<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Alig 1-2 napja Donald Trump még fennhangon dicsérte a vámokat, korábban pedig legfőbb riválisának nevezte az EU-t. Most mégis kompromisszumkészséget mutatott, megegyezett Junckerrel, és a vámok leépítéséről, sőt további tárgyalásos közeledésről van szó. Mi állhat a fordulat hátterében?

Elásták a csatabárdot, Trump békülékeny, már nem tekint ellenségként az EU-ra – hasonló értékelések láttak napvilágot Donald Trump és Jean-Claude Juncker szerda esti megbeszélése után.

A megállapodásnak már a ténye is meglepő, sokan nem számítottak ilyen gyors eredményre, még sajtótájékoztató sem volt előirányozva. Junckernek hirtelen sikerült, ami Angela Merkelnek és Emmanuel Macronnak korábban nem.

Az EU és az USA tárgyalásokat folytatnak a vámok lebontásáról, az alumínium– és acélvámról, sőt egyéb kereskedelmi korlátok, például szabványok lazításáról. Az EU amerikai gázt és szóját fog vásárolni, és amíg a tárgyalások tartanak, a jelek szerint az autóipari vámok is lekerülnek a napirendről.

Fájnak a vámok

Egyes kommentárok azonban nagyon is prózai, gazdasági okokra mutatnak rá: Az USA-nak vélhetően egyre jobban fájnak az ellenintézkedések, büntetővámok, megtették a hatásukat olyan cikkeknél, mint a szójabab, a bourbon whiskey, a Harley Davidson. A német Der Spiegel Online szerint legalábbis fegyverszünetet kötött most a két politikus a kereskedelmi háborúban, még ha Trump szokása szerint győzelemnek is próbálja ezt eladni.

Jobbos párt balos programmal?

A Középnyugat egyes államaiban, amelyeket különösen érintenek az intézkedések, Trump pártjának, a Repulikánusoknak a soraiban is nyugtalanságról számoltak be a híradások. Ősszel pedig időközi választások jönnek, nem lenne jó, ha a saját hívei is az elnök ellen fordulnának.

Nemrég Trump kitalálta, hogy a farmerek, például a szójatermelők elégedetlenségét csökkentendő milliárdos állami támogatással nyúlna a hónuk alá. Csakhogy ez egyáltalán nem a konzervatív módszerek közé tartozik, inkább baloldali viselkedésmód, és így szintén ellenkezésekhez vezetett a terv.

Bajba kerülhetnek az autógyártók

Az amerikai autóiparnak a helyi munkahelyek védelmére kitalált acél– és alumíniumvám tett be, a General Motors eredményén már csúnyán meg is látszik. A részvény nagyot esett gyorsjelentése után. Az amerikai autógyártók, beszállítók nagyon panaszkodnak, hogy a Trump-féle büntetővámok a költségek elszállását okozhatják, ami leépítéssel járhat az ágazatban – írtuk mi is.

Újra kezdi, amit felrúgott?

Arra is figyelmeztetnek, hogy ez után még hosszas szakértői előkészítésnek és tárgyalásoknak kell következnie. Ha ehhez hozzávesszük Donald Trump hírhedt kiszámíthatatlanságát is, akkor korai még hátradőlni. Az optimisták egy “kis TTIP-ről”, vagy TTIP light-ról beszélnek: azt remélik, hogy a Trump által felrúgott, előkészítés alatt álló kereskedelmi övezet egy egyszerűbb formája is megvalósulhat a végén.

A Spiegel Trump új gazdasági tanácsadójának, Larry Kudlow-nak a pozitív hatását emeli ki a tárgyalásokban. A német N-tv.de szerint pedig Pat Roberts kansasi szenátornak is nagy szerepe volt benne.

Melyik az erősebb bika?

Az N-Tv.de szerint Trump taktikája a következő: a lehetséges maximumot követelni, hogy az ellenfelet védekezésre és engedményekre kényszerítse. Ám az EU ebbe belement, Juncker alaposan felkészült, és az erő pozíciójából jött a Fehér Házba tárgyalni.

A dolog dinamikája olyan, mint az erdőben a szarvasoknál, vagy az iskolás gyerekeknél: csak azt veszik komolyan, aki legalább egyszer szembeszállt a vezérbikával, visszaütött neki – írják. Az EU ezt megtette a büntetővámokkal, melyek hatásai már érezhetők az amerikai gazdaságban. (Példaként ők is a Harley Davidsont, a Wirlpoolt és a mezőgazdaságot hozzák fel.)

Korábbi cikkünk a megállapodásról itt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kritikus lehet a dízelellátás a nyári időszakban
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:49
A világon egyre több jelentés azt mutatja, hogy szinte minden piacon alacsony szintre estek a finomított termékkészletek, különösen az úgynevezett közép-disztillátum (dízel, repülő üzemanyag, háztartási tüzelőolaj) termékcsalád esetében van jelentős hiány globálisan. Pletser Tamás, az Erste EMEA olaj- gázipar elemzője írásában ezt a témát járta körbe.  
Makro / Külgazdaság Az olajembargóról is tárgyalt Orbán Viktor, ütésváltás Varsó és Moszkva között – esti összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 19:17
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Örülhet Putyin: bivalyerős lett a rubel
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:59
Hétéves csúcsra emelkedett a rubel árfolyama az euróval szemben. A dollár ellenében pedig már több mint 30 százalékkal erősödött.
Makro / Külgazdaság Hatalmasat ment ma a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1678,10 pontos, 4,02 százalékos emelkedéssel, 43 457,58 ponton zárt hétfőn.
Makro / Külgazdaság Ki a fene gyújtogat Oroszországban? És hogyan? És miért?
Litván Dániel | 2022. május 23. 17:22
Hétvégén megint egy fontos katonai kutatóintézet lángolt Oroszországban. Ez már a sokadik ilyen rejtélyes tűzeset, és még mindig csak feltételezések vannak arról, ki lehet a felelős értük. Összeszedtük a lehetőségeket.
Makro / Külgazdaság Merészet lépett Varsó, kérdésessé vált az orosz gáz tranzitja
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 17:16
Varsó felmondta az Oroszországot Európával összekötő gázvezetéken történő gáztranzitról szóló szerződést. A Kreml szerint megjósolhatatlan, hogy mi lesz az orosz gáz tranzitjával ezen a gázvezetéken keresztül.
Makro / Külgazdaság A nap képe: a vakmerő diplomata, aki ujjat húzott Putyinnal
Wéber Balázs | 2022. május 23. 16:39
Lemondott, mert szégyenli magát a háború miatt. De vajon túléli-e?
Makro / Külgazdaság Biden elnök Tokióban – drámai mozgások Ázsiában is
Káncz Csaba | 2022. május 23. 15:37
Ma Ausztrália, India és az Egyesült Államok nemzeti vezetői Tokióba érkeznek a negyedik Quad Vezetők Csúcstalálkozójára. Kína idegesen figyeli a találkozók gyakoriságát – mindössze 14 hónap alatt a vezetők már 4 alkalommal egyeztettek. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Már a 2022-es előirányzat több mint 80 százalékánál jár az államháztartási hiány
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 12:16
Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban.
Makro / Külgazdaság Joe Biden beszólt: Kína most tényleg kiakadhat?
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 11:06
Az Ázsiában tartózkodó amerikai elnök nem is annyira finoman üzent Kínának.
hírlevél
Ingatlantájoló