<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Trump lépése a megszállt Ciszjordániáról számos ponton megy szembe Amerika diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekeivel. A Fehér Ház döntése tovább gyengíti a nemzetközi jogon alapuló második világháború utáni békerendet és ad utat az őserdő törvényeinek. Káncz Csaba jegyzete.
Palesztin tüntető az izraeli biztonsági erőkkel vívott összecsapás közben a ciszjordániai Hebron közelében fekvő Szoríf falunál 2019. november 15-én. A palesztinok amiatt tiltakoznak, hogy zsidó telepesek átvettek egy területet a térségben. (Fotó: MTI/EPA)

Az amerikai kormányzat nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket – jelentette be hétfőn Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki ezzel az amerikai kormány 1978 óta fennálló álláspontját módosította az ellenkezőjére. Pompeo hozzátette, hogy Ciszjordánia leendő státuszával nem kíván foglalkozni, az az izraeli-palesztin béketárgyalások (sic) témája, és a kérdést a két tárgyaló félnek kell megoldania. Mint fogalmazott: a nemzetközi jog egyébként önmagában nem fog békét teremteni.

Miért fontos a Genfi Konvenció?

A választási hadjáratát megkezdő Trump tehát most bedönt egy 41 éves amerikai diplomáciai álláspontot, megsérti a Negyedik Genfi  Konvenciót és szembemegy egy 2016-os ENSZ BT határozattal, hogy ezzel konszolidálja saját bázisát a fanatikus evangéliumi keresztények és multimilliárdos pro-izraeli donorjai körében. Az egész második világháború utáni nemzetközi békerendszer egyik fő támasza ugyanis éppen a Genfi Konvenció, amely nem ismeri el a fegyveres területhódításokat, hogy ezzel elejét vegye a náci Németország hasonló lépései megismétlődésének. De hát a belpolitikai megfontolások most Trump számára mindent felülírnak, hiszen egy hétfői felmérés szerinta polgárok 51 százaléka támogatja az elnök alkotmányos eltávolítását (impeachment) a hivatalából.

Káncz Csaba

Márpedig a szóban forgó ciszjordániai területeket a palesztinok a béketárgyalásokon maguknak követelik a jövendő palesztin állam számára, és követelésüket a nemzetközi közösség is támogatja. Egy tavaszi jelentés szerint Netanjahu kormányzása alatt a 2008 és 2017 közötti időszakban 132 ezer (!) telepes érkezett a megszállt Ciszjordániába. Közülük mintegy 50 ezren olyan területekre hatoltak be, ahonnan bizonyosan távozniuk kellene egy esetleges kétállami megoldás esetén. Ráadásul a jelentés szerint a frissen felépült lakótelepek még potenciálisan 60 ezer újabb telepest tudnak befogadni.

Trump Amerika érdekei ellen

A döntés világszerte felháborodást okozott, elítélte az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, az orosz-, az egyiptomi- és a jordán külügyminisztérium. Az ENSZ BT mai ülésén tárgyalja meg Washington egyoldalú lépését.

Fontos kimondanunk, hogy Trump ezzel a lépésével súlyosan megsértette az Egyesült Államok nemzeti érdekeit is. A döntés a következő pontokon megy szembe Amerika diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekeivel:

 • fellobbantja az Amerika-ellenes érzelmeket a palesztin területeken, és Washington szövetségeseit – köztük Jordániát és Egyiptomot - lehetetlen helyzetbe hozza. Kairó már így is napról napra húzódik közelebb katonailag Moszkvához.
 • A mérsékelt palesztinokat 20 éven keresztül azzal hitegették, hogy a tárgyalásos rendezés végül kifizetődik. Trump lépése azt sugallja, hogy aki ebben hitt, az menthetetlenül naív.
 • Azzal, hogy Trump behódolt az izraeli jobboldalnak általában – azon belül pedig a politikai túlélésért küzdő Netanjahunak különösképpen –, ellehetetlenítette Amerika pozícióját, mint pártatlan közvetítő az izraeli-palesztin konfliktusban.  Trump lépése kihúzza a szőnyeget az izraeli mérsékelt erők alól is, amelyek most gyakorlatilag nevetség tárgyai lettek.
 • Trump döntése aláássa az USA hatályos nemzetbiztonsági stratégiájának legitimitását is, amely Moszkvát és Pekinget revizionista hatalmaknak bélyegzi. A Ciszjordániát érintő egyoldalú amerikai döntést követően ugyanis Washingtonnak semmilyen jogalapja nem marad arra, hogy megkérdőjelezze Putyin hódításait a Krímben, Dél-Oszétiában és Abháziában. Ahogyan Pekinget sem kérheti ezentúl számon a Dél-kínai-tengeri egyoldalú katonai lépések miatt.

  (Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
  Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
  A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
  Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
  Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
  Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
  Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
  Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
  36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
  Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
  Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
  Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
  Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
  Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
  Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
  Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
  Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
  Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
  Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
  Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
  Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
  Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
  Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
  A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
  Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
  Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
  A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
  Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
  Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
  Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
  hírlevél
  depositphotos Ingatlantájoló