típusú koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági nehézségek orvoslását célozza, jelentette be helyi idő szerint szerda hajnalban Washingtonban Eric Ueland, a Fehér Ház jogi igazgatója.

Az egyezség értelmében csaknem 2000 milliárd dollár értékű a csomagterv, amely - mint fogalmazott -"a világjárvány legrosszabb hatásaitól" védi meg az Egyesült Államok gazdaságát.

Ez lesz Amerika történelmének legnagyobb gazdasági mentőcsomagja.

Csaknem háromezer áldozat Spanyolországban

Ami a többi országot illeti, Spanyolországban szerdára virradóra 42 058-ra emelkedett a fertőzöttek száma, a járványban eddig 2991-en vesztették életüket. A szükségállapotot április 11-éig meghosszabbították.

Németországban valamivel kevesebb, 32 991 fertőzött mellett 159 a halálos áldozatok száma, és 3290-an gyógyultak meg.

Az Egyesült Királyságban 423-ra emelkedett a halálos áldozatok száma, a regisztrált fertőzötteké pedig 8164-re. A betegségből eddig 140-en gyógyultak fel. Boris Johnson brit miniszterelnök hétfői rendelkezése értelmében a britek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonukat.

Egészségügyi szuperexpresszek a franciáknál

Franciaországban 22 633 a fertőzöttek száma, 1162-en vesztették életüket és 3288-an távozhattak egészségesen a kórházból. A kedd reggel életbe léptetett egészségügyi szükségállapot két hónapig lesz érvényben.

A francia kormány a világon először egészségügyi szuperexpresszeket indít, amelyekkel túlzsúfolt kórházakból visznek át betegeket az ország már részeibe.

Kínában, ahol a járvány tavaly év végén elkezdődött, 81 591 esetet tartottak nyilván, 3281-en haltak meg és 73 280-an gyógyultak meg. Kedden a halottak száma ugyanennyi volt, viszont a gyógyultaké emelkedett az akkori 73 266-hoz képest.

Már 170 országban van jelen a fertőzés

Globálisan az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 420 ezret.  A halálesetek száma csaknem 19 ezerre, a gyógyultaké pedig 108 ezer fölé nőtt. A vírusfertőzést 170 országban mutatták ki.

A diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzendő tesztek száma, valamint a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Makro / Külgazdaság A nagy kísérlet: így állhat helyre az élet Európában
Wéber Balázs | 2020. április 9. 06:04
Ausztria, Csehország és Dánia lazít elsőként a koronavírus okozta karanténon Európában. Kísérletük kötéltánc: úgy akarják újraindítani a gazdasági-társadalmi életet, hogy közben kordában akarják tartani a járványt.
Makro / Külgazdaság 409 milliót ad a kormány, hogy létrejöjjön az Egyházi Egészségügyi Oktató Központ
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 22:56
Megvan a helyszín és a fenntartó sem akárki lett. 
Makro / Külgazdaság Megrendült világunk – újra adósságokkal támasztanák meg
Káncz Csaba | 2020. április 8. 20:19
A globális elitek újra eljátszanák a 2008-as, eladósító forgatókönyvet. A koronavírus járvány rámutatott arra, hogy a jövő biztonságának jobban kell támaszkodnia a helyi gazdaság diverzitására. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Sanders visszalép, Trump egyedüli kihívója Biden lesz
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 19:28
Bernie Sanders visszalépett az amerikai elnökválasztási versenyből, így Joe Biden lehet Donald Trump elnök kihívója novemberben.
Makro / Külgazdaság Budapest-Belgrád vasút: már 1700 milliárdba fog kerülni, de megéri
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 18:52
Megéri megcsinálni, a koronavírus miatti válság pedig pont, hogy a beruházás mellett szól.
Makro / Külgazdaság Nem dönti be a Corvinust a Mol osztalékának hiánya
Csabai Károly | 2020. április 8. 18:45
Az egyetem a kezelésébe kapott Mol- (valamint Richter-) részvényeinek csak az osztalékát fordíthatja a működése finanszírozására és a Moltól tavaly közel 12 milliárd forint érkezett. Lapunk megkeresésére azonban az egyetem azt válaszolta: bevételei csak egy részét teszi ki a Mol-osztalék, ráadásul több évre elegendő pénzügyi tartalékkal rendelkeznek.
Makro / Külgazdaság Ezt nem oldja meg a 13. havi nyugdíj: elszállt az idősek inflációja
Baka F. Zoltán | 2020. április 8. 18:02
A kormány ígérete most nem menti meg a nyugdíjasokat.
Makro / Külgazdaság Élelmiszerek: tovább folytatódhat az árak emelkedése
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 17:11
A KSH szerdán publikálta az inflációs számokat, amelyből kiderült, hogy számottevően drágultak az élelmiszerek márciusban. Rossz hír, hogy a világpiacon számos gabonaféle árfolyama szökött a magasba, és a piaci szereplők a munkaerőhiányra is panaszkodnak, ami nehezíti a zöldség- és gyümölcstermesztést.
Makro / Külgazdaság Az autópályákon is megállt az élet
MTI | 2020. április 8. 16:25
Március második hetében 2 milliárd forinttal kevesebb összeg folyt be az állami költségvetésbe az útdíjakból (e-matrica, e-útdíj) az előző év azonos időszakához képest - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán.
Makro / Külgazdaság Mit mondott az operatív törzs és Novák Katalin? Itt megnézheti
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 14:14
A kijárási korlátozás változtatásáról, kiterjesztéséről végül nem beszélt az operatív törzs, más témák voltak a fókuszban.
hírlevél