<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Alig 1-2 napja Donald Trump még fennhangon dicsérte a vámokat, korábban pedig legfőbb riválisának nevezte az EU-t. Most mégis kompromisszumkészséget mutatott, megegyezett Junckerrel, és a vámok leépítéséről, sőt további tárgyalásos közeledésről van szó. Mi állhat a fordulat hátterében?

Elásták a csatabárdot, Trump békülékeny, már nem tekint ellenségként az EU-ra – hasonló értékelések láttak napvilágot Donald Trump és Jean-Claude Juncker szerda esti megbeszélése után.

A megállapodásnak már a ténye is meglepő, sokan nem számítottak ilyen gyors eredményre, még sajtótájékoztató sem volt előirányozva. Junckernek hirtelen sikerült, ami Angela Merkelnek és Emmanuel Macronnak korábban nem.

Az EU és az USA tárgyalásokat folytatnak a vámok lebontásáról, az alumínium– és acélvámról, sőt egyéb kereskedelmi korlátok, például szabványok lazításáról. Az EU amerikai gázt és szóját fog vásárolni, és amíg a tárgyalások tartanak, a jelek szerint az autóipari vámok is lekerülnek a napirendről.

Fájnak a vámok

Egyes kommentárok azonban nagyon is prózai, gazdasági okokra mutatnak rá: Az USA-nak vélhetően egyre jobban fájnak az ellenintézkedések, büntetővámok, megtették a hatásukat olyan cikkeknél, mint a szójabab, a bourbon whiskey, a Harley Davidson. A német Der Spiegel Online szerint legalábbis fegyverszünetet kötött most a két politikus a kereskedelmi háborúban, még ha Trump szokása szerint győzelemnek is próbálja ezt eladni.

Jobbos párt balos programmal?

A Középnyugat egyes államaiban, amelyeket különösen érintenek az intézkedések, Trump pártjának, a Repulikánusoknak a soraiban is nyugtalanságról számoltak be a híradások. Ősszel pedig időközi választások jönnek, nem lenne jó, ha a saját hívei is az elnök ellen fordulnának.

Nemrég Trump kitalálta, hogy a farmerek, például a szójatermelők elégedetlenségét csökkentendő milliárdos állami támogatással nyúlna a hónuk alá. Csakhogy ez egyáltalán nem a konzervatív módszerek közé tartozik, inkább baloldali viselkedésmód, és így szintén ellenkezésekhez vezetett a terv.

Bajba kerülhetnek az autógyártók

Az amerikai autóiparnak a helyi munkahelyek védelmére kitalált acél– és alumíniumvám tett be, a General Motors eredményén már csúnyán meg is látszik. A részvény nagyot esett gyorsjelentése után. Az amerikai autógyártók, beszállítók nagyon panaszkodnak, hogy a Trump-féle büntetővámok a költségek elszállását okozhatják, ami leépítéssel járhat az ágazatban – írtuk mi is.

Újra kezdi, amit felrúgott?

Arra is figyelmeztetnek, hogy ez után még hosszas szakértői előkészítésnek és tárgyalásoknak kell következnie. Ha ehhez hozzávesszük Donald Trump hírhedt kiszámíthatatlanságát is, akkor korai még hátradőlni. Az optimisták egy “kis TTIP-ről”, vagy TTIP light-ról beszélnek: azt remélik, hogy a Trump által felrúgott, előkészítés alatt álló kereskedelmi övezet egy egyszerűbb formája is megvalósulhat a végén.

A Spiegel Trump új gazdasági tanácsadójának, Larry Kudlow-nak a pozitív hatását emeli ki a tárgyalásokban. A német N-tv.de szerint pedig Pat Roberts kansasi szenátornak is nagy szerepe volt benne.

Melyik az erősebb bika?

Az N-Tv.de szerint Trump taktikája a következő: a lehetséges maximumot követelni, hogy az ellenfelet védekezésre és engedményekre kényszerítse. Ám az EU ebbe belement, Juncker alaposan felkészült, és az erő pozíciójából jött a Fehér Házba tárgyalni.

A dolog dinamikája olyan, mint az erdőben a szarvasoknál, vagy az iskolás gyerekeknél: csak azt veszik komolyan, aki legalább egyszer szembeszállt a vezérbikával, visszaütött neki – írják. Az EU ezt megtette a büntetővámokkal, melyek hatásai már érezhetők az amerikai gazdaságban. (Példaként ők is a Harley Davidsont, a Wirlpoolt és a mezőgazdaságot hozzák fel.)

Korábbi cikkünk a megállapodásról itt.

Makro / Külgazdaság Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 19:50
Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot.
Makro / Külgazdaság Novák Katalin: Magyarország helye az EU-ban van, ez megkérdőjelezhetetlen
Wéber Balázs | 2023. június 8. 19:28
A magyar köztársasági elnök a Swiss Economic Forumon tartott előadásában a magyar népesedési politikáról beszélt főleg, de azt követően a magyar demokrácia állapotával és az uniós vitákkal kapcsolatos kérdésekre is részletesen válaszolt.
Makro / Külgazdaság Az oroszok állítólag visszaverték az első nagyobb ukrán rohamot
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 17:23
Az ukránok a déli frontról jelentettek orosz visszavonulást.
Makro / Külgazdaság Javul a japán gazdaság
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:53
A vártnál jobban nőtt a japán GDP az első negyedévben.
Makro / Külgazdaság Bukarest hazaküld 40 orosz követségi embert
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 16:28
Mélyponton vannak a román-orosz kapcsolatok Putyin háborúja miatt.
Makro / Külgazdaság Putyin erősen löveti Herszon belvárosi körzeteit
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 15:58
Az orosz erők ágyútűz alá vették csütörtökön az árvíz sújtotta Herszon városát - közölte Olekszandr Prokugyin, a herszoni régió kormányzója a Telegramon.
Makro / Külgazdaság Megint rákaptak a kínaiak az új autókra
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 14:11
Májusban 7,3 százalékkal, 1,76 millióra emelkedett az eladott új személygépkocsik száma az előző hónaphoz képest - közölte a kínai személyautók szövetsége (CPCA) csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Az olcsóbbá vált energiahordozók jót tettek a külkereskedelemnek
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:39
Javultak a cserearányok. 
Makro / Külgazdaság Így fogadták Novák Katalint a svájci parlamentnél - videó
Wéber Balázs | 2023. június 8. 12:20
A köztársasági elnök kétnapos látogatáson jár Liechtensteinben és Svájcban.
Makro / Külgazdaság Ismét példát mutattak a románok nekünk egy fontos ügyben
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 12:10
A román kormány a pedagógusok társadalmi megbecsülésének javításáról fogadott el szándéknyilatkozatot.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG