<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Alig 1-2 napja Donald Trump még fennhangon dicsérte a vámokat, korábban pedig legfőbb riválisának nevezte az EU-t. Most mégis kompromisszumkészséget mutatott, megegyezett Junckerrel, és a vámok leépítéséről, sőt további tárgyalásos közeledésről van szó. Mi állhat a fordulat hátterében?

Elásták a csatabárdot, Trump békülékeny, már nem tekint ellenségként az EU-ra – hasonló értékelések láttak napvilágot Donald Trump és Jean-Claude Juncker szerda esti megbeszélése után.

A megállapodásnak már a ténye is meglepő, sokan nem számítottak ilyen gyors eredményre, még sajtótájékoztató sem volt előirányozva. Junckernek hirtelen sikerült, ami Angela Merkelnek és Emmanuel Macronnak korábban nem.

Az EU és az USA tárgyalásokat folytatnak a vámok lebontásáról, az alumínium– és acélvámról, sőt egyéb kereskedelmi korlátok, például szabványok lazításáról. Az EU amerikai gázt és szóját fog vásárolni, és amíg a tárgyalások tartanak, a jelek szerint az autóipari vámok is lekerülnek a napirendről.

Fájnak a vámok

Egyes kommentárok azonban nagyon is prózai, gazdasági okokra mutatnak rá: Az USA-nak vélhetően egyre jobban fájnak az ellenintézkedések, büntetővámok, megtették a hatásukat olyan cikkeknél, mint a szójabab, a bourbon whiskey, a Harley Davidson. A német Der Spiegel Online szerint legalábbis fegyverszünetet kötött most a két politikus a kereskedelmi háborúban, még ha Trump szokása szerint győzelemnek is próbálja ezt eladni.

Jobbos párt balos programmal?

A Középnyugat egyes államaiban, amelyeket különösen érintenek az intézkedések, Trump pártjának, a Repulikánusoknak a soraiban is nyugtalanságról számoltak be a híradások. Ősszel pedig időközi választások jönnek, nem lenne jó, ha a saját hívei is az elnök ellen fordulnának.

Nemrég Trump kitalálta, hogy a farmerek, például a szójatermelők elégedetlenségét csökkentendő milliárdos állami támogatással nyúlna a hónuk alá. Csakhogy ez egyáltalán nem a konzervatív módszerek közé tartozik, inkább baloldali viselkedésmód, és így szintén ellenkezésekhez vezetett a terv.

Bajba kerülhetnek az autógyártók

Az amerikai autóiparnak a helyi munkahelyek védelmére kitalált acél– és alumíniumvám tett be, a General Motors eredményén már csúnyán meg is látszik. A részvény nagyot esett gyorsjelentése után. Az amerikai autógyártók, beszállítók nagyon panaszkodnak, hogy a Trump-féle büntetővámok a költségek elszállását okozhatják, ami leépítéssel járhat az ágazatban – írtuk mi is.

Újra kezdi, amit felrúgott?

Arra is figyelmeztetnek, hogy ez után még hosszas szakértői előkészítésnek és tárgyalásoknak kell következnie. Ha ehhez hozzávesszük Donald Trump hírhedt kiszámíthatatlanságát is, akkor korai még hátradőlni. Az optimisták egy “kis TTIP-ről”, vagy TTIP light-ról beszélnek: azt remélik, hogy a Trump által felrúgott, előkészítés alatt álló kereskedelmi övezet egy egyszerűbb formája is megvalósulhat a végén.

A Spiegel Trump új gazdasági tanácsadójának, Larry Kudlow-nak a pozitív hatását emeli ki a tárgyalásokban. A német N-tv.de szerint pedig Pat Roberts kansasi szenátornak is nagy szerepe volt benne.

Melyik az erősebb bika?

Az N-Tv.de szerint Trump taktikája a következő: a lehetséges maximumot követelni, hogy az ellenfelet védekezésre és engedményekre kényszerítse. Ám az EU ebbe belement, Juncker alaposan felkészült, és az erő pozíciójából jött a Fehér Házba tárgyalni.

A dolog dinamikája olyan, mint az erdőben a szarvasoknál, vagy az iskolás gyerekeknél: csak azt veszik komolyan, aki legalább egyszer szembeszállt a vezérbikával, visszaütött neki – írják. Az EU ezt megtette a büntetővámokkal, melyek hatásai már érezhetők az amerikai gazdaságban. (Példaként ők is a Harley Davidsont, a Wirlpoolt és a mezőgazdaságot hozzák fel.)

Korábbi cikkünk a megállapodásról itt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Messze nem járnak annyian moziba, mint a járvány előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 06:57
Emelkedett a mozik nézőszáma, de még elmarad a várakozásoktól, bár a tavalyi szintnél sokkal jobb a helyzet - írta a Világgazdaság a csütörtöki számában.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az irányadó kamathoz a Fed
MTI | 2021. szeptember 23. 06:32
Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság, a FOMC.
Makro / Külgazdaság Az új izraeli kormány tojástánca – Egyiptom, USA, palesztinok
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 05:34
Korábbi telepes vezetőként Naftali Bennett kormányfő ellenzi a kétállami megoldást, ezért egy új stratégia értelmében „csökkenteni” akarja a palesztin konfliktust, nem pedig megoldani. Az izraeli miniszterelnök áttöréssel felérő látogatást tett Kairóban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem Messi a legjobban kereső futballista a világon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:05
Hanem egy másik, öregedő-félben lévő szupersztár.  
Makro / Külgazdaság Cinkelt rangsorok: kiborult a bili a világ vezető pénzintézeténél
Wéber Balázs | 2021. szeptember 22. 17:33
Mintegy húsz év után megszűnik a Világbank Doing Business indexe, amely az üzleti és befektetési környezet alapján rangsorolta az országokat. A hivatalos indoklás szerint “információs rendellenességek” és “etikai ügyek” nyomán szüntetik be az indexet. Magyarul: a gyanú szerint a Világbank vezetői egyes országokat előrenyomtak a rangsorban, például üzletért vagy támogatásért cserébe. Elemzők szerint nem a szervezet befolyásolhatósága a meglepő, hanem az, hogy a legfontosabb indexét manipulálták ilyen könnyedén.
Makro / Külgazdaság Védettségi igazolás: nagyon bekeményít Ausztria
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 17:26
Fokozzák az ellenőrzéseket. Aki hamisítja az igazolást, akár három éves börtönbüntetést is kaphat.
Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos