4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Trump lépése a megszállt Ciszjordániáról számos ponton megy szembe Amerika diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekeivel. A Fehér Ház döntése tovább gyengíti a nemzetközi jogon alapuló második világháború utáni békerendet és ad utat az őserdő törvényeinek. Káncz Csaba jegyzete.
Palesztin tüntető az izraeli biztonsági erőkkel vívott összecsapás közben a ciszjordániai Hebron közelében fekvő Szoríf falunál 2019. november 15-én. A palesztinok amiatt tiltakoznak, hogy zsidó telepesek átvettek egy területet a térségben. (Fotó: MTI/EPA)

Az amerikai kormányzat nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket – jelentette be hétfőn Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki ezzel az amerikai kormány 1978 óta fennálló álláspontját módosította az ellenkezőjére. Pompeo hozzátette, hogy Ciszjordánia leendő státuszával nem kíván foglalkozni, az az izraeli-palesztin béketárgyalások (sic) témája, és a kérdést a két tárgyaló félnek kell megoldania. Mint fogalmazott: a nemzetközi jog egyébként önmagában nem fog békét teremteni.

Miért fontos a Genfi Konvenció?

A választási hadjáratát megkezdő Trump tehát most bedönt egy 41 éves amerikai diplomáciai álláspontot, megsérti a Negyedik Genfi  Konvenciót és szembemegy egy 2016-os ENSZ BT határozattal, hogy ezzel konszolidálja saját bázisát a fanatikus evangéliumi keresztények és multimilliárdos pro-izraeli donorjai körében. Az egész második világháború utáni nemzetközi békerendszer egyik fő támasza ugyanis éppen a Genfi Konvenció, amely nem ismeri el a fegyveres területhódításokat, hogy ezzel elejét vegye a náci Németország hasonló lépései megismétlődésének. De hát a belpolitikai megfontolások most Trump számára mindent felülírnak, hiszen egy hétfői felmérés szerinta polgárok 51 százaléka támogatja az elnök alkotmányos eltávolítását (impeachment) a hivatalából.

Káncz Csaba

Márpedig a szóban forgó ciszjordániai területeket a palesztinok a béketárgyalásokon maguknak követelik a jövendő palesztin állam számára, és követelésüket a nemzetközi közösség is támogatja. Egy tavaszi jelentés szerint Netanjahu kormányzása alatt a 2008 és 2017 közötti időszakban 132 ezer (!) telepes érkezett a megszállt Ciszjordániába. Közülük mintegy 50 ezren olyan területekre hatoltak be, ahonnan bizonyosan távozniuk kellene egy esetleges kétállami megoldás esetén. Ráadásul a jelentés szerint a frissen felépült lakótelepek még potenciálisan 60 ezer újabb telepest tudnak befogadni.

Trump Amerika érdekei ellen

A döntés világszerte felháborodást okozott, elítélte az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, az orosz-, az egyiptomi- és a jordán külügyminisztérium. Az ENSZ BT mai ülésén tárgyalja meg Washington egyoldalú lépését.

Fontos kimondanunk, hogy Trump ezzel a lépésével súlyosan megsértette az Egyesült Államok nemzeti érdekeit is. A döntés a következő pontokon megy szembe Amerika diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekeivel:

  • fellobbantja az Amerika-ellenes érzelmeket a palesztin területeken, és Washington szövetségeseit – köztük Jordániát és Egyiptomot - lehetetlen helyzetbe hozza. Kairó már így is napról napra húzódik közelebb katonailag Moszkvához.
  • A mérsékelt palesztinokat 20 éven keresztül azzal hitegették, hogy a tárgyalásos rendezés végül kifizetődik. Trump lépése azt sugallja, hogy aki ebben hitt, az menthetetlenül naív.
  • Azzal, hogy Trump behódolt az izraeli jobboldalnak általában – azon belül pedig a politikai túlélésért küzdő Netanjahunak különösképpen –, ellehetetlenítette Amerika pozícióját, mint pártatlan közvetítő az izraeli-palesztin konfliktusban.  Trump lépése kihúzza a szőnyeget az izraeli mérsékelt erők alól is, amelyek most gyakorlatilag nevetség tárgyai lettek.
  • Trump döntése aláássa az USA hatályos nemzetbiztonsági stratégiájának legitimitását is, amely Moszkvát és Pekinget revizionista hatalmaknak bélyegzi. A Ciszjordániát érintő egyoldalú amerikai döntést követően ugyanis Washingtonnak semmilyen jogalapja nem marad arra, hogy megkérdőjelezze Putyin hódításait a Krímben, Dél-Oszétiában és Abháziában. Ahogyan Pekinget sem kérheti ezentúl számon a Dél-kínai-tengeri egyoldalú katonai lépések miatt.

    (Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Makro / Külgazdaság MBH: az év második felében várható erőteljes munkaerőpiaci javulás
    Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:55
    A munkaerőpiac feszessége továbbra is oldódik, bár annak üteme lassul. Az inaktivitás csökken, és az év második felében a munkanélküliség is visszatérhet a 4 százalékos szint közelébe. A pénteki munkaerőpiaci adatokat értékelte Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója.
    Makro / Külgazdaság Varga Mihály elképesztőket mondott a magyar gazdaság stabilitásáról
    Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:30
    A magyar gazdaság stabilitását a teljes foglalkoztatás, a magas beruházási ráta, az államadósság csökkentése és az erős bankrendszer adja – jelentette ki Varga Mihály az OTP Bank éves közgyűlésén.
    Makro / Külgazdaság Hihetetlen, de még drágábbak lehetnek a lakáshitelek
    Privátbankár.hu | 2024. április 26. 11:00
    Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor szakértőinek ezért mind többen teszik fel a kérdést: meddig folytatódik a kamatcsökkenés, mikor érjük el a 2 évvel ezelőtti kamatszintet? A válasz azonban sajnos nem az, amit sokan várnak.
    Makro / Külgazdaság Vegyen részt Ön is a Klasszis Média energiakörképet bemutató konferenciáján!
    Privátbankár.hu | 2024. április 26. 10:29
    Hogyan tároljuk a megújuló energiát? A jogi környezet mennyire felhasználóbarát? Haladunk-e a hálózatfejlesztéssel? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat.
    Makro / Külgazdaság Erre az adatra sem lehet büszke az Orbán-kormány
    Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:53
    Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.
    Makro / Külgazdaság Rossz hír: egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon
    Privátbankár.hu | 2024. április 26. 08:31
    4 millió 746 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék.
    Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
    Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
    A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
    Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
    Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
    A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
    Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
    Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
    Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
    Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
    Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
    Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG